Condițiile de muncă de la Amazon a stârnit dezbateri aprinse. O țară europeană cere reguli mai stricte

22 Iun. 2021, 12:10
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iun. 2021, 12:10 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Amazon a ajuns un gigant la nivel mondial în domeniul comerțului online, dar condițiile de muncă au stârnit dezbateri aprinse. O țară europeană a decis să ia atitudine și să ceară reguli mai stricte pentru cetățenii săi care lucrează pentru americani.

Italia vrea să profite de întâlnirea G20 din această săptămână pentru a obține drepturi egale în cazul salariaților care lucrează pentru companii precum Amazon, scrie playtech.ro.

Italia cere reguli mai stricte de la Amazon

Ministrul Muncii din Italia, Andrea Orlando, a declarat că ţările ar trebui să solicite companiilor mari precum Amazon să îşi asume responsabilitatea pentru condiţiile de muncă oferite de furnizorii lor, ca parte a reformelor pentru a se asigura că antreprenorii sunt bine trataţi.

„Marile corporaţii trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru cele mici. Nu mai pot spune că ceea ce se întâmplă în afara magaziei lor nu le priveşte”, a spus Orlando, citat de cotidianul italian La Repubblica.

Restricţiile impuse de guverne pentru a conţine sub control pandemia de Covid-19 au crescut cererea de lucrători ocazionali, cum ar fi şoferi pentru livrarea de alimente, în timp ce agenţii de curăţenie şi lucrătorii care oferă servicii de îngrijire s-au confruntat cu riscuri pentru sănătate şi siguranţă.

Summitul G20 din Sicilia va avea loc în contextul în care Uniunea Europeană urmează să propună un cadru de reglementare la nivelul UE până la sfârşitul anului, iar instanţele şi autorităţile de reglementare au încercat să soluţioneze deficienţele existente în economia bazată pe munca flexibilă.

G20, agendă concentrată și pe piața muncii

Reuniunea va avea loc, de asemenea, pe fondul nemulţumirii publice din Italia din cauza morţii unui sindicalist, ucis vineri de un şofer de camion, în timpul unei demonstraţii împotriva pierderii locurilor de muncă la compania americană de logistică FedEx.

Sindicatele acuză că externalizarea şi utilizarea algoritmilor de gestionare a forţei de muncă pe platformele internaţionale a dus la erodarea drepturilor şi a salariilor lucrătorilor.

Orlando a declarat că este dificil să se aplice normele sindicale pentru angajaţii platformelor din străinătate, dar acest lucru nu ar trebui să ofere companiilor o scuză pentru a evita standardele de angajare.

 

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală