Contrabandiștii moldoveni își freacă palmele! S-au scumpit țigările în România

04 Apr. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Apr. 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

Unul din trei români fumează, țara noastră având una dintre cele mai mari rate ale fumatului din Uniunea Europeană, de 32%. Fiecare scumpire a țigărilor afectează bugetul celor peste 5 milioane de persoane fumătoare.

Majorarea accizei la țigări de la 1 aprilie a determinat deja două dintre cele mai importante companii distribuitoare de țigări din România, Philip Morris (PM) și British American Tobacco (BAT), să scumpească țigările cu 50 de bani pe pachet, relevă datele analizate de Profit.ro.

Acciza specifică la țigarete a fost până pe 31 martie de 459,4 lei/1.000 țigarete (9,2 lei/pachet), de la 1 aprilie aceasta crescând la 493,9 lei/1.000 de țigarete (peste 9,8 lei/pachet). în cazul țigaretelor, acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică și acciza ad valorem.

În urma scumpirilor efectuate de PM pe 27 martie, un pachet de Marlboro clasic va costa 25 de lei, iar unul de LM – 22,5 lei. La rândul său, BAT a scumpit astăzi pachetul de Kent la 24,5 lei, iar pe cel de Pall Mall, la 23,5 lei.
Profit.ro publică și lista cu noile prețuri ale pachetelor de țigări disponibile pe piața din România.

Imperial Tobacco Distribution vinde pachetul de Davidoff clasic cu 25,5 lei, iar pe cel de West Blue, cu 19,5 lei.

JTI, celălalt mare jucător de pe piața tutunului din România, a majorat, pe 10 ianuarie, prețul pachetelor de țigarete pe care le comercializează cu 0,5 lei, mai arată sursa citată.

Datele Novel Rsearch arată că cele mai multe țigări de contrabandă din Republica Moldova ajung în România.

„Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, în anul 2022, categoria Duty Free deține cea mai mare pondere în noiembrie, de 38,6%%, cu un avans de 0,9 p.p. față de septembrie. „Cheap Whites” se află în scădere semnificativă cu 7 p.p. până la 33%, Moldova este în creștere cu 9,4 p.p. până la 14,6%, iar Ucraina și Serbia se situează la nivel relativ constant”, spune raportul Novel Research.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2025, 10:17
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
17 Apr. 2025, 10:17 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Centrul analitic Expert-Grup avertizează, într-o notă de poziție recentă, că proiectul de modificare a bugetului de stat pentru anul 2025 – supranumit de Guvern „Bugetul Plus” – este, în esență, un buget electoral, cu accente populiste și riscuri majore de utilizare partizană a fondurilor publice. Documentul semnat de experta Marina Soloviova critică modul în care guvernarea a promovat acest proiect fără respectarea normelor de transparență, dar și lipsa coerenței economice în utilizarea fondurilor europene.

Potrivit Expert-Grup, rectificarea bugetară extinde deficitul cu 4 miliarde de lei, în contextul în care cheltuielile sunt majorate cu 7,7 miliarde lei, iar veniturile cresc cu doar 3,7 miliarde lei. Deși Guvernul justifică modificările prin integrarea pachetelor de sprijin oferite de Uniunea Europeană pentru reziliență energetică și creștere economică, experții semnalează că o parte semnificativă a banilor este direcționată spre proiecte cu impact economic incert, dar cu potențial electoral ridicat – cum ar fi programul „Curtea Europeană”, care vizează amenajarea curților de bloc din Chișinău.

„Renovarea peisagistică și instalarea foișoarelor nu vor genera o creștere economică suficientă pentru a justifica datoria publică acumulată”, subliniază Expert-Grup, întrebându-se de ce astfel de proiecte sunt finanțate din împrumuturi europene, în condițiile în care Planul UE pentru Moldova cere investiții în sectoare cu valoare adăugată mare, precum infrastructura energetică sau tehnologii moderne.

Totodată, nota de poziție scoate în evidență lipsa consultărilor publice: proiectul a fost aprobat de Guvern în aceeași zi în care a fost publicat pentru dezbatere, iar Parlamentul l-a votat în prima lectură chiar înainte de expirarea termenului de colectare a comentariilor. În plus, experții atrag atenția că distribuția fondurilor în cadrul programelor „Europa este aproape 2025” sau „Satul European” este opacă și deschide larg ușa clientelismului politic, în special prin favorizarea localităților conduse de primari afiliați partidului de guvernare.

„Este esențial ca mijloacele din Mecanismul UE pentru reformă și creștere să nu fie irosite pe proiecte cu caracter populist și electoral, ci să contribuie la o tranziție reală spre o economie competitivă și durabilă”, concluzionează Expert-Grup.

Documentul include mai multe recomandări adresate Guvernului, printre care reluarea consultărilor publice, revizuirea priorităților de investiții și respectarea principiilor autonomiei locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!