Copiii din Orhei învăță engleza într-un mod inedit. O profesoară și-a transformat visul în realitate cu sprijinul UE

22 Apr. 2024, 11:14
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
22 Apr. 2024, 11:14 // Slider //  Soroceanu Olga

Silvia Rînja, una dintre beneficiarele „Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”, a fondat la Peresecina, r. Orhei, centrul „English Boom”, unde predă engleza copiilor. Motivată să ofere copiilor din sat acces la educație lingvistică de calitate, Silvia a obținut un grant de 2.000 de euro și a participat la un program intensiv de mentorat.

Împreună cu o echipă dedicată, a transformat visul ei în realitate, oferind lecții de engleză într-un mod inovator și distractiv. Elevii beneficiază nu doar de cunoștințele lingvistice, ci și de experiențe memorabile, cum ar fi petrecerile tematice organizate în cadrul centrului.

„Eu sunt din Orhei, știu că multe granturi erau pentru femei în afaceri și anume pentru femeile din zonele rurale și m-am gândit de ce nu aș putea să deschid ceva într-o zonă rurală într-un sat foarte frumos, mare, unde cerere este doar că la moment nu era un centru concret de engleză pentru că eu aveam câțiva copii cu care lucram în particular în Peresecina și am văzut că majoritatea pleacă sau la Orhei sau la Chișinău, unde este pierdere de timp și de bani. M-am gândit că este rentabil pentru ambele părți și pentru mine și pentru ei dacă aș deschide ceva aici”, menționează profesoara de engleză, fondatoarea centrului „English Boom”.

Afacerea Silviei a început cu pași siguri acum doi ani, grație unui grant de 2.000 de euro, a unui program amplu de mentorat și a mai multor instruiri.

„Ai foarte mult nevoie de încredere în tine sau de un sfat la timp. Ei au organizat foarte multe instruiri cu experți, cu contabili, cu persoane de la FISC. Pentru că am deschis SRL și foarte multe chestii juridice” , mai menționează Silvia.

Fiecare lecție este una specială, susțin micii elevi care frecventează centrul de engleză din Peresecina. Copiii au surprize din partea Silviei, iar cunoștințele obținute îi ajută la școală.

„În primul rând îmi place profesoara, într-al doilea rând îmi place că organizăm foarte mule sărbători, „party-uri”, cum ar fi Revelionul, Halloween, etc.”, spune Alexia Colac, elevă.

Fabian Sîouz, elev: „Vin aici, pe lângă lecțiile de la școală, deoarece vreau să învăț mult mai mult decât știu la școală. Și vreau să spun că este o lecție mai deschisă, mai interesantă, mai cu distracție. Când învățam ceva nou de exemplu, ne laudă că uite știm suplimentar și câteodată chiar ne ajută la evaluări. La școală învățăm ceea ce învățăm la școală, nu și aici, dar folosesc informația de aici acolo pentru a avea mai multe cunoștințe la școală”.

Silvia a dezvăluit planurile de viitor și a oferit un sfat celor care vor să pornească o mică afacere: „Vreau să investesc într-o tablă interactivă, acesta este următorul obiectiv la mine în agendă și lucrez la aceasta. Am scris un proiect, un plan de afaceri”.

„Dacă ai făcut primul pas, curajul vine din acțiune. Cu cât mai multă acțiune faci, cu atât mai mult curaj o să ai. Dacă aveți o idee și vi se pare că ar merge, înseamnă că ideea voastră este bună și are dreptul la supraviețuire”, mai spune tânăra antreprenoare.

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO