Criza gazelor! Europa riscă să înghețe de frig în mijlocul iernii dacă ruşii închid robinetul. Prețul a crescut cu 60%

17 Iun. 2022, 16:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Iun. 2022, 16:31 // Actual //  bani.md

Europa riscă să rămână fără rezerve de gaze naturale în mijlocul vârfului de cerere din timpul iernii, în cazul în care livrările Rusiei prin intermediul unei conducte critice se vor opri complet, potrivit consultantului Wood Mackenzie, scrie Bloomberg.

În cel mai pesimist scenariu, în care conducta Nord Stream către Germania este închisă în totalitate, Europa nu va reuşi să atingă nivelurile de stocare pe care Uniunea Europeană le-a ordonat până la începutul sezonului de încălzire în noiembrie.

Iar regiunea ar putea rămâne complet fără stocuri până în ianuarie, a declarat prin e-mail Massimo Di Odoardo, vicepreşedinte pentru cercetare în domeniul gazelor şi GNL la WoodMac.

„Chiar şi luând în considerare măsurile de contracarare, ar putea fi inevitabil să fie nevoie de o anumită raţionalizare a cererii”, a avertizat Di Odoardo.

Într-o mişcare care a agitat pieţele energetice şi a alimentat o nouă creştere a preţurilor, gigantul rus Gazprom PJSC a redus livrările către clienţii din Italia, Germania, Franţa şi Austria în ultimele două zile.

Exportatorul a declarat că a fost nevoit să reducă capacitatea legăturii sale Nord Stream, care traversează Marea Baltică, din cauza unor probleme legate de reparaţiile turbinelor produse de Siemens AG. Însă Germania a contestat acest lucru, calificând reducerile drept „motivate politic” şi menite să tulbure pieţele.

În cazul în care fluxurile scăzute din Rusia vor persista mai mult timp, acestea ar putea deraia campania de reumplere a depozitelor de vară, chiar în momentul în care stocurile se redresau, ceea ce ar fi sporit optimismul că regiunea va atinge obiectivul UE de umplere de minimum 80% înainte de 1 noiembrie.

Preţurile europene la gazele naturale s-au îndreptat spre cea mai mare creştere săptămânală de când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, în timp ce reducerile profunde de aprovizionare ale Moscovei se răsfrâng asupra întregii regiuni.

Contractele futures de referinţă au crescut cu până la 8,4%, ducând câştigul din această săptămână la aproximativ 60%. Eni SpA va primi vineri doar jumătate din ceea ce a solicitat de la Gazprom PJSC, faţă de aproximativ două treimi în ziua precedentă. Reducerile au afectat unii dintre cei mai mari consumatori, ceea ce reprezintă o lovitură pentru o regiune care se luptă deja cu o inflaţie în creştere şi o creştere slabă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:20 // Actual //  bani.md

Emmanuel Macron laudă curajul Maiei Sandu. Într-un interviu exclusiv, acordat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat de Ecaterina Covali și difuzat de RLIVE TV, liderul francez i-a mulțumit președintei Moldovei pentru angajamentul său și a echipei sale de a consolidat relațiile bilaterale.

Oficialul de la Paris consideră că Moldova, datorită actualei șefe a statului, și-a îndreptat privirea spre Uniunea Europeană, a consolidat statul de drept, economia și a început să se integreze treptat în comunitate. În același timp, Macron a vorbit și despre războiul din Ucraina, are a destabilizat Moldova și situația din regiune, în general.

„Moldova s-a angajat într-o ancorare europeană a întregii regiuni. Și de aceea aș vrea să îi mulțumesc doamnei președintă Sandu pentru curajul său, pentru angajamentul său și al echipelor sale. În toți acești ani, într-adevăr, am consolidat legăturile noastre. Eu însumi am făcut mai multe vizite bilaterale. Președinta a fost aici de mai multe ori. Am organizat o reuniune fără precedent a Comunității Politice Europene în Moldova. Iată că toate acestea au aranjat, cu siguranță, lucrurile, au stabilizat această legătură. Pentru mine, este foarte clar că această relație va continua și în viitor, pentru viitorul Moldovei”, a declarat Macron.

 

În timpul mandatului prezidențial al Maiei Sandu, șefa statului Emmanuel Macron s-au întâlnit de mai multe ori, atât la reuniuni internaționale, cât și la Paris sau Chișinău în timpul vizitelor bilaterale. Liderul francez a avut două deplasări oficiale în țara noastră, una în iunie 2022 și alta la summitul Comunității Politice Europene, desfășurat la Bulboaca în iunie 2023.

În cadrul interviului difuzat în exclusivitate de RLIVE TV, Macron a mai explicat de ce Uniunea Europeană este opțiunea integrării europene este binevenită pentru țara noastră, cum luptă statele membre ale UE cu propaganda rusă și ce relații au guvernările de la Chișinău și Paris actualmente.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția a fost difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău