Criza gazelor! Europa riscă să înghețe de frig în mijlocul iernii dacă ruşii închid robinetul. Prețul a crescut cu 60%

17 Iun. 2022, 16:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Iun. 2022, 16:31 // Actual //  bani.md

Europa riscă să rămână fără rezerve de gaze naturale în mijlocul vârfului de cerere din timpul iernii, în cazul în care livrările Rusiei prin intermediul unei conducte critice se vor opri complet, potrivit consultantului Wood Mackenzie, scrie Bloomberg.

În cel mai pesimist scenariu, în care conducta Nord Stream către Germania este închisă în totalitate, Europa nu va reuşi să atingă nivelurile de stocare pe care Uniunea Europeană le-a ordonat până la începutul sezonului de încălzire în noiembrie.

Iar regiunea ar putea rămâne complet fără stocuri până în ianuarie, a declarat prin e-mail Massimo Di Odoardo, vicepreşedinte pentru cercetare în domeniul gazelor şi GNL la WoodMac.

„Chiar şi luând în considerare măsurile de contracarare, ar putea fi inevitabil să fie nevoie de o anumită raţionalizare a cererii”, a avertizat Di Odoardo.

Într-o mişcare care a agitat pieţele energetice şi a alimentat o nouă creştere a preţurilor, gigantul rus Gazprom PJSC a redus livrările către clienţii din Italia, Germania, Franţa şi Austria în ultimele două zile.

Exportatorul a declarat că a fost nevoit să reducă capacitatea legăturii sale Nord Stream, care traversează Marea Baltică, din cauza unor probleme legate de reparaţiile turbinelor produse de Siemens AG. Însă Germania a contestat acest lucru, calificând reducerile drept „motivate politic” şi menite să tulbure pieţele.

În cazul în care fluxurile scăzute din Rusia vor persista mai mult timp, acestea ar putea deraia campania de reumplere a depozitelor de vară, chiar în momentul în care stocurile se redresau, ceea ce ar fi sporit optimismul că regiunea va atinge obiectivul UE de umplere de minimum 80% înainte de 1 noiembrie.

Preţurile europene la gazele naturale s-au îndreptat spre cea mai mare creştere săptămânală de când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, în timp ce reducerile profunde de aprovizionare ale Moscovei se răsfrâng asupra întregii regiuni.

Contractele futures de referinţă au crescut cu până la 8,4%, ducând câştigul din această săptămână la aproximativ 60%. Eni SpA va primi vineri doar jumătate din ceea ce a solicitat de la Gazprom PJSC, faţă de aproximativ două treimi în ziua precedentă. Reducerile au afectat unii dintre cei mai mari consumatori, ceea ce reprezintă o lovitură pentru o regiune care se luptă deja cu o inflaţie în creştere şi o creştere slabă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO