Cuibul mafiei cărnii! Protectorul socialist Mudreac „cu lacrimi de crocodil”. Bumacov pune gaz pe foc: Este corupt

21 Apr. 2022, 14:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Apr. 2022, 14:16 // Actual //  Lupu Eduard

Reacțiile se țin în lanț, după ce astăzi, 21 aprilie procurorul general interimar, Dumitru Robu, a venit în parlament cu solicitarea ridicării imunității parlamentare deputatul PSRM, Radu Mudreac, fiind bănuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Cu un comentariu la acest subiect a venit și fostul ministru al Agriculturii, Vasile Bumacov, unde îl învinuiește pe Mudreac și fratele lui Igor Dodon că în perioada anilor 2010 „reprezentau mafia cărnii”, scrie realitatea.md.

Mai exact, Vasile Bumacov face trimitere la anii 2005-2008, când Radu Mudreac a deținut funcția de șef al Serviciului Sanitar Veterinar de Stat al municipiului Chişinău și 2008-2010 când a fost director general al Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală.

Totodată, Bumacov confirmă și faptul că, Mudreac ar fi făcut „afaceri” și cu Alexandru Dodon, fratele lui Igor Dodon, care i-a fost adjunct în acea perioadă, iar ulterior, în 2014 când a ajuns deputat în Parlament pe listele PSRM l-a angajat ca asistent.

„În sfârșit! Eu cu ministrul Cosarciuc încă în 2010 l-am concediat pentru corupție, când cu fratele lui Dodon reprezentau mafia cărnii”, a comentat fostul ministru al Agriculturii, în cadrul unei știri publicată de Realitatea.md, despre cererea Procuraturii Generale, privind ridicarea imunității parlamentare deputatului socialist.

Vasile Bumacov a îndeplinit funcția de Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare din 14 ianuarie 2011 până la 18 februarie 2015, după ce l-a înlocuit pe Valeriu Cosarciuc (2009 – 2011). Ulterior, Vasile Bumacov a fost numit de președintele țării Nicolae Timofti la 3 februarie 2016 în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Japonia. Și-a încheiat misiunea la 11 august 2020, când a fost rechemat din funcție de președintele Igor Dodon.

Precizăm că, Alexandru Dodon a fost demis din funcția de vicedirector al Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală în 2010. Tot atunci a fost concediat și Radu Mudreac, care deținea funcția de director, pentru multiple încălcări grave, constatate conform unui act din 1 iulie 2010, ca rezultat al evaluării avizelor sanitar-veterinare de export și import, semnate de aceștia în perioada 12 ianuarie – 17 februarie 2010.

Amintim că, la ședința de astăzi, 21 aprilie a Parlamentului, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a venit cu solicitarea către Legislativ de a-i încuviința ridicarea imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, aplicării măsurii preventive – arestare preventivă și/sau arestare la domiciliu, percheziției și trimiterii cu rechizitoriu în judecată a deputatului, fiind bănuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari, într-un dosar penal intentat încă în luna august 2021 de către CNA, pe când instituția era condusă de către Ruslan Flocea, numit în funcție de către PSRM.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Aug. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe femei din Republica Moldova, care s-au implicat din prima zi, alături de alte mii de femei din țara noastră, pentru a ajuta oamenii care au fugit din calea războiului din Ucraina, au vorbit despre experiența și motivația lor dar și importanța implicării fiecăruia dintre noi pentru a oferi sprijin oamenilor aflați în dificultate. Femeile s-au reunit în cadrul unui eveniment organizat de UN Women Moldova cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare, sărbătorită anual la 19 august.

Astfel, UN Women a adus în vizor rolul primordial pe care îl au femeile din diferite domenii profesionale în implementarea și gestionarea răspunsului umanitar. Primare, gazde pentru persoanele refugiate, polițiste de frontieră, psihologe, toate aceste femei s-au trezit peste noapte lucrătoare umanitare și au reușit să asigure un răspuns eficient și demn.

Felicia Bechtold, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a mulțumit pentru solidaritate tuturor femeilor, gazdelor, asistentelor sociale, primarelor, funcționarelor, organizațiilor non-guvernamentale și internaționale pentru ajutorul oferit persoanelor refugiate: „În toată această perioadă, multe femei s-au implicat foarte activ, am apreciat organizarea lor, omenia lor, dar și cât de mult suflet au depus pentru a ajuta refugiații.”

„Din primele zile ale crizei refugiaților am înțeles ce înseamnă empatia în servicul de forță pe care o aduce o femeie, eu am vazut cu propriii mei ochi de ce în toate țările civilizate avem atât de multe femei cu epoleți care lucrează în serviciile de forță, eu am văzut ce înseamnă să fii femeie cu epoleți și psihologă și cum să abordezi problema persoanelor care intrau în țară. Empatia, capacitatea de a vedea în suferința omului propria suferință e ceea ce s-a întâmplat cu toată comunitatea, cu persoanele cu epoleți și cele fără epoleți. Iar eu, în calitate de secretară de Stat a Ministerului Afecrilor Interne am fost nevoită să iau anumite decizii, unele din ele fără precedent, pe care mi le-am asumat”, a menționat Jana Costachi, secretară de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

La eveniment au mai participat și femei refugiate care au reușit, datorită programelor și proiectelor susținute de UN Women, să-și găsească un loc de muncă sau fac voluntariat pentru a susține alte persoane nevoite să-și părăsească țara din cauza războiului.

„Ne dorim ca vocea acestor femei să fie auzită și să inspire și alți oameni pentru implicare activă prin donații, voluntariat, demersuri către autorități pentru ajutorarea refugiaților și a comunităților gazdă în necesitățile lor de zi cu zi. Acest război înseamnă un regres în materie de egalitate de gen, acces la drepturi și servicii, siguranță și bunăstare, în primul rând a femeilor. Crizele afectează în mod disproporționat femeile. Este important să ținem cont de elementele de gen atunci când oferim sprijin, atunci când ne programăm reusresele, intervențiile și programele. Femeile sunt agente ale schimbării și au un rol important în procesele desecuritate și pace.”, a menționat Svetlana Andrieș, specialistă programe UN Women.

Este esențial ca femeile să participe în mod egal la planificarea și luarea deciziilor în ceea ce privește răspunsul la nevoile umanitare, iar conducerea și contribuțiile lor să fie recunoscute și apreciate. Femeile și fetele joacă un rol cheie în supraviețuirea și reziliența comunităților afectate de criză. Atunci când criza lovește, femeile sunt adesea primele care răspund. De asemenea, acestea sunt afectate în mod disproporționat de conflicte. Aceste roluri multiple trebuie reflectate pe parcursul întregului proces de planificare și implementare a răspunsului umanitar.

Ziua Mondială a Asistenței Umanitare este sărbătorită în fiecare an la 19 august, reunind parteneri din întregul sistem umanitar pentru a promova supraviețuirea, bunăstarea și demnitatea persoanelor afectate de crize și pentru siguranța și securitatea lucrătorilor umanitari. Este o sărbătoare globală a oamenilor care ajută oamenii.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău