TOP 5: La ce bănci din țară moldovenii și-au deschis conturi

21 Apr. 2022, 12:48
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Apr. 2022, 12:48 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Aproape 50% dintre moldoveni au deschis cel puțin un cont bancar în Republica Moldova. Mai exact, 45,6 dintre concetățenii noștri. Acestea sunt rezultatele sondajului realizat de iData în luna aprilie curent. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1053 de persoane.

Conform rezultatelor sondajului, puțin peste jumătate din respondenți (53.4%) nu au un cont bancar deschis la o bancă comercială din țară, din care preponderent sunt femei (58.4%), persoane din regiunea Sud a țării (74.5%) și persoane din mediul rural (61.6%). Astfel, 45.6% din respondenți au deschis un cont bancar, preponderent bărbați (51.2%), persoane din municipiul Chișinău (62.7%) și persoane din mediul urban (56%).

Cei mai mulți dintre moldoveni au deschis un cont bancar la Moldindcombank (42.5%). Topul este urmat de maib cu 38.3%. Pe locul trei se află Victoriabank cu 20.4%. Topul este continuat cu OTP Bank (9,2%) și Fincombank (4,2%).

Din total respondenți care au declarat că au cel puțin un cont bancar deschis în RM, mai puțin de 10% au cel puțin un cont bancar deschis la OTP Bank, respectiv Fincombank și BCR.

Cele mai cunoscute bănci din Republica Moldova

Cele mai cunoscute 3 bănci din RM sunt: Victoriabank (96.9%), MAIB (96.4%), Moldindcombank (95.7%). De OTP Bank au auzit 75.8% din respondenți, de Energbank – 74.7%, de FinComBank -74.3%, de Eximbank -73.5%.

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

Proprietarii de apartamente sunt nevoiţi să facă reduceri mari în oraşe importante ca Liov şi Kiev, din cauza războiului din Ucraina, anunţă Aleph News.

Războiul din Rusia face ravagii şi în domeniul imobiliar. Proprietarii de apartamente sunt nevoiţi să facă reduceri imense în oraşe importante ca Liov şi Kiev. Preţurile au scăzut dramatic în Kiev, capitala Ucrainei, oamenii temându-se să mai investească bani în apartamente sau în chirii. Dovada: un apartament din Kiev, într-o zonă de lux, se închiriază cu 240 de euro pe lună.

Situaţia este asemănătoare în Liov şi în alte oraşe din vestul Ucrainei, unde salariile sunt mai apropiate de Europa, într-o ţară unde pensia este în medie 70 de euro, iar salariul minim nu trece de 190 de euro.

După eliberarea zonei Kiev de ocupanţii ruşi, unii locuitori au revenit, însă nu este loc de afaceri imobiliare. Vânzările de apartamente s-au blocat din cauza războiului, iar chiriile s-au prăbuşit.

Vitaliy Demchenko, agent imobiliar în Kiev, ajută zece persoane să-şi închirieze casele, însă a primit un singur telefon din partea unui potenţial chiriaş. Preţurile mult mai mici nu atrag pe nimeni, din cauza războiului.

Zone bune ale Kievului, unde chiria era aproape 300 de euro pe lună, nu mai sunt atractive pentru oameni nici măcar pentru 180 de euro pe lună.

„Nimeni nu vrea să închirieze un apartament chiar şi la astfel de preţuri”, a explicat Demchenko. În trei luni, valoarea apartamentelor şi a chiriilor a scăzut cu peste 30%.

În Liov, deşi oraşul pare ferit de război, situaţia este la fel de proastă. După invazia rusă a Ucrainei, piaţa imobiliară din Liov a „explodat” din cauza locuitorilor din Kiev şi alte zone ale Ucrainei care fugeau de război şi erau dispuşi să plătească oricât pentru o chirie. În acel moment, chiria în Liov pentru un apartament cu o singură cameră sărea de 950 de euro pe lună. Bucuria nu a ţinut mult, după eliberarea zonei Kiev, pentru că oamenii s-au întors acasă, iar acum apartamentele în Liov se închiriază cu aproximativ 250 de euro pe lună.

Agentul imobiliar Ruslana Artim spune că piaţa imobiliară s-a prăbuşit deja cu 30-40%.

O situaţie similară se observă şi în alte oraşe din vestul Ucrainei. Potrivit agenţiilor imobiliare, în Ivano-Frankivsk un apartament cu două camere se poate închiria cu 280 de euro pe lună. În Kalush, la 30 de kilometri de Frankivsk, un apartament cu un dormitor poate fi închiriat mult mai ieftin, pentru 90 de euro, în timp ce un apartament cu două dormitoare, pentru 190 de euro pe lună.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău