Culisele preluării afacerilor Lukoil România și a benzinăriilor din Republica Moldova de către Shell

16 Ian. 2023, 08:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Ian. 2023, 08:22 // Actual //  Lupu Eduard

Olanda se pregătește să ia locul Rusiei pe piața energetică din România. Pe lângă OMV, compania austriacă, gigantul oalndezo-britanic Shell își pregătește reintrarea pe piața românească. Coincidență sau nu, Austria și Olanda sunt cele două țări care s-au opus în mod sistematic aderării României la Spațiul Schengen.

Compania Shell, gigantul energetic cu sediul în Olanda ar putea prelua lanțul de benzinării pe care le deține Lukoil în România. Informația a apărut încă din ultimele zile ale anului trecut și este foarte credibilă în condițiile în care companiile ruse sunt supuse sancțiunilor economice pe teritoriul Uniunii Europene.

De altfel, Shell și Lukoil au mai fost partenere într-o tranzacție de acest fel, în Rusia. De această dată, olandezii au fost cei care au renunțat la operațiunile economice, pe fondul invaziei din Ucraina.

În luna mai 2022, Shell a transferat benzinăriile pe care le deținea în Rusia către Lukoil, într-o tranzacție a cărei valoare nu a fost dată publicității. Lukoil, al doilea mare producător rusesc de petrol.

„Achiziţia afacerii de o calitate extrem de ridicată a Shell din Rusia se integrează foarte bine în strategia Lukoil de dezvoltare a canalelor sale de vânzări prioritare, inclusiv pe segmentul de retail, precum şi în domeniul lubrifianţi”, spunea, la acel moment, Maxim Donde, vicepreşedinte Lukoil.

Shell și Lukoil vor să facă o nouă tranzacție

Acum, tranzacția se face în sens invers, între cele două părți, cu activele Lukoil de pe teritoriul României. Ruşii vor să vândă lanţul de benzinării şi rafinăria de la Ploieşti, conform Ziarului Financiar. Iar compania anglo-olandeză s-a arătat interesată de preluarea acestei afaceri.

De altfel, la începutul anilor 1990, Shell a mai deținut un lanț de benzinării în România, pe care le-a vândut companiei maghiare Mol, la finalul anului 2004. Surse din piaţa de profil afirmau atunci că valoarea tranzacţiei depăşea 50 de milioane de euro, pentru 56 de benzinării.

Odată cu activele Lukoil din România, Shell va obține acces și la capacitățile companiei ruse din Portul Constanța, mai exact la capacitățile Oil Terminal Constanța. Astfel, Shell își va dirija o parte din fluxurile de carburanți către către Ucraina.

Lukoil este investigată pentru evaziune

Lukoil deține în România 300 de benzinării prin Lukoil România SRL, dar și Rafinăria Petrotel Lukoil SA. Preluarea acestor active de către Shell ar putea fi îngreunată, însă, de problemele pe care compania rusă le are cu legea în România.

Activitatea Lukoil face obiectul unui dosar penal pentru evaziune fiscală care datează din anul 2014. Prejudiciul stabilit în acest caz este de aproximativ 2 miliarde de euro, iar statul român a pus sechestru pe mai multe bunuri în valoare de 1,2 miliarde de euro.

„Tribunalul Prahova a decis menţinerea sechestrului asigurător pe acţiunile Petrotel-Lukoil deţinute de Lukoil Holdings BV Olanda, dar şi pe mai multe conturi ale companiei olandeze, până la concurenţa sumei totale de aproape 1,2 mld. euro. Decizia a fost luată pe dată de 18 februarie şi prelungeşte astfel unul dintre cele mai mari dosare de evaziune fiscală şi spălare de bani din România, care datează încă din 2015. Acţiunile asupra cărora a fost pus sechestrul nu pot fi înstrăinate”, se arată într-o comunicare a Tribunalului Prahova, conform gandul.info.

BANI.MD l-a contactat anterior pe managerul Lukoil Moldova, Feiruz Isaiev pentru mai multe informații. „Deocamdată nu am informații despre o eventuală vânzare a activelor din Republica Moldova. Sunt acționarii care vor decide”.

Lukoil Moldova este unul dintre principalii jucători de pe piața carburanților din Republica Moldova. Asigură 97,2% din cantitatea totală importată de benzină. Achiziția se face de la rafinăria Petrotel din România controlată de ruși.

Totodată, Lukoil Moldova împreună Rompetrol Moldova, asigură 75 % din toată cantitatea importată de motorină.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău