Republica Moldova se află în pragul unei crize energetice. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu admite că Gazprom ar putea sista definitiv livrările de gaz și va fi una din cele mai dificile ierni prin care va trece țara.
Ministrul a declarat, într-o conferință de presă, că BERD oferă Republicii Moldova 300 mil. euro pentru a achiziția de gaz, însă la prețul actual de circa 2000 USD pentru mia de metri cubi, volumul metanului ara ajunge doar pentru o lună.
Spînu a precizat că autoritățile Republicii Moldova poartă discuții cu România pentru semnarea unui contract pe termen lung, la un preț mai mic al gazului față de cel de pe piață.
Întrebat ce volume de gaz intenționează să cumpere Republica Moldova din România, ministrul a menționat că, „suntem în discuții și imediat ce vom avea o claritate vom comunica”.
Referindu-se la Termoelectrica, care este cel mai mare consumator de gaze, Spînu afirmat că întreprinderea va fi trecută la păcură pentru a putea economisi volumul de gaz consumat.
„Intenționăm să achiziționăm păcură ca să asigurăm funcționarea Termoelectrica. Primul contract de achiziție a fost semnat. Suntem siguri că vom putea cumpăra volumele necesare pentru funcționarea întreprinderii pe timp de iarnă”, a punctat Spînu.
Republica Moldova se află în pragul unei crize gaziere, în condițiile în care nu s-a reușit să se facă auditul datoriei istorice de 709 mil. USD a Moldovagaz până la sfârșitul lunii mai, iar Gazprom este în drept să rezilieze contractul de livrare. Autoritățile, susțin că, deși, trimit solicitări concernului rus, acesta nu răspunde, iar despre o deconectare a gazului nu au fost anunțate. Or, în prezent prețul gazului a depășit 2000 USD pentru mia de metri cubi.
Experții în energetică susțin că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!