De ce toată lumea, de la Elon Musk la Janet Yellen, este îngrijorată de consumul de energie al bitcoinului

13 Mai 2021, 18:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Mai 2021, 18:19 // Actual //  MD Bani

Decizia lui Elon Musk de a opri Tesla să accepte bitcoin ca plată a dus la o nouă examinare a impactului asupra mediului a criptomonedelor, scrie CNBC.

Musk a declarat miercuri că Tesla a oprit achizițiile vehiculelor sale cu bitcoin din cauza îngrijorărilor privind „utilizarea în creștere rapidă a combustibililor fosili pentru extracția bitcoinului”.

El a făcut aluzie la datele de la cercetătorii de la Universitatea Cambridge care arată consumul de energie electrică al bitcoinului anul acesta.

Tesla nu își va vinde bitcoinul – producătorul de autovehicule are o monedă digitală în valoare de 2,5 miliarde de dolari – și Musk a spus că intenționează să reia tranzacțiile cu bitcoin după extragerea „tranzițiilor către o energie mai durabilă”.

Comentariile lui Musk au zburat pe piețele criptomonedelor, care au pierdut până la 365,85 miliarde de dolari în valoare de la tweet-ul său.

De ce este îngrijorat Musk?

Criticii bitcoin sunt de multă vreme atenți la impactul său asupra mediului. Criptomoneda folosește mai multă energie decât țări întregi, cum ar fi Suedia și Malaezia, conform Indicelui consumului de energie electrică Cambridge Bitcoin.

Pentru a înțelege de ce bitcoin consumă atât de multă energie, trebuie să vă uitați la tehnologia sa de bază, blockchain-ul. Registrul public al Bitcoin este descentralizat, ceea ce înseamnă că nu este controlat de o singură autoritate. Este actualizat constant de o rețea de computere din întreaga lume. Așa-numiții mineri rulează calculatoare special create pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe, pentru a face o tranzacție să treacă. Aceasta este singura modalitate de a crea noi bitcoini.

Minerii nu execută această operațiune gratuit. Ei trebuie să depășească sume uriașe pe echipamente specializate. Un stimulent cheie al modelului bitcoin, cunoscut sub numele de „dovadă a muncii”, este promisiunea de a fi recompensat în unele bitcoin dacă reușiți să-i rezolvați algoritmul de hash complex.

Între timp, Musk nu este singurul care este îngrijorat de impactul bitcoin asupra mediului. În februarie, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat că moneda digitală este „extrem de ineficientă” pentru efectuarea tranzacțiilor și folosește o cantitate „uluitoare” de putere.

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău