De ce toată lumea, de la Elon Musk la Janet Yellen, este îngrijorată de consumul de energie al bitcoinului

13 Mai 2021, 18:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Mai 2021, 18:19 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Decizia lui Elon Musk de a opri Tesla să accepte bitcoin ca plată a dus la o nouă examinare a impactului asupra mediului a criptomonedelor, scrie CNBC.

Musk a declarat miercuri că Tesla a oprit achizițiile vehiculelor sale cu bitcoin din cauza îngrijorărilor privind „utilizarea în creștere rapidă a combustibililor fosili pentru extracția bitcoinului”.

El a făcut aluzie la datele de la cercetătorii de la Universitatea Cambridge care arată consumul de energie electrică al bitcoinului anul acesta.

Tesla nu își va vinde bitcoinul – producătorul de autovehicule are o monedă digitală în valoare de 2,5 miliarde de dolari – și Musk a spus că intenționează să reia tranzacțiile cu bitcoin după extragerea „tranzițiilor către o energie mai durabilă”.

Comentariile lui Musk au zburat pe piețele criptomonedelor, care au pierdut până la 365,85 miliarde de dolari în valoare de la tweet-ul său.

De ce este îngrijorat Musk?

Criticii bitcoin sunt de multă vreme atenți la impactul său asupra mediului. Criptomoneda folosește mai multă energie decât țări întregi, cum ar fi Suedia și Malaezia, conform Indicelui consumului de energie electrică Cambridge Bitcoin.

Pentru a înțelege de ce bitcoin consumă atât de multă energie, trebuie să vă uitați la tehnologia sa de bază, blockchain-ul. Registrul public al Bitcoin este descentralizat, ceea ce înseamnă că nu este controlat de o singură autoritate. Este actualizat constant de o rețea de computere din întreaga lume. Așa-numiții mineri rulează calculatoare special create pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe, pentru a face o tranzacție să treacă. Aceasta este singura modalitate de a crea noi bitcoini.

Minerii nu execută această operațiune gratuit. Ei trebuie să depășească sume uriașe pe echipamente specializate. Un stimulent cheie al modelului bitcoin, cunoscut sub numele de „dovadă a muncii”, este promisiunea de a fi recompensat în unele bitcoin dacă reușiți să-i rezolvați algoritmul de hash complex.

Între timp, Musk nu este singurul care este îngrijorat de impactul bitcoin asupra mediului. În februarie, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat că moneda digitală este „extrem de ineficientă” pentru efectuarea tranzacțiilor și folosește o cantitate „uluitoare” de putere.

 

Realitatea LiveMembrii CEC s-au întrunit în ședință. Pe ordinea de zi – deschiderea secțiilor de vot în stânga Nistrului
“Participarea Tinerilor în Procesul Electoral: Obstacole și Soluții”, workshop organizat de IPRE
OMS și Ambasada Germaniei donează un lot de echipamente de protecție (ochelari de protecție, halate medicale și măști chirurgicale)
Dezbateri organizate de IPN cu genericul „Trio-ul asociat” din cadrul Parteneriatului Estic: necesitate, obstacole și provocări pentru Moldova
Conferință de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Prezentarea raportului nr. 1 de monitorizare a comportamentului editorial al presei online în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate
Curtea de Conturi examinează raportul auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2020
Ședința Consiliului Municipal Chișinău, din 15 iunie 2021
Ședința Plenului Superior al Magistraturii, din 15 iunie 2021
15 Iun. 2021, 17:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Iun. 2021, 17:58 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Președintele american, Joe Biden, a încheiat unul dintre „fronturile” deschise de predecesorul său, Donald Trump, după întâlnirea cu liderii Uniunii Europene marți și stabilirea unui „armistițiu” în disputa transatlantică privind subvențiile pentru aeronave, scrie Reuters.

Biden se află la primul său summit UE-SUA, în calitate de președinteși  a spus că lumea se află în schimbare și că democrațiile occidentale trebuie să lucreze împreună.

„Lumea s-a schimbat, s-a schimbat cu totul”, citând din Poemul „Easter 1916” și făcând referire la temele principale ale vizitei sale în Europa – ascensiunea Chinei, pandemia de coronavirus și criza climatică.

Biden le-a spus șefilor de instituții europene că cel mai bun răspuns la aceste probleme „care provoacă” anxietăți este ca SUA și UE să lucreze împreună.

„Este în mod semnificativ în interesul SUA să aibă o relație bună cu NATO și UE. Părerile mele sunt radical diferite de cele ale predecesorului meu”, a adăugat președintele SUA.

Biden și UE s-au pus de acord să renunțe la bariere tarifare de 11,5 miliarde de dolari pe bunuri precum vinul european, tutunul american și băuturi alcoolice. Taxele fuseseră impuse ca represalii mutuale ca urmare a conflictului în ce privește subvențiile pentru Boeing, respectiv Airbus. Taxele adiționale fuseseră impuse de administrația Trump, scrie Digi24.

Biden a spus încă de la venirea sa la Casa Albă că intenționează să repare relațiile cu Europa, stricate de Donald Trump.

Un nou capitol al relației dintre Statele Unite și Uniunea Europeană

„Soluționarea acestui conflict deschide un nou capitol în relația noastră pentru că acum ne îndreptăm spre cooperare în ce privește aeronavele, după 17 ani de dispute”, a spus președinta Comisia Europene, Ursula von der Leyen.

Abordarea lui Biden de a colabora și coopera cu Uniunea Europeană și de a renunța la stilul adversativ al predecesorului său este menit, mai ales, să contracareze ascensiunea autocrațiilor precum China sau Rusia, care devin din ce în ce mai asertive în fața democrațiilor liberale occidentale.

Conform unui alt document SUA-UE, citat de Reuters cele două puteri se angajează să încheie un alt conflict comercial în ce privește bariere tarifare punitive pentru comerțul cu oțel și aluminiu.

Ca parte a noului acord, SUA și UE vor furniza finanțare pentru cercetare și dezvoltare în cadrul unui proces transparent și se vor abține de la a acorda sprijin specific spre producătorii locali (Boeing, respectiv Airbus), cum ar fi scutiri de taxe, care ar afecta negativ cealaltă parte, relatează CNBC.


 
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo