Nissan va produce cu jumătate de milion de mașini mai puține în 2021. Criza de cipuri afectează și alți producători

13 Mai 2021, 18:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Mai 2021, 18:27 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Producătorul japonez de autoturisme Nissan intenționează să producă cu jumătate de milion mai puține vehicule în 2021, deoarece lipsa globală de cipuri continuă să facă ravagii în industria auto, scrie CNBC.

Directorul executiv al Nissan, Makoto Uchida, a declarat joi pentru „Squawk Box Europe” CNBC că compania se confruntă și cu creșterea prețurilor materiilor prime.

„Impactul pe care îl prevedem în acest moment este de aproximativ 500.000 de unități în ceea ce privește producția din acest an”, a spus Uchida, adăugând că compania va lua măsuri pentru a încerca să readucă producția pe drumul cel bun.

Mașinile de astăzi se bazează pe cipuri de computer pentru orice, de la gestionarea motoarelor la sistemele de asistență a șoferului.

Rivalii, printre care Ford, Volkswagen și Stellantis, au avertizat, de asemenea, că liniile lor de producție ar putea avea rezultate suplimentare ca urmare a crizei semiconductorilor.

Britanicul Jaguar Land Rover a declarat luna trecută că oprește producția de mașini pentru o „perioadă limitată” la fabricile sale Castle Bromwich și Halewood din Anglia, ca urmare a lipsei de cipuri.

A venit la doar două luni după ce compania a anunțat că va tăia 2.000 de locuri de muncă în afara fabricii.

În altă parte, producătorul Mercedes Daimler a declarat luna trecută că reduce orele de până la 18.500 de lucrători și întrerupe producția la două fabrici din Germania timp de cel puțin o săptămână.

Analiștii prezic că deficitul global de cipuri va dura până în 2022 și, eventual, chiar în 2023.

Realitatea Live21 Iun. 2021, 16:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iun. 2021, 16:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O replică a picturii de renume mondial „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci s-a vândut vineri unui colecționar european pentru aproximativ 3,4 milioane de dolari la Casa de licitații Christie’s.

Copia, cunoscută sub numele de „Hekking Mona Lisa”, se aștepta să se vândă cu o sumă de 200.000 până la 300.000 de euro într-o licitație online. S-a vândut de aproximativ 10 ori mai mult.

„Aceasta este o nebunie, acesta este un record absolut pentru o replică „Mona Lisa”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Christie pentru Reuters.

Numită după proprietarul său anterior, Raymond Hekking, se credea că replica a fost pictată la începutul secolului al XVII-lea de un pictor italian.

Hekking a spus că deține adevărata „Mona Lisa”, potrivit casei de licitații. El a spus că un aspect similar a fost returnat la Muzeul Luvru după ce tabloul adevărat a fost furat în 1914.

„Arta provoacă, fascinează, uneori obsedează”, a spus Pierre Etienne, director internațional de picturi Old Master la casa de licitații.

„Această lucrare și istoria sa ilustrează fascinația pe care Mona Lisa și aura lui Leonardo da Vinci le-au păstrat întotdeauna”, a spus casa de licitații.