Deserturile vegane gătite de o moldoveancă care te vor încânta: vreau ca toată lumea să renunțe la dulciurile clasice

22 Iun. 2021, 17:02
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
22 Iun. 2021, 17:02 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Natalia Foca este o tânără mămică care a renunțat la deserturile obișnuite. Fiind cofetar de profesie și din grija față de copilul ei a început să pregătească deserturi vegane și raw-vegane. De asemenea, deja de jumătate de an Natalia a adoptat un meniu vegan. Ea spune că își dorește ca toată lumea să renunțe la deserturile din comerț și se simte mulțumită datorită faptului că dulciurile produse de ea nu sunt dăunătoare pentru organism.

Natalia este cofetar de profesie și are o pasiune pentru dulciuri. La un moment dat ea s-a refuzat de zahărul alb rafinat, totuși, ea se gândea ce fel de dulciuri îi va oferi fetiței ei când va crește. Pentru a găsti deserturi vegane și raw-vegane, Natalia a avut nevoie de cursuri și master classuri.

„Eu sunt cofetar de profesie, pasiunea pentru dulce o am de mult timp, dar am ajuns la un moment când organismul meu nu mai accepta zahărul alb rafinat. La câteva luni după ce s-a născut fetița noastră, am început să îmi pun întrebarea ce fel de deserturi îi voi oferi când va crește, cele din comerț categoric vor fi excluse. Am început a căuta alternative sănătoase, așa am descoperit o tânără mămică, care, la fel, din grija față de copii ei gătește deserturi vegane și raw-vegane. Am mers la ea la un curs de pregătire a ciocolatei raw-vegane, mi-a plăcut enorm și am continuat să merg la master class-uri .”

Pentru pregătirea ciocolatei folosește doar două produse, pentru a o îndulci folosește zahăr din floare de cocos sau stevie.

„Pentru prepararea ciocolatei folosesc doar două ingrediente: unt de cacao, masă de cacao, deja dacă vreau să o îndulcesc adaug zahăr din floare de cocos sau stevie. Batonașele au la bază diverse nuci si alune, fructe uscate și sunt îndulcite în mare parte de curmale. Nu sunt procesate termic ceea ce le permite să își păstreze proprietățile nutritive.”

Natalia spune că la început oamenii sunt sceptici față de deserturile vegane, dar după ce le gustă își schimbă părerea.

„Majoritatea când aud de produs vegan prima ce zic e „lasă-le acolo pentru vegani”, dar după ce gustă le devorează cu mare plăcere.”

De asemenea, ea mai spune că moldovenii nu sunt atât de deschiși pentru ceva nou în ceea ce privește cultura alimentară.

„Acuma nu vreau să supăr pe nimeni, dar la capitolul cultură alimentară, noi moldovenii, mai avem de lucrat. Nu toți sunt deschiși la ceva nou. Cu ajutorul platformelor de socializare și cursului de bucătărie vegană pe care îl frecventez acuma am cunoscut multă lume care nu e indiferentă la produsele care le consumă și care pun valoare pe calitate nu cantitate.”

Natalia Foca este abia la început. Ea a făcut investiții mari și continuă să lucreze la capitolul calitate. Scopul ei nu a fost cel de a deschide o afacere.

„Unicul profit acuma este plăcerea gastronomică care o primesc eu și prietenii mei. Sunt la început de cale, am avut investiții mari și care continuă zi de zi. Nu mă grăbesc să îmi recuperez investițiile, am tot timpul din lume. Lucrez la capitolul calitate, plus că nu mi-am pus ca scop să deschid o afacere. Când merg în ospeție vin mereu cu ceva bunișor.”

Prima comandă a primit-o, de asemenea când a mers în ospeție. Cineva care a gustat ceea ce a adus Natalia a rugat-o să pregătească și pentru ea.

 „Așa am și primit prima comanda de tort, fiind la o serbare am adus un Snicker raw vegan, erau mai multe persoane invitate și unei doamne i-a plăcut foarte mult și m-a rugat să îi gătesc. Eram atât de emoționată încât nu știam ce preț să îi cer, nu îmi venea a crede că gătesc pentru bani.”

Natalia Foca recunoaște că deserturile pregătite de ea sunt mai scumpe decât deserturile clasice, din cauza produselor pe care le folosește.

„Da, sunt mai scumpe decât dulciurile clasice, dar aici e altă materie primă. O plită de ciocolată neagră costă 75 de lei, sincer nu am idee cât costă una bună în supermarket.”

Natalia are drept scop de a convinge cât mai multă lume să renunțe la dulciurile din comerț, îndeosebi copii.

„Pe viitor îmi doresc să conving toată lumea să renunțe la dulciurile din comerț, îndeosebi să nu mai ofere copiilor otravă legalizată.”

Natalia spune că clienții care au ca scop alimentația sănătoasă sunt mulțumiți de deserturile ei, nemulțumiți rămân doar cei care nu știu despre beneficiile acestor dulciuri.

„Dacă clienții au ca scop o alimentație sănătoasă evident că sunt mulțumiți că au șansa să se delecteze și ei cu ceva dulce, dacă au ca scop să își umple burta și plus sunt fanii deserturilor sovietice ieftine și pun accentul pe cantitate nu calitate, atunci dulciurile vegane nu sunt pentru ei.”

Tânăra spune că se bucură de faptul că dulciurile produse de ea nu dăunează sănătății celor ce le consumă, din contra, au doar beneficii.

„Cea mai mare satisfacție e să știi că ciocolata care a ajuns pe masa oamenilor nu poate să le facă nimic rău. Sunt recunoscătoare Universului că am întâlnit persoana potrivită la timpul potrivit, care nu doar și-a dat banii pentru serviciul oferit, dar care a sădit în mine o semință care acuma dă roade, a avut încredere în mine și mi-a insuflat incredere. Sunt nopți când o idee nu mă lasă să adorm și evident până dimineața o pun în practică.”

Ea este susținută de soț și mama sa, care sunt principalii degustatori. De asemenea, ea spune că îi datorează tot succesul fetiței ei.

„Sunt susținută mult de soțul meu și de mama care și sunt principalii degustatori, de la ei primesc orice recenzie și le ascult preferințele. Tot ceea ce fac eu acuma îi datorez copilului meu, ea m-a împins cumva spre această alegere în alimentație de care nu regret.”

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău