Drone neutralizate de ucraineni. Aparatele de zbor rusești cad precum muștele

02 Mai 2022, 10:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2022, 10:26 // Actual //  Lupu Eduard

Dronele rusești „Orlan-10” sunt acum țintele preferate pentru trupele ucrainene, notează Forțele Aeriene Ucrainene care susțin că într-o singură zi, pe 1 mai, Rusia ar fi pierdut nu mai puțin de 10 astfel de drone de recunoaștere.

„Până la urmă (e și normal). Elicopterele sunt rare și avioanele inamicului evită luptele cu militarii ucraineni și zonele unde e activă apărarea antiaeriană”, spun Forțele Aeriene Ucrainene.

Potrivit acestora, „aviația inamică zboară în cea mai mare parte în afara spațiului aerian al Ucrainei sau doar în teritoriul ocupat temporar, acolo unde adversarul și-a crescut semnificativ propriile mijloace de apărare aeriană. Prin urmare, țintele apărătorilor ucraineni devin din ce în ce mai mult dronele „Orlan-10” rusești neînsoțite, drone care transmit informații inamicului și corectează focul artileriei ocupanților”.

Forțele Aeriene Ucrainene susțin că pe 1 mai au reușit să doboare nu mai puțin de 10 astfel de drone.

Ucrainenii mai notează că o astfel de dronă poate să coste între 80.000 și 120.000 de dolari, depinde de configurație.

Pe rețelele sociale au apărut în ultimele săptămâni numeroase fotografii și dovezi cu astfel de drone Orlan-10 doborâte sau, mai interesant, capturate.

Multe astfel de drone erau intacte și au apărut informații că ucrainenii au început să folosească cu succes diferitele tipuri de arme anti-drone.

Pistoale și puști speciale care folosesc bruiaje electromagnetice care „rup” legătura dronei cu stația de comandă și îi dereglează senzorii de la bord.

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău