Drone neutralizate de ucraineni. Aparatele de zbor rusești cad precum muștele

02 Mai 2022, 10:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2022, 10:26 // Actual //  Lupu Eduard

Dronele rusești „Orlan-10” sunt acum țintele preferate pentru trupele ucrainene, notează Forțele Aeriene Ucrainene care susțin că într-o singură zi, pe 1 mai, Rusia ar fi pierdut nu mai puțin de 10 astfel de drone de recunoaștere.

„Până la urmă (e și normal). Elicopterele sunt rare și avioanele inamicului evită luptele cu militarii ucraineni și zonele unde e activă apărarea antiaeriană”, spun Forțele Aeriene Ucrainene.

Potrivit acestora, „aviația inamică zboară în cea mai mare parte în afara spațiului aerian al Ucrainei sau doar în teritoriul ocupat temporar, acolo unde adversarul și-a crescut semnificativ propriile mijloace de apărare aeriană. Prin urmare, țintele apărătorilor ucraineni devin din ce în ce mai mult dronele „Orlan-10” rusești neînsoțite, drone care transmit informații inamicului și corectează focul artileriei ocupanților”.

Forțele Aeriene Ucrainene susțin că pe 1 mai au reușit să doboare nu mai puțin de 10 astfel de drone.

Ucrainenii mai notează că o astfel de dronă poate să coste între 80.000 și 120.000 de dolari, depinde de configurație.

Pe rețelele sociale au apărut în ultimele săptămâni numeroase fotografii și dovezi cu astfel de drone Orlan-10 doborâte sau, mai interesant, capturate.

Multe astfel de drone erau intacte și au apărut informații că ucrainenii au început să folosească cu succes diferitele tipuri de arme anti-drone.

Pistoale și puști speciale care folosesc bruiaje electromagnetice care „rup” legătura dronei cu stația de comandă și îi dereglează senzorii de la bord.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău