Dronele cu care ucrainenii bagă în sperieți armata Moscovei, produse de ginerele „sultanului” Erdogan

15 Mart. 2022, 21:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Mart. 2022, 21:58 // Actual //  Lupu Eduard

Lucrând la kilometri în spatele liniei de front, o echipă de operatori ucraineni de drone încearcă să schimbe soarta războiului împotriva forțelor Kremlinului. Cea mai eficientă armă din arsenalul lor este drona Bayraktar TB2, produsă în Turcia. Se ridică la 160 de metri deasupra câmpului de luptă și anihilează inamicul doar cu apăsarea unui buton.

Ușoare și cu un profil mic, dronele Bayraktar sunt proiectate să evite sistemele antiaeriene și să rămână nedetectate cât mai mult timp posibil, cântărind mult mai puțin decât drona emblematică Predator din SUA. În plus, drona americană costă 30 de milioane de lire sterline, iar echivalenta turcească doar 750.000. Anvergura de 12 metri ajută drona să rămână în aer până la 30 de ore. Suficient timp pentru a-și lansa cele patru rachete ghidate cu laser. Rusia nu are drone de atac. În schimb, se bazează pe vehicule de recunoaștere pentru a-și ghida artileria, potrivit The Spectator.

Compania care produce TB2, Baykar, este condusă de Selçuk Bayraktar, în vârstă de 42 de ani. Fostul student la inginerie la MIT este căsătorit cu fiica mai mică a președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan.

Se lucrează acum la noua dronă Akinci, care este echipată cu capacități mai mari de ascundere, tehnologie de supraveghere de top și hardware nou de contramăsuri care va împiedica încercările inamice de sparge sistemul digital al dronei, La începutul acestei luni, exact când Rusia și-a început invazia, Baykar a anunțat că a testat cu succes Akinci. Selçuk Bayraktar a promis că va fi „cel mai puternic și mai capabil de luptă UAV armat din clasa sa din lume”.

Analiștii ruși sunt, fără îndoială, îngrijorați de tehnologia roiului de drone din Turcia, care conectează un număr mare de UAV-uri letale într-un atac coordonat. Informațiile sunt transmise între drone, ceea ce înseamnă că inteligența artificială de la bord poate determina mai bine țintele, independent de un centru de comandă. Și tehnologia a fost deja dovedită împotriva forțelor susținute de Moscova. În 2020, Turcia a folosit un astfel de roi pentru a ataca depozitele siriene de război chimic și sistemele de rachete, ca răzbunare pentru moartea a 33 de soldați în apropiere de granița turco-siriană. Până acum, doar israelienii au reușit să demonstreze o tehnologie similară.

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău