Echipele a patru Ministere s-au ales cu oameni noi. Vor fi secretari de stat!

19 Aug. 2021, 16:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Aug. 2021, 16:21 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Echipele a patru Ministere, cum ar fi cel al Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), al Finanțelor, al Afacerilor Interne (MAI) și al Muncii și Protecției Sociale se vor mări. La ședința Guvernului condusă de prim-ministra Natalia Gavrilița din ziua de joi, 19 august curent, au fost aprobate unanim numiri pentru funcțiile de secretar de stat, scrie Realitatea.md.

Astfel, ministrul de Externe, Nicu Popescu, l-a prezentat pe Vladimir Cuc cu 17 ani de experință în domeniul afacerilor externe și cooperare cu OSCE. A activat inclusiv pe segmentul domeniului integrării.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a propus numirea lui Vasile Șarban în funcția de secretar de stat la Minister, unde și-a început activitatea cu mulți ani în urmă în calitate de specialist principal. Este licențiat în domeniul agriculturii și a participat vizibil la mai multe activități în acest sens.

Jana Costachi a fost propusă pentru numire în funcția de secretar de stat de către ministra de Interne, Ana Revenco. Este licențiată în filologie și drept. Are doctorat în sociologie și o vechime de muncă de 20 de ani în calitate de expert internațional pe proiecte de asistență tehnică.

Ultima numire pentru funcția de secretat de stat a fost în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Ministrul Marcel Spatari l-a prezentat pe Vasile Cușca, spunând că deține o vastă experiență în asistență socială, odată ce din 1999 și-a început activitatea în cadrul Ministerului în calitate de specialist. Până în prezent a fost șef al Direcției politici de protecție a drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Toți patru își vor începe activitatea din data de 20 august 2021.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 14:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Sept. 2021, 14:25 // Actual //  Lupu Eduard

Echipa de experți a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de dl Ruben Atoyan va începe discuțiile cu autoritățile Republicii Moldova la 27 septembrie 2021.

Misiunea FMI va purta discuții în cadrul consultărilor pentru anul 2021 prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI[1], precum și pe marginea solicitării autorităților vis-à-vis de un nou program, axat pe un set de politici care să pună bazele restabilirii după pandemia de COVID-19 și promovării reformelor ce țin de buna guvernanță și a reformelor instituționale.

Din anul 2020 Moldova a primit acces la finanțarea în cadrul Instrumentului rapid de finanțare (RFI), disponibil tuturor statelor membre ale FMI, și Mecanismului de creditare rapidă (RCF), disponibil doar statelor cu venituri mici eligible la finanțarea concesională. La 17 aprilie 2020 Moldova a primit un împrumut RCF/RFI în sumă de 172,5 milioane DST, acordat integral intr-o singură tranșă (asistență de urgență pentru lupta cu pandemia).

În august 2021 Moldova a beneficiat de o nouă alocare de DST în sumă de 165,3 milioane DST (alocarea de DST vine cu titlu gratuit. Alocarea DST-urilor nu necesită contribuții din bugetele statelor donatoare. DST-urile reprezintă un activ de rezervă, nu un ajutor extern. Și cel mai important: alocarea de DST nu majorează povara datoriei publice a țării).

Suma totală a creditelor neachitate acordate de FMI a constituit 318,1 milioane DST (cca 453 milioane dolari SUA) la finele lunii august 2021

Moldova a devenit membru al FMI la 12 august, 1992

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală