Dodon le mulțumește celora care se fac vinovați de Războiul de la Nistru, pentru că azi asigură „pacea”

02 Mart. 2021, 15:14
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Realitatea.md
02 Mart. 2021, 15:14 // Bănci şi Finanţe //  Realitatea.md
Liderul PSRM, Igor Dodon, în loc să condamne prezența așa numiților pacificatori ruși instaurați în stânga Nistrului, după războiul din 1992, acesta le mulțumește astăzi, când se împlinesc 29 de ani de la conflictul armat de pe teritoriul țării noastre, pentru că „asigură pacea în zonă”. „Suntem recunoscători forțelor de menținere a păcii, care asigură pacea și liniștea pe malurile Nistrului de aproximativ 30 de ani”, a scris Dodon pe rețelele de socializare, unde anunță că a depus flori împreună cu deputații socialiști pe podul de pe Nistru. Totodată, Dodon critică unele declarații a unor consilieri prezidențiali și a unor politicieni, care și-au permis să vorbească direct despre faptul că Rusia se face vinovată de războiul de pe Nistru din anul 1992.
„Vreau să remarc faptul că în ultimul timp, auzim declarații periculoase din partea politicienilor moldoveni, inclusiv de la membrii aparatului noului președinte. În context, îi îndemn pe toți politicienii să se abțină de la astfel de declarații și acțiuni care ar putea provoca escaladarea situației de pe Nistru”, mai scrie Dodon.
Precizăm că, aceasta nu este prima „gafă” admisă de Igor Dodon în coraport cu Războiul de la Nistru. În 2017, pe când era președinte al Republicii Moldova, Dodon a mers în regiunea transnistreană și a depus flori la monumentul cazacilor decedați în urma conflictului armat de pe Nistru, împreună cu liderul separatist. Cu alte cuvinte, Dodon le-a adus un omagiu atunci atacatorilor și ocupanților împotriva cărora au luptat militarii moldoveni în 1992. Amintim că, astăzi se împlinesc 29 de ani de la escaladarea conflictului armat ruso-moldovenesc de la Nistru, care s-a soldat cu circa 300 de morți militari și 400 civili.

Realitatea Live

26 Ian. 2022, 23:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Ian. 2022, 23:20 // Actual //  Lupu Eduard

Aşa numiţii crypto-infractori au spălat în 2021 circa 8,6 miliarde de dolari în criptomonede, un avans de 30% prin comparaţie cu anul precedent, arată noi date publicate de Chainalysis, citate de Yahoo Finance.

În total, criptomonedele furate din 2017 până la finalul anului trecut valorează peste 33 de miliarde de dolari, majoritatea sumei fiind trimisă de-a lungul timpului către exchange-uri centralizate.

Cea mai mare diferenţă între spălarea banilor fiat şi spălarea criptomonedelor este că, având în vedere transparenţa inerentă a blockchain-ului, putem monitoriza mai uşor felul în care infractorii mută criptomonede între portofele şi servicii crypto, în încercarea de a-şi converti fondurile în cash.”

Raportul arată că finanţele descentralizate (DeFi) au început să joace un rol mult mai mare în spălarea criptomonedelor, în vreme ce 17% din fondurile trimise de pe portofele ilicite s-au îndreptat către protocoale descentralizate, de la doar 2% în 2020.

Totodată, Chainalysis subliniază diferenţa între furt şi escrocherie. Adresele asociate cu acte de furt au trimis sub jumătate din fondurile sustrase către platforme de tip DeFi – peste 750 de milioane de dolari în criptomonede.

De exemplu, „armata” de hackeri a Coreei de Nord, responsabilă de furarea a 400 de milioane de dolari în crypto, a folosit protocoale DeFi pentru a spăla banii.
Pe de altă parte, escrocii trimit majoritatea fondurilor către adrese din exchange-uri centralizate.

Cercetarea realizată de Chainalysis a luat în calcul cantitatea de criptomonede trimise de pe adrese ilicite către adrese găzduite de servicii.

„Dacă nu există niciun mod prin care să accesezi fondurile, nu există de la bun început nicio motivaţie să comiţi infracţiuni cu criptomonede – de aceea, spălatul de bani se afla la baza tuturor altor infracţiuni cu criptomonede”, reiese din textul redactat de Chainalysis.

Totuşi, banii spălaţi au reprezentat doar 0,05% din volumul total de tranzacţii din 2021. Prin comparaţie, anul trecut au fost spălaţi între 800 de miliarde şi 2.000 de miliarde de dolari în aşa-zişii bani fiat, emişi de băncile centrale.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău