Emmanuel Macron, Vladimir Putin şi Mario Draghi au discutat despre criza din Afganistan

20 Aug. 2021, 09:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Aug. 2021, 09:18 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a discutat, joi, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, şi cu premierul Italiei, Mario Draghi, despre conflictul din Afganistan, pledând pentru identificarea modalităţilor de facilitare a evacuărilor şi de oferire a asistenţei umanitare.

Discuţiile prin telefon au avut loc în contextul unei reuniuni a miniştrilor de Externe din Grupul ţărilor puternic industrializate (G7) pe tema situaţiei din Afganistan, scrie AlephNews.

Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au evidenţiat necesitatea garantării securităţii civililor. „Discuţia s-a concentrat pe situaţia din Afganistan. Vladimir Putin şi Emmanuel Macron au evidenţiat importanţa evitării unei catastrofe umanitare şi garantării securităţii populaţiei. Au evidenţiat şi necesitatea continuării combaterii terorismului şi a traficului de droguri”, a comunicat Kremlinul, potrivit agenţiei Tass. De asemenea, Vladimir Putin şi Emmanuel Macron au discutat şi despre crizele din Nagorno-Karabah, Ucraina şi Iran.

Într-o conversaţie separată, „Vladimir Putin şi Mario Draghi au cerut intensificarea eforturilor internaţionale, mai ales în cadrul organizaţiei Grupului statelor emergene G20, prezidată de Italia, pentru restabilirea păcii şi stabilităţii în Afganistan”, precizează Preşedinţia Rusiei.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 08:08 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru că tinerii moldoveni pleacă în număr mare la facultăți de top din Europa, o parte din universitățile din țară se orientează către țări îndepărtate precum India, Siria, Iordania.

”Anual Republica Moldova câştigă circa o sută de milioane de dolari datorită studenţilor străini care învaţă la noi în ţară. Cifra este de patru ori mai mare decât zece ani în urmă”, a declarat economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la emisiunea săptămânală de analize economice.

În Republica Moldova, în prezent la universităţi învață circa 4600 de studenţi străini față de 1200 de studenți acum zece ani. „Este o cifră considerabilă ţinând cont de faptul că la noi numărul de studenţi scade dramatic în fiecare an. Acest lucru fiind motivat de factorul demografic şi de migraţie, dar şi faptul că mulţi studenţi aleg să înveţe în străinătate. Or, studenţii străini ajută ca sistemul educaţional din ţară să rămână pe linia plutire”, a explicat Ioniță.

În funcție da țara de proveniență, cei mai mulți studenți străini care învață în Republica Moldova sunt din România, Israel, India, Ucraina, Siria şi Iordania.

În 2020, cei mai mulţi studenţi sunt din România – 2125 de studenţi, originari din Israel, în 2015, în ţara noastră au venit la studii 2040 de tineri, iar pe locul trei este India 605 studenţi. Ucraina, Siria și Iordania au fost în top acum 20 de ani și care au înregistrat cea mai mare scădere.

În anul de studii 2020/21, rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 24 unități, inclusiv 16 instituții de stat (cu 2 unități mai puține față de 2019/203) și 8 instituții private (cu 1 unitate mai puțin față de 2019/204). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 20 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.

În anul de studii 2019-2020, în Republica Moldova numărul de persoane la studii superioare de licenţă şi master a fost de 56,8 mii de persoane, adică cu 3,8 mii de studenţi mai puţini comparativ cu anul de studii 2018-2019, arată datele Biroului Național de Statistică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală