Expert despre birocrați: cheltuieli inutile de 2 miliarde lei și daune economiei naționale de zeci de miliarde lei

21 Sept. 2021, 14:04
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Sept. 2021, 14:04 // Actual //  MD Bani

În ultimii 10 ani populația țării s-a redus cu 343 mii locuitori, de la 2,93 milioane în 2011 la 2,6 milioane în prezent. Această reducere este determinată de doi factori: natalitatea redusă și migrația sau mai bine spus, fuga peste hotarele țării. În același timp numărul de birocrați din țară a crescut cu 3,5 mii persoane de la 51,2 mii în 2011 la 54,8 mii în prezent, scrie pe blogul său, expertul economic Veaceslav Ioniță.

Drept consecință, dacă în 2011 la o mie de locuitori reveneau 17,6 birocrați, atunci în prezent acest indicator a crescut cu peste 20% și avem deja 21,4 birocrați la o mie de locuitori. Altfel spus, în mediu la fiecare o mie de persoane numărul de birocrați s-a majorat cu aproape 4 persoane.

În ultimii 10 ani salariul mediu în sistemul public de administrare a crescut de 3 ori de la 3 mii lei salariul net lunar în 2011 la 9 mii lei în prezent. Dacă ținem cont de toate plățile suplimentare aferente salariului, plus primele și alte adausurile la salarii, precum și spațiul de oficiu și alte cheltuieli cu forța de muncă, ajungem la concluzia că întreținerea unui birocrat ne costă nu mai puțin de 200 mii lei anual.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în ultimii 10 ani numărul birocraților a crescut cu 3,5 mii persoane, cea ce a dus la umflarea aparatului birocrat cu 10 mii persoane. De asemenea, conform relatărilor expertului, costurile directe de întreținere a acestui număr suplimentar și inutil de birocrați se ridică la minim 2 miliarde lei anual.

Daunele provocate de birocrații inutili se ridică la zeci de miliarde de lei anual

În viziunea lui Ioniță, costurile cu întreținere a birocraților inutili este partea mică a problemei. Adevărata catastrofă este dauna anuală provocată de acești birocrați, care din ”plictiseală” strangulează mediul de afaceri și sunt un focar de corupție în societate.

Potrivit lui, chiar dacă a fost redus numărul organelor de control, numărul birocraților nu a fost redus.

Moldova a avut 68 organe de control, iar în prezent numărul lor a fost redus la mai puțin de 20. Organele de control au fost reduse, dar nu birocrații, care se ocupau cu controlul. Doar în ultimii 4 ani, numărul de acte permisive în Moldova s-au redus de 3 ori sau cu 300 acte permisive de la 450 în trecut la mai puțin de 150 în prezent. Mii de persoane se ocupau cu o activitate inutilă și nocivă de oferirea de permisiuni pentru anumite genuri de activitate. Funcția lor la o mică analiză s-a adeverit a fi inutilă și în consecință a fost lichidată. Însă birocrații au rămas în birourile lor, chiar dacă funcția a fost lichidată. Evident toate miile de persoane, care au pierdut dreptul de a controla sau a permite ceva, au rămas în funcție și tot ce fac ei acum, caută soluții noi de a ”mulge” businessul de bani.

Daunele provocate de acești birocrați rămași în funcție, după lichidarea ”funcției” se ridică la zeci de miliarde lei anual.

Aceste daune se manifestă prin: lipsa de investiții în Moldova, fuga oamenilor peste hotare, închiderea de afaceri din cauza corupției, prețurile exagerate din cauza monopolurilor protejate de birocrați și alte costuri suportate de societate.

În același articol, Veaceslav Ioniță se întreabă de ce Moldova are nevoie de două agenții de reglementare cu buget comun de 110 milioane lei anual.

Un exemplu în acest sens de aparat excesiv de birocrați servesc cele două agenții de reglementare. Una în domeniul energetic, alta în cel al telecomunicațiilor. Pentru ce Moldovei două agenții de reglementare a pieței și separarea piețelor? Ori mecanismul de reglementare aste același indiferent de piață.

În viziunea expertului, această problemă are o soluție simplă: crearea unei singure Agenții de Reglementare a Piețelor.

În cazul unificării acestor agenții, costurile se vor optimiza cu cel puțin 25%, cea ce înseamnă minim 25 milioane lei economii anuale. Aici nu am ținut cont de revizuirea competențelor inutile atribuite agențiilor, care provoacă costuri suplimentare atât directe cât și indirecte.

Realitatea Live

21 Mai 2025, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 17:25 // Actual //  Ursu Victor

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a reacționat oficial la reținerea șefului Biroului Vamal Centru, Iurie Gore, implicat într-un dosar de corupere pasivă investigat de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii municipiului Bălți. Într-un comunicat emis astăzi, instituția a anunțat că acordă tot suportul necesar anchetei, în limitele competențelor legale.

„Combaterea corupției și promovarea unei culturi instituționale bazate pe integritate, legalitate și responsabilitate sunt obiective esențiale pentru Serviciul Vamal”, se arată în declarația instituției. Aceasta reiterează angajamentul față de principiul toleranței zero față de orice formă de corupție și subliniază că faptele imputate angajatului nu reflectă valorile și standardele instituției.

Serviciul Vamal a mai informat că a demarat măsurile administrative necesare și că va continua să coopereze deschis cu organele de anchetă pentru clarificarea completă a circumstanțelor.

În același timp, autoritatea reamintește că „orice persoană vizată beneficiază de prezumția de nevinovăție, conform legislației în vigoare, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive”.

Amintim că, potrivit anchetei CNA, șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal ar fi primit în mai multe tranșe suma de peste 40.000 de dolari pentru a favoriza trecerea mărfurilor peste frontieră, inclusiv pentru segmentul transnistrean, și pentru a omite sancționarea unor nereguli repetate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO