Față nevăzută a creditelor pentru business! La ce să fii atent ca să nu fii păcălit

09 Aug. 2024, 12:45
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
09 Aug. 2024, 12:45 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Alegerea unui credit nu trebuie luată ușor, mai ales în contextul avalanșei de reclame și oferte de finanțare. În antreprenoriat, accesul la finanțare adecvată poate deschide oportunități valoroase, dar o planificare financiară necorespunzătoare poate duce la eșecul afacerii. De multe ori, capitalul propriu nu este suficient pentru a dezvolta afacerea, iar apelarea la instituții financiare poate fi o soluție eficientă, cu condiția să fie administrată corect.

Banca Națională a Moldovei oferă câteva sfaturi esențiale pentru a naviga corect în procesul de împrumut:

1.Graficul de Rambursare: Finanțarea datoriei vine cu un grafic de rambursare predeterminat, care ajută întreprinderile să își planifice bugetele pentru rambursări regulate, facilitând gestionarea fluxului de numerar.

2.Rata Dobânzii: De obicei, băncile oferă o rată a dobânzii mai mică decât Organizațiile de Creditare Nebancară (OCN) și Asociațiile de Economii și Împrumut (AEI), ceea ce poate reduce costurile totale ale finanțării.

3.Păstrarea Proprietății: Întreprinderile pot păstra controlul asupra operațiunilor lor și proprietatea deplină a afacerii, fără a ceda active importante în favoarea creditorului.

4.Obligații de Rambursare: Împrumuturile implică obligația de a efectua rambursări regulate care includ atât partea principală a creditului, cât și dobânda. Întârzierile sau neplata obligațiilor pot duce la penalități și pot afecta negativ scorul de creditare al companiei.

5.Costuri Adiționale: Cheltuielile cu dobânzile pot crește costul total al finanțării. Ratele mai mari ale dobânzilor pot influența semnificativ profitabilitatea și fluxul de numerar al afacerii.

6.Cerinte de Garantare: Unele opțiuni de finanțare pot necesita garanții, cum ar fi bunuri imobile sau echipamente, care pot fi puse în pericol în caz de nerambursare a împrumutului.

Cu toate acestea, pentru accesarea oricărui credit este necesar să fie analizate diverse instituții financiare și tipuri de credite disponibile pentru a găsi cea mai bună ofertă care să se potrivească nevoilor dumneavoastră. Comparați ratele dobânzilor, taxele, comisioanele, perioadele de rambursare și alte condiții relevante. Un indicator ferm de comparare a costului ofertelor de creditare este DAE (Dobânda Anuală Efectivă). Instituțiile financiare sunt obligate să  calculeze și să afișeze acest indicator, pe care e necesar să-l luați în considerare, dar nu sunt de ignorat și alte aspecte, cum ar fi condițiile de gaj, posibilitatea de accesare a garanțiilor de stat, perioada de grație confortabilă pentru afacerea dumneavoastră, cauzele și metodele de renegociere și / sau de modificare a condițiilor contractuale. Solicitați un exemplar al contractului de credit standard și clarificați cu specialistul instituției financiare toate aspectele neclare și condițiile specifice ale contractului dumneavoastră. Puteți apela la bănci pentru accesarea creditelor, la Organizații de Creditare Nebancară (OCN) sau Asociații de Economii și Împrumut (AEÎ). Băncile manifestă o rigurozitate mai înaltă la acordarea creditelor, dar de cele mai multe ori practică o rată a  dobânzilor mai mică față de OCN-uri și AEÎ.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Sept. 2024, 08:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2024, 08:34 // Actual //  Lupu Eduard

Cel puţin patru persoane au murit şi mii de case au fost avariate de inundaţii sâmbătă, în zona Moldovei din România, au anunţat autorităţile de la București. Nivelurile crescute ale râurilor au pus autorităţile în alertă în cea mai mare parte a Europei Centrale şi de Est după zile de ploi torenţiale, scrie Reuters.

În zilele următoare sunt prognozate precipitaţii abundente în Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, sudul Germaniei şi părţi din Austria.

Locuitorii unor oraşe de la graniţa ceho-poloneză au fost evacuaţi, deoarece râurile au depăşit nivelul de alertă, în timp ce capitala cehă, Praga, care a suferit inundaţii catastrofale în 2002, a instituit măsuri preventive împotriva inundaţiilor.

În Cehia, zonele nordice şi nord-estice au fost cele mai afectate de ploaie, în unele locuri înregistrându-se până la 25 cm de ploaie începând de joi, a declarat institutul meteorologic.

Meteorologii au avertizat că, până duminică, în unele zone ar putea cădea mai mult de o treime din precipitaţiile medii anuale, iar vântul puternic a sporit ameninţarea.

Ministrul mediului, Petr Hladik, a declarat sâmbătă că populaţia din zonele cele mai afectate ar trebui să se pregătească să îşi părăsească locuinţele.

În Praga, un oraş cu peste 1,3 milioane de locuitori care se află pe malurile râului Vltava, traversat de pitorescul Pod Charles din secolul al XIV-lea, au fost instalate bariere împotriva inundaţiilor.

Oraşul a investit masiv în măsuri preventive după inundaţiile din 2002, care au măturat sistemul de metrou şi au forţat zeci de mii de oameni să-şi părăsească locuinţele.

Grădina Zoologică din Praga, situată de-a lungul râului Vltava, a fost închisă pentru vizitatori, iar Căile Ferate Cehe au declarat că serviciile pe zeci de rute au fost întrerupte. În al doilea oraş ca mărime al ţării, Brno, un spital a evacuat pacienţii ca măsură de precauţie.

În Glucholazy, un oraş istoric din sud-vestul Poloniei, aproape de graniţa cu Cehia, pompierii au stivuit sute de saci de nisip de-a lungul unui râu umflat, iar unii locuitori au fost evacuaţi.

Ministrul polonez de interne, Tomasz Siemoniak, a declarat că previziunile meteorologice sunt nefavorabile, în următoarele 24 de ore urmând să cadă precipitaţii foarte abundente în jurul zonei de frontieră cehă, care vor alimenta râurile din Polonia.

Oficialii din Slovacia au avertizat cu privire la pericolul de inundaţii în capitala Bratislava, din cauza fluviului Dunărea umflat.

Ungaria se aşteaptă ca Dunărea să se apropie de niveluri record în următoarele zile, iar oficialii vor închide luni cheiurile inferioare din capitala Budapesta.

„Se aşteaptă ca valul de inundaţii să atingă un vârf de aproximativ 8 metri în a doua jumătate a săptămânii viitoare”, a declarat vineri primarul oraşului.

În Austria, serviciile de urgenţă colaborau cu guvernatorii districtelor şi cu municipalităţile pentru a pregăti evacuările. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că toate statele federale au fost afectate şi că situaţia se deteriorează în special în nord-estul statului Austria Inferioară.

„Următoarele zile vor fi în continuare extrem de dificile şi provocatoare pentru populaţia afectată şi pentru serviciile de urgenţă”, a declarat Nehammer pe X.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău