Suspansul privind livrarea gazului rusesc în regiunea transnistreană crește, după ce în luna noiembrie Gazprom nu a rezervat capacități de transport pe ruta transbalcanică. Acest eșec în rezervarea volumelor trimestriale sugerează că gigantul rus nu ia în calcul utilizarea acestei rute ca alternativă pentru tranzitul gazului, concentrând atenția asupra contractului de tranzit prin Ucraina, a cărui soartă rămâne incertă.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat că „semnalul roșu” urmează în decembrie, când se vor face rezervările pentru ianuarie. Dacă Gazprom nu rezervă capacitățile nici atunci, va deveni clar, abia pe 31 decembrie, dacă există un nou contract de tranzit prin Ucraina. Parlicov a subliniat că Moldovagaz a trimis o scrisoare către Gazprom pentru a clarifica eventualele soluții în cazul suspendării tranzitului ucrainean, însă răspunsul întârzie.
„Mi-ar fi plăcut să aflăm acest lucru înainte de 31 decembrie pentru a ne putea organiza rutele alternative. Gazprom are un contract de livrare cu Moldovagaz, dar problema este cum își va respecta obligațiile contractuale,” a declarat Parlicov. El a subliniat importanța punctului de tranzit Sudja, controlat de forțele ucrainene din august, prin care gazul ajunge în Europa și Transnistria.
Chișinăul depinde indirect de gazul rusesc, în condițiile în care centrala de la Cuciurgan livrează curent pe malul drept al Nistrului, în proporție de 80%. Or, curentul este produs din metanul rusesc care ajunge în stânga Nistrului.