(FOTO, VIDEO) Vocea suburbiilor contează! Municipalitatea vrea să afle ce îi doare pe cetățeni

07 Dec. 2022, 17:49
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Dec. 2022, 17:49 // Actual //  MD Bani

Timp de câteva luni, Ora de LIVE cu Traian a mers în inspecție în suburbiile Chișinăului și a discutat cu primarii lor despre realizări, dificultăți și planuri. De această dată, colegul nostru a discutat cu persoana care a mers în cele 18 suburbii și a vorbit cu cetățenii despre necesitățile și problemele lor. Mai multe detalii despre proiect ne-a oferit sociologul Andrei Luchian.

„Practicând sociologia de 20 de ani și fiind locuitor al unei suburbii de 12 ani, am considerat oportună crearea unui grup de inițiativă, care să facă un studiu pentru consultarea mai amplă a suburbiilor, pentru a oferi un produs necesar autorităților publice locale”, menționează Andrei Luchian.

Proiectul presupune realizarea unor sondaje cu locuitorii suburbiilor despre relaționarea cu primăria și gradul lor de apreciere a activității primăriilor municipiului Chișinău.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Am venit cu o abordare clasică de proiectare a unei cercetări sociologice: am elaborat instrumentele de colectare și am elaborat un eșantion reprezentativ pentru fiecare dintre comunități. După ce am finalizat instrumentele, am mers în teren și le-am testat. Am făcut studiul pilot și am văzut care sunt întrebările la care respondenții întâmpină dificultăți”, a explicat sociologul.

Totodată, în cadrul proiectului a fost analizat modul în care cetățenii se percep drept parte a comunității. Mai exact, este vorba de gradul de implicare în soluționarea problemelor comunității și prioritizarea lor.

Rezultatul final al proiectului îl reprezintă raportul, care presupune analiza fiecărei suburbii în parte. Datele colectate vor contribui la eficientizarea acțiunilor întreprinse de municipalitate, în vederea îmbunătățirii vieții cetățenilor din suburbii.

Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2022.


Mai multe detalii despre rezultatele sondajelor realizate în suburbiile Capitalei puteți găsi AICI.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău