(FOTO, VIDEO) Vocea suburbiilor contează! Municipalitatea vrea să afle ce îi doare pe cetățeni

07 Dec. 2022, 17:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Dec. 2022, 17:49 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Timp de câteva luni, Ora de LIVE cu Traian a mers în inspecție în suburbiile Chișinăului și a discutat cu primarii lor despre realizări, dificultăți și planuri. De această dată, colegul nostru a discutat cu persoana care a mers în cele 18 suburbii și a vorbit cu cetățenii despre necesitățile și problemele lor. Mai multe detalii despre proiect ne-a oferit sociologul Andrei Luchian.

„Practicând sociologia de 20 de ani și fiind locuitor al unei suburbii de 12 ani, am considerat oportună crearea unui grup de inițiativă, care să facă un studiu pentru consultarea mai amplă a suburbiilor, pentru a oferi un produs necesar autorităților publice locale”, menționează Andrei Luchian.

Proiectul presupune realizarea unor sondaje cu locuitorii suburbiilor despre relaționarea cu primăria și gradul lor de apreciere a activității primăriilor municipiului Chișinău.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Am venit cu o abordare clasică de proiectare a unei cercetări sociologice: am elaborat instrumentele de colectare și am elaborat un eșantion reprezentativ pentru fiecare dintre comunități. După ce am finalizat instrumentele, am mers în teren și le-am testat. Am făcut studiul pilot și am văzut care sunt întrebările la care respondenții întâmpină dificultăți”, a explicat sociologul.

Totodată, în cadrul proiectului a fost analizat modul în care cetățenii se percep drept parte a comunității. Mai exact, este vorba de gradul de implicare în soluționarea problemelor comunității și prioritizarea lor.

Rezultatul final al proiectului îl reprezintă raportul, care presupune analiza fiecărei suburbii în parte. Datele colectate vor contribui la eficientizarea acțiunilor întreprinse de municipalitate, în vederea îmbunătățirii vieții cetățenilor din suburbii.

Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2022.


Mai multe detalii despre rezultatele sondajelor realizate în suburbiile Capitalei puteți găsi AICI.

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 05:47 // Actual //  Lupu Eduard

Vestea despre un presupus balon spion chinez care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ nesofisticat pentru supravegherea continentului american.

China a spus că balonul, observat deasupra statului Montana, este doar o „navă civilă” care a deviat de la ruta planificată, dar SUA suspectează că este un dispozitiv de „supraveghere la înaltă altitudine”. Oricare ar fi capacitățile acestui balon, SUA au considerat amenințarea suficient de serioasă pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.

Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Mai recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane de mare altitudine la rețeaua de supraveghere a Pentagonului.

Aceste dispozitive aeriene zboară în general la o altitudine de peste 20 de kilometri, aceasta fiind de două ori mai mare decât altitudinea de croazieră a aeronavelor comerciale și dincolo de limita suveranității aeronautice a statelor. Aceste baloane arată ca niște dirijabile și sunt alimentate de baterii de lungă durată sau panouri solare. Acestea sunt capabile să poarte o sarcină utilă între 50 și 250 de kg.

Baloanele sunt încă o modalitate ieftină de a obține informații

„În viitor, vom avea baloane deasupra capului timp de mai multe luni, ceea ce ar putea duce la un cost mai mic decât în spațiu”, spune generalul Frédéric Parisot, adjunctul șefului forțelor aeriene franceze.

Experții militari spun că utilizarea baloanelor de mare altitudine reprezintă o modalitate de spionaj mai ieftină decât utilizarea sateliților. Ele se dirijează doar prin schimbarea altitudinii, folosind computere pentru a calcula puterea și direcția curenților de aer, în diferitele straturi ale atmosferei. Pe lângă supraveghere, dirijabilele pot transporta însă și bombe.

Potrivit The Guardian, în 2019, armata americană a folosit până la 25 de baloane experimentale de mare altitudine, alimentate cu energie solară, pentru a efectua teste de supraveghere pe arii extinse. Acestea au fost echipate cu radare de înaltă tehnologie, concepute pentru a urmări simultan mai multe vehicule, pe timp de zi sau de noapte. Au fost folosite pentru a monitoriza traficul de droguri și potențialele amenințări la adresa securității interne.

Secretarul de stat Antony Blinken spune că „decizia Chinei de a trimite un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite este „un gest de neacceptat și iresponsabil”. „Este o violare a suveranității noastre, este o violare a legislației internaționale. De aceea, i-am transmis în această dimineață lui Wang Yi, responsabilul de politici externe al Chinei că îmi amân vizita”, a spus el.

Oficialii Pentagonului au subliniat că balonul chinez „nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oameni”. Totuși, președintele american Joe Biden a refuzat să atace dispozitivul de teamă să nu producă daune sau victime la sol.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău