Gazprom, lovitură teribilă pentru Transnistria! Parlicov: Situația cu gazul gratuit în regiune nu va dura la nesfârșit

17 Iul. 2023, 16:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Iul. 2023, 16:29 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Energiei, Victor Parlicov susține că situația cu livrările gratuite a gazului rusesc în regiunea stângă a Nistrului nu va dura la nesfârșit. „Cred că la moment este o situație de limbaj șah pat. Nimeni nu poate obține o victorie și nimeni nu poate pierde. E un fel de situație care nu e confortabilă pentru nimeni, dacă vreți e un echilibru instabil. Dar e cea mai optimă construcție care poate funcționa”.

„Faptul că Gazprom livrează gazul fără a recupera niciun ban denotă că nu este o activitatea comercială, ci un instrument de finanțare a acestei regiuni. Alt mecanism de susținere a Transnistriei, Federația Rusă nu a găsit. Această datorie trebuie tratată foarte atent prin prismă politică, juridică și relații internaționale. Ea acuma nu face parte din agenda de discuți, din puncte de vedere comercial. Acum Gazprom nu are acoperirea a acestei datorii cu niciun fel de active”, a esplicat Parlicov într-un podcast al Ziarului de Gardă.

Potrivit ministrului, această construcție nu este infinită în care gazul gratuit ajunge în stânga Nistrului.

„Noi trebuie să  ne pregătim de scenariul când gazul va fi deconectat și trebuie să discutăm și cu cei din stânga Nistrului și să avem o colaborare ce facem în asemenea situații. Din această formulă beneficiem noi cei din dreapta Nistrului prin curentul mai ieftin pe care îl avem. Singurul motiv pentru care cei din stânga Nistrului pot livra energie la prețuri mai mici față de cele din piață este pentru că nu plătesc un preț corect la gaze. La tehnologia de astăzi ei nu sunt competitivi cu energia pe care o putem procura din România sau din altă parte”, a spus Parlicov.

Datoria regiunii din stânga pentru gazul consumat se ridică la aproape 10 miliarde de dolari.

Sistarea de gaze către Europa ar falimenta regiunea din stânga Nistrului. Tiraspolul supraviețuiește datorită livrărilor gratuite de gaze din care produce energie electrică pentru partea dreapta a Nistrului.

În cazul stopării livrărilor de gaze în Transnistria, Republica Moldova va fi nevoită să cumpere energie electrică de pe piețele din vest, care e mai scumpă. Cu o situație similară Chișinăul s-a confruntat în toamna anului 2022 când au fost sistate livrările de energie electrică de la Cuciurgan, iar prețul curentului pentru populație a ajuns la 4,20 lei kw/h, în condițiiile în care achizțiile erau făcute de pe piața Europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 07:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 07:58 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va întâlni marţi la Washington cu liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, în timp ce republicanii blochează un important pachet de ajutor pentru Ucraina, a declarat duminică o sursă din Congres, citată de AFP.

„Speaker-ul Johnson se va întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, marţi, la Capitoliu”, a afirmat sursa, într-un moment în care membrii republicani ai Congresului cer concesii semnificative în privinţa politicii migratorii a Statelor Unite în schimbul votului lor pentru adoptarea unui pachet de ajutor.

Preşedintele Joe Biden, îl va primi marţi la Casa Albă pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre „nevoile urgente ale Ucrainei”, a făcut cunoscut duminică purtătoarea de cuvânt a administraţiei americane, Karine Jean-Pierre.
„În contextul în care Rusia îşi intensifică atacurile cu rachete şi drone împotriva Ucrainei, cei doi lideri vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei şi despre importanţa vitală a sprijinului continuu al SUA în acest moment critic”, a declarat Karine Jean-Pierre, în timp ce Congresul american blochează adoptarea unui nou ajutor pentru Ucraina.

Miercuri, Congresul de la Washington a eşuat în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari cerut cu insistenţă de preşedintele Joe Biden, conţinând fonduri pentru Ucraina şi Israel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău