Exporturile Moldovei se prăbușesc și aruncă economia în pragul recesiunii

17 Iul. 2023, 17:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Iul. 2023, 17:05 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile Republicii Moldova au constituit 1,7 miliarde de dolari, cu 8% mai puțin în cinci luni ale anului față de perioada similară a anului precedent, arata datele Biroului Național de Statistică.

Exporturile de mărfuri autohtone în ianuarie-mai 2023 au constituit 1162,2 milioane dolari SUA (67,4% din total exporturi), fiind în scădere cu 19,6% față de perioada similară din anul 2022, care a influențat micșorarea valorii totale a exporturilor cu 15,1%.

Reexporturile de mărfuri străine (după prelucrare și clasice) în ianuarie-mai 2023 s-au cifrat la 563,3 milioane dolari SUA (32,6% din total exporturi), sau cu 30,9% mai mult comparativ cu aceeași perioadă din anul 2022. Această creștere a contribuit la majorarea pe total exporturi cu 7,1%.

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene, în ianuarie-mai 2023, au totalizat 1056,9 milioane dolari SUA (cu 12,5% mai puțin, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2022), deținând o pondere de 61,3% în total exporturi, în scădere cu 3,2 puncte procentuale față de ianuarie-mai 2022.

Exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI, în ianuarie-mai 2023, au avut o valoare de 435,2 milioane dolari SUA (cu 150,2 milioane dolari SUA sau cu 52,7% mai mult, în raport cu perioada similară din anul 2022), care echivalează cu o cotă de 25,2% în total exporturi, în creștere cu 10,0 puncte procentuale, comparativ cu ianuarie-mai 2022.

Decalajul considerabil dintre exporturile și importurile de mărfuri a determinat acumularea în ianuarie-mai 2023 a unui deficit al balanței comerciale în valoare de 1981,1 milioane dolari SUA, sau cu 273,9 milioane dolari SUA (+16,0%) mai mult, comparativ cu cel înregistrat în aceeași perioadă din anul 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău