Gluma se îngroașă! KLM a oprit toate zborurile către Kiev. Urmează Lufthansa?

13 Feb. 2022, 11:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Feb. 2022, 11:09 // Actual //  Lupu Eduard

Compania olandeză KLM a oprit toate zborurile către Kiev și nu va mai opera în spațiul ucrainean, fiind primul mare transportator aerian care anunță întreruperea serviciilor, în contextul în care tensiunile dintre Rusia și Occident cresc din cauza Ucrainei.

Compania aeriană a citat un avertisment de călătorie din partea Guvernului, cu privire la riscurile de a zbura în regiune, relatează Wall Street Journal, citat de spotmedia.ro.

KLM și alte companii, inclusiv Lufthansa, au început să își reprogrameze zborurile luna trecută, pentru a evita ca echipajele să fie nevoite să rămână în capitala Ucrainei peste noapte, din cauza preocupărilor legate de siguranță, din cauza acumulării de trupe rusești de-a lungul graniței ucrainene.

Lufthansa a declarat, sâmbătă, că monitorizează situația din Ucraina și analizează posibilitatea de a-și suspenda traficul aerian. O decizie nu a fost luată, a declarat un purtător de cuvânt.

Statele Unite au ordonat ca majoritatea personalului ambasadei să părăsească Ucraina, după ce au avertizat că o invazie militară rusă ar putea fi iminentă.

Moscova a început, de asemenea, să își retragă prezența diplomatică. Washingtonul a avertizat, vineri, că Rusia ar putea lansa o operațiune militară masivă împotriva Ucrainei în următoarele zile. Rusia a negat că intenționează să își invadeze vecinul.

Pentru Olanda, unde își are sediul KLM, regiunea este deosebit de sensibilă. Zborul 17 al Malaysia Airlines, care se îndrepta de la Amsterdam la Kuala Lumpur, a fost doborât deasupra estului Ucrainei în iulie 2014, iar 298 de membri ai echipajului și pasageri, mulți dintre ei cetățeni olandezi, au murit.

Incidentul a fost investigat de Consiliul olandez pentru siguranță, care a constatat că avionul a fost lovit de o rachetă sol-aer de fabricație rusească. Procurorii ucraineni și olandezi au acuzat militanții susținuți de Rusia care operează în zonă că au lansat racheta.

„KLM nu a mai zburat deasupra regiunilor estice ale Ucrainei și Crimeii din 2014. Acum nu mai există zboruri KLM prin spațiul aerian ucrainean până la noi ordine”, a precizat compania aeriană.

O analiză de securitate extinsă efectuată de un grup care include companiile aeriene olandeze, serviciile de informații, Ministerul Apărării și alte departamente naționale a constatat că regiunea nu mai este sigură pentru a opera, a precizat compania aeriană.

Măsura de anulare a zborurilor vine în contextul în care guvernele, inclusiv cel al SUA, al Marii Britanii și al Olandei, au cerut cetățenilor să evacueze Ucraina cât mai repede posibil.

Companiile aeriene au început să evite spațiul aerian belarus anul trecut, după ce o aeronavă a Ryanair Holdings PLC care transporta un disident belarus a fost redirecționată către Minsk, în urma a ceea ce o anchetă a Națiunilor Unite a declarat că a fost o falsă amenințare cu bombă. Incidentul, pe care unele capitale l-au numit deturnare sponsorizată de stat, a declanșat sancțiuni împotriva aliatului Rusiei.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 13:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 13:34 // Actual //  Lupu Eduard

Prețul gazului vândut de Energocom către Moldovagaz ar urma să fie între 300-350 dolari pentru mia de metri cubi, potrivit estimărilor făcute de Alexandr Slusari, membrul consiliului Energocom.

„Dacă în următoarele 7 zile nu se vor întâmplă oscilații la prețul gazului la burse, calcule orientative arată că Energocom va furniza Moldovagaz în luna viitoare metan la prețul aproximativ de 350 dolari per 1000 m3. Tendința bursieră, mai ales cea din România, arată că în următoarele luni prețul de achiziție la gaz rămâne cam în parametrii de 300-350 dolari, ceea ce permite micșorarea semnificativă a tarifelor , demult așteptată și meritată de populație și economia națională. După mine, e nevoie și de modificarea metodologiei stabilirii tarifelor, care în condițiile actuale nu poate fi bazată pe prețul mediul anual de achiziționare a gazului și ar trebui să fie mai flexibilă”, spune Slusari.

Mai mult ca atăt, membrul consiliului Energocom, susține că vara Moldovagaz ar trebui să anunțe licitație pentru întregul sezonul rece 2024/2025 și atunci e posibil să fie păstrat acest preț mic de achiziție, indiferent de situația pe burse în toamna-iarnă.

Tariful la gaz pentru consumatorii casnici s-a redus cu 19,9%, la 14,47 cu TVA inclus, potrivit deciziei ANRE aprobată în cadrul ședinței de astăzi, 21 februarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău