Granturi nerambursabile pentru companiile exportatoare. Condiții de aplicare

08 Apr. 2022, 18:10
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
08 Apr. 2022, 18:10 // Slider //  MD Bani

Agenții economici pot beneficia de susținere financiară nerambursabilă de până la 2 milioane lei pentru consolidarea capacităților de promovare a produselor și serviciilor pe piețele externe.

Programul național de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare oferă suport financiar pentru achiziționarea de echipamente, utilaje, instalații; înregistrarea și valorificarea drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuală, achiziționarea obiectelor de proprietate intelectuală; procurarea francizelor, licențelor, software, materiilor prime și a materialelor necesare procesului de producere; bunuri imobile comerciale destinate proceselor de producere.

Grantul poate fi accesat de întreprinderile care activează pe piață de cel puțin 2 ani și demonstrează o evoluție ascendentă.  Apelul de granturi mari este deschis până la data de 8 mai curent. Mai multe detalii despre program găsiți pe site-ul ODIMM Programului de creștere și internaționalizare.

„Unul din scopurile principale ale Guvernului este de a ajuta antreprenorii care vor să ajungă pe piața externă, fie că au nevoie de certificare, ambalare a produselor, etichetare sau de organizare a lanțurilor logistice. Împreună cu partenerii internaționali vom ajuta agenții economici inclusiv la configurarea ideilor de proiecte. Totodată, intenționăm să extindem paleta de produse și programe de susținere a mediului de afaceri. Suntem pe ultima sută de metri de semnare a unui contract cu Banca Mondială pe mai multe produse și programe destinate antreprenorilor pentru a crea un pachet sustenabil și consistent pentru mediul de afaceri”, a precizat Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

Tarik Sahovic, Specialist Senior în dezvoltarea sectorului privat și competivitate, din cadrul Băncii Mondiale a dat asigurări că instituția financiară internațională va continua să susțină IMM-urile din R.Moldova.

„Banca Mondială, prin intermediul Proiectului de competitivitate, va susține afacerile moldovenești  pentru creșterea competitivității și sustenabilității pe piețele externe. Totodată, vom oferi suport ODIMM pentru consolidarea capacităților instituționale, inclusiv  a Fondului de Garantare a Creditelor  și a  internaționalizării afacerilor – domenii importante pentru asigurarea continuității proiectului PAC II prin prisma noilor provocări și oportunități pentru dezvoltarea companiilor mici și mijlocii din Republica Moldova”.

Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM, a evidențiat faptul că paleta de instrumente de suport din portofoliul instituției se extinde.

„ODIMM, în calitate de instituție de suport al mediului de afaceri, continuă să susțină ÎMM-urile din țară, atât prin intermediul programelor guvernamentale și al proiectelor partenerilor externi de dezvoltare, cât și prin garanții financiare emise de Fondul de Garantare a Creditelor.  Datorită  suportului financiar nerambursabil, mai multe companii își vor crește potențialul inovator, eficiența și calitatea produselor și serviciilor și vor putea identifica noi piețe externe sau potențiali parteneri de extindere a afacerilor”.

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 17:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 17:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Casa italiană de modă Prada a ajuns la un acord pentru achiziționarea brandului rival Versace de la holdingul american Capri Holdings, într-o tranzacție evaluată la 1,375 miliarde de dolari, sumă care include și datoriile Versace, potrivit agenției Reuters.

Tranzacția unește două dintre cele mai mari nume din moda italiană, consolidând astfel poziția Italiei pe piața globală a luxului. Acordul vine într-un moment de reconfigurare a industriei, unde marii jucători își consolidează portofoliile pentru a face față competiției internaționale intense.

„Ne propunem să ducem mai departe moștenirea Versace, să celebrăm și să reinterpretăm estetica sa îndrăzneață și atemporală”, a declarat Patrizio Bertelli, președintele Consiliului de Administrație al Prada.

Achiziția va permite formarea unui conglomerat italian cu o cifră de afaceri estimată la aproximativ 6 miliarde de euro, ceea ce îl va poziționa ca un jucător competitiv față de giganții francezi LVMH și Kering, relatează agenția AFP.

Versace a fost fondat în 1978 de către Gianni Versace, devenind rapid un simbol al opulenței și nonconformismului. După asasinarea creatorului în 1997, conducerea artistică a fost preluată de sora sa, Donatella Versace. În martie 2025, aceasta a anunțat că părăsește funcția de director creativ al casei de modă.

Prada, la rândul său, a fost fondată în 1913 și este condusă în prezent de Miuccia Prada. Aproximativ 80% din companie se află încă în proprietatea familiei Prada.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!