Grea e viața de ministru! Gaibu la ședință în Maroc

14 Mai 2022, 20:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Mai 2022, 20:45 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, în calitate de Guvernator BERD pentru Republica Moldova, a participat la lucrările Adunării Generale a Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Guvernatorii au audiat rapoartele de activitate și au aprobat Strategia pentru următorii doi ani. Un capitol special a fost dedicat Ucrainei și țărilor afectate de război, inclusiv Republicii Moldova. Țara noastră a primit aprecieri înalte de la oficialii europeni pentru suportul oferit Ucrainei și și-au manifestat deschiderea pentru a susține țara noastră prin diverse programe avantajoase, care ar consolida situația socio-economică a țării. Evenimentul a avut loc în perioada 10 -12 mai, în Marrakech, Maroc.

În prezentarea sa, Ministrul Gaibu a reiterat susținerea Ucrainei și importanța restabilirii păcii în regiune. De asemenea, a prezentat impactul războiului asupra economiei țării noastre, blocajele logistice și de transport ale mărfurilor, precum și reorientarea pe alte piețe. ”Noi, în Moldova am fost martorii impactului negativ al războiului din Ucraina. La frontiera dintre țările noastre am văzut tați care își petreceau soțiile și copiii în Moldova pentru ca ei să se întoarcă să lupte pentru Ucraina.

 

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 11:37 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia rămâne fără reactivi pentru analize medicale, materiale pentru stomatologie și întreruperea medicală a sarcinilor nedorite. Aceste probleme în domeniul medical s-au abătut asupra rușilor din cauza sancțiunilor impuse de Occident după invazia Ucrainei.

Eșecul înlocuirii importurilor se simte serios în medicină. Peste 63% dintre angajații laboratoarelor medicale au raportat probleme cu aprovizionarea cu reactivi, echipamente și consumabile, potrivit unui sondaj realizat de compania Action Medicine.

Respondenții indică absența și întârzierea regulată a reactivilor și consumabilelor. 49,2% dintre respondenți au vorbit despre întreruperi în aprovizionare, 20% – despre oprirea lor completă. Doar 5,4% nu au văzut nicio schimbare în munca lor.

Fiecare al cincilea laborator din Rusia a rămas complet fără echipamente, reactivi sau consumabile.

Locuitorii Rusiei și ai capitalei se confruntă deja cu consecințele penuriei. Una dintre pacientele policlinicii din Moscova a declarat că nu a putut obține o trimitere de la medic pentru un test general de sânge din cauza lipsei de reactivi.

Probleme similare sunt observate în alte instituții medicale. De exemplu, pentru analize de sânge, majoritatea consumabilelor: ace, eprubete și reactivi erau achiziționate de laboratoare din străinătate.

După epuizarea aprovizionării cu materiale și instrumente de la furnizori, medicii stomatologi vor extrage dinții și vor pune obturații cu silicină și silydont și le-au transmis rușilor să uite de stomatologia estetică.

„Ace, mănuși, material de obturație, mase ceramice, material de amprentă, consumabile pentru endodonție – absolut totul este de import”, spune Vladimir Akhutin, directorul general al clinicii medicale Allegro.

În plus, la mijlocul lunii mai a devenit cunoscut faptul că în Rusia există o lipsă de medicamente pentru avortul medical în stadiile incipiente. Acest lucru se datorează dificultăților în furnizarea substanței active mifepristonă. Dacă problema nu se rezolvă în viitorul apropiat, femeile din Rusia vor fi obligate să recurgă la o procedură de chiuretaj pentru a întrerupe o de sarcină.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău