Guvernul dă cu o mână, dar scumpirile iau cu două! Inflația își reduce din turații, dar tot ridicată rămâne

26 Oct. 2022, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Oct. 2022, 09:50 // Actual //  Lupu Eduard

Creșterea inflației anuale care ar putea atinge 30% în acest an erodează puterea de cumpărare a populației și descurajează creșterea economică, potrivit prognozei Institutului de Economie Finanțe și Statistică.

„Angajatorii au continuat să majoreze salariile și în acest an, însă creșterile operate se plasează cu mult sub nivelul inflației. În prima jumătate a anului s-a diminuat volumul remitențelor obținute de peste hotare. În lunile iulie-august transferurile de peste hotare către persoanele fizice au crescut ușor și, în acest context, se estimează că în 2022 valoarea nominală a acestora va fi mai mare față de nivelul anului trecut, însă în termeni reali se va atesta o scădere. În aceste condiții majorările prețurilor vor afecta negativ consumul”, se mai arată în analiza INCE.

Economiștii se așteaptă ca Banca Națională să continue să urmeze o politică monetară restrictivă pentru a reduce riscurile inflaționiste, iar spațiul de manevră în politica bugetară va fi limitat din cauza necesității de a sprijini mediul de afaceri și grupurile social vulnerabile în fața creșterii mari a prețurilor.

Cu toate acestea, în acest an, creșterea exporturilor aduce o contribuție pozitivă la dinamica economică – până la sfârșitul anului, experții se așteaptă la o creștere a exporturilor cu 45% (la 4,5 miliarde USD) și a importurilor cu 27%, comparativ cu 2021. în același timp, odată cu creșterea incertitudinii, activitatea investițională în Moldova va fi anemică.

Experții consideră că, în contextul crizelor globale, țările în curs de dezvoltare, inclusiv Republica Moldova, sunt expuse riscului crescut din cauza resurselor limitate de sprijinire a afacerilor și a populației.

În contextul majorării tarifelor la gaz și căldură și energie, autoritățile au anunța măsuri de sprijin pentru populație, în funcție de vulnerabilitatea energetică.

La începutul lunii octombrie, Banca Mondială (BM) a retrogradat prognoza indicatorilor cheie ai Republicii Moldova, ținând cont de războiul din Ucraina și de seceta recentă, care a creat probleme serioase economiei Republicii Moldova. Potrivit acestuia, PIB-ul țării va scădea în 2022 cu 0,7%, iar inflația va fi de 30,1%.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău