„Infrastructura de comunicații” – sistem modern și sigur de comunicații transfrontaliere și infrastructură asociată

24 Dec. 2021, 16:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Dec. 2021, 16:30 // Actual //  MD Bani

Republica Moldova va beneficia de un sistem modern și sigur de comunicații transfrontaliere și o infrastructură asociată acestuia. Acest lucru a devenit posibil de realizat prin intermediul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020 și urmează a fi implementat până la mijlocul anului 2022. Valoarea totală a proiectului constituie 7.591.320,33 Euro, dintre care 5.013.840,00 Euro reprezintă contribuția Uniunii Europene. Partenerului lider din Republica Moldova îi revine suma de 4.301.855,47 Euro, dintre care 2.764.040,00 Euro reprezintă contribuția Uniunii Europene.

Obiectivul de bază al proiectului constă în îmbunătățirea capacităților de acoperire cu servicii de tehnologia informațiilor și comunicații a autorităților administrative și instituțiilor din subordinea MAI, precum și cele specifice prezumă extinderea disponibilității rețelei fixe prin implementarea unui centru de comunicații mobile, înființarea Centrului de Cooperare Polițienească Transfrontalieră din Lipcani în scopul facilitării schimbul de informații și expertiză profesională între autoritățile de aplicare a legii din România și Republica Moldova, dar și interconectarea, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii, prin creșterea capacităților de transmisie a datelor la capacitate mai avansată.

Astfel, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor al României în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova au pus în aplicare dezvoltarea unei infrastructuri comune de comunicații dintre cele două țări, prin instalarea și punerea în funcțiune a legăturilor de comunicații bazate pe echipamentele de transmisie a datelor bazate pe tehnologiile radioreleu și fibră optică.

În procesul de implementare a proiectului, Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova a încheiat pe data de 10 iunie 2021, Contractul de Antrepriză pentru Acțiuni Externe ale Uniunii Europene. Obiectul contractului constă în executarea lucrărilor pentru implementarea componentei de infrastructură în cadrul proiectului. Lucrările fiind realizate de către firma de construcții ,,EUROSTIL CONSTRUCT” – valoarea contractului fiind de 82 694 300,95 Lei. Termenul de executare a lucrărilor prevăzute în contract este estimat la un an.

Compania „EUROSTIL CONSTRUCT” funcționează cu succes pe piața construcțiilor din Republica Moldova din anul 2003. În perioada celor 17 ani de activitate, compania a parcurs un drum lung, iar în prezent deține un portofoliu impresionant de obiecte construite și reconstruite, de diferită complexitate, în cadrul cărora a acționat în calitate de antreprenor general. De-a lungul acestui timp, compania ocupă o poziție impunătoare în domeniul construcțiilor civile și industriale, reconstrucției și restaurării. Toate proiectele, implementate de către «EUROSTIL CONSTRUCT», sunt realizate în conformitate cu cerințele stricte ale normelor de construcție și a tehnologiilor moderne.

Pentru a spori capacitatea de schimb informațional între autoritățile române și cele moldovenești, acest contract prevede instalarea mijloacelor moderne de comunicații, oferind o conexiune sigură directă între autoritățile de ocrotire a legii, de gestionare a situațiilor de urgență și de transportul feroviar de mărfuri și călători din R. Moldova și România. Astfel, echipamentul existent care asigură comunicarea feroviară în zona de frontieră va fi înlocuit cu unul modern, capabil să susțină utilizarea serviciilor multiple și de înaltă calitate pentru controlorii de trafic și aplicații feroviare specifice în zona transfrontalieră.

În scopul îmbunătățirii flexibilității rețelei de comunicații, în cadrul proiectului vor fi achiziționate centre de comunicații mobile, iar pentru mentenanță, vor fi achiziționate laboratoare mobile pentru intervenții tehnice la fața locului, pentru a facilita diagnosticarea și mentenanța echipamentelor și infrastructurii de comunicații.

De asemenea, în acest contract se prevede extinderea zonei de rețea în ambele țări, prin construcția pe teritoriul Republicii Moldova în zona de NORD-EST a 16 turnuri de comunicații dotate cu echipamente de transport date, reabilitarea infrastructurii TIC și conectarea la magistrala de transport de date a 10 Inspectorate de poliție raionale și asigurarea acestora cu servicii TIC moderne, care ar veni în suportul polițistului în activitatea de serviciu zilnică și va facilita reacționarea mai promptă la solicitările cetățeanului.

Inițiativa este o continuare a Proiectului transfrontalier ”Cross Border Infrastructure” – CBI, MIS ETC 981 implementat în cadrul Programului Operațional Comun RO-UA-MD 2007-2013 și își propune să dezvolte în continuare capacitățile de comunicații și tehnologia informațiilor ale MAI în zona transfrontalieră atât prin îmbunătățirea infrastructurii de operare, serviciilor TIC puse la dispoziția polițistului cât și prin creșterea gradului de pregătire a personalului de profil.

P.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău