„Infrastructura de comunicații” – sistem modern și sigur de comunicații transfrontaliere și infrastructură asociată

24 Dec. 2021, 16:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
24 Dec. 2021, 16:30 // Actual //  Otilia Cotruța

Republica Moldova va beneficia de un sistem modern și sigur de comunicații transfrontaliere și o infrastructură asociată acestuia. Acest lucru a devenit posibil de realizat prin intermediul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020 și urmează a fi implementat până la mijlocul anului 2022. Valoarea totală a proiectului constituie 7.591.320,33 Euro, dintre care 5.013.840,00 Euro reprezintă contribuția Uniunii Europene. Partenerului lider din Republica Moldova îi revine suma de 4.301.855,47 Euro, dintre care 2.764.040,00 Euro reprezintă contribuția Uniunii Europene.

Obiectivul de bază al proiectului constă în îmbunătățirea capacităților de acoperire cu servicii de tehnologia informațiilor și comunicații a autorităților administrative și instituțiilor din subordinea MAI, precum și cele specifice prezumă extinderea disponibilității rețelei fixe prin implementarea unui centru de comunicații mobile, înființarea Centrului de Cooperare Polițienească Transfrontalieră din Lipcani în scopul facilitării schimbul de informații și expertiză profesională între autoritățile de aplicare a legii din România și Republica Moldova, dar și interconectarea, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii, prin creșterea capacităților de transmisie a datelor la capacitate mai avansată.

Astfel, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor al României în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova au pus în aplicare dezvoltarea unei infrastructuri comune de comunicații dintre cele două țări, prin instalarea și punerea în funcțiune a legăturilor de comunicații bazate pe echipamentele de transmisie a datelor bazate pe tehnologiile radioreleu și fibră optică.

În procesul de implementare a proiectului, Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova a încheiat pe data de 10 iunie 2021, Contractul de Antrepriză pentru Acțiuni Externe ale Uniunii Europene. Obiectul contractului constă în executarea lucrărilor pentru implementarea componentei de infrastructură în cadrul proiectului. Lucrările fiind realizate de către firma de construcții ,,EUROSTIL CONSTRUCT” – valoarea contractului fiind de 82 694 300,95 Lei. Termenul de executare a lucrărilor prevăzute în contract este estimat la un an.

Compania „EUROSTIL CONSTRUCT” funcționează cu succes pe piața construcțiilor din Republica Moldova din anul 2003. În perioada celor 17 ani de activitate, compania a parcurs un drum lung, iar în prezent deține un portofoliu impresionant de obiecte construite și reconstruite, de diferită complexitate, în cadrul cărora a acționat în calitate de antreprenor general. De-a lungul acestui timp, compania ocupă o poziție impunătoare în domeniul construcțiilor civile și industriale, reconstrucției și restaurării. Toate proiectele, implementate de către «EUROSTIL CONSTRUCT», sunt realizate în conformitate cu cerințele stricte ale normelor de construcție și a tehnologiilor moderne.

Pentru a spori capacitatea de schimb informațional între autoritățile române și cele moldovenești, acest contract prevede instalarea mijloacelor moderne de comunicații, oferind o conexiune sigură directă între autoritățile de ocrotire a legii, de gestionare a situațiilor de urgență și de transportul feroviar de mărfuri și călători din R. Moldova și România. Astfel, echipamentul existent care asigură comunicarea feroviară în zona de frontieră va fi înlocuit cu unul modern, capabil să susțină utilizarea serviciilor multiple și de înaltă calitate pentru controlorii de trafic și aplicații feroviare specifice în zona transfrontalieră.

În scopul îmbunătățirii flexibilității rețelei de comunicații, în cadrul proiectului vor fi achiziționate centre de comunicații mobile, iar pentru mentenanță, vor fi achiziționate laboratoare mobile pentru intervenții tehnice la fața locului, pentru a facilita diagnosticarea și mentenanța echipamentelor și infrastructurii de comunicații.

De asemenea, în acest contract se prevede extinderea zonei de rețea în ambele țări, prin construcția pe teritoriul Republicii Moldova în zona de NORD-EST a 16 turnuri de comunicații dotate cu echipamente de transport date, reabilitarea infrastructurii TIC și conectarea la magistrala de transport de date a 10 Inspectorate de poliție raionale și asigurarea acestora cu servicii TIC moderne, care ar veni în suportul polițistului în activitatea de serviciu zilnică și va facilita reacționarea mai promptă la solicitările cetățeanului.

Inițiativa este o continuare a Proiectului transfrontalier ”Cross Border Infrastructure” – CBI, MIS ETC 981 implementat în cadrul Programului Operațional Comun RO-UA-MD 2007-2013 și își propune să dezvolte în continuare capacitățile de comunicații și tehnologia informațiilor ale MAI în zona transfrontalieră atât prin îmbunătățirea infrastructurii de operare, serviciilor TIC puse la dispoziția polițistului cât și prin creșterea gradului de pregătire a personalului de profil.

P.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău