Investitorii cu banii din offshore vor verificați de autorități, dacă vor vrea să facă investiții în domeniile cheie ale statului, potrivit proiectului de lege privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului nu pot realiza investiții în domeniile de importanță pentru securitatea statului persoanele fizice și juridice, care a fost votat în lectură finală de către deputați.
Inițiativa legislativă urmărește anularea „secretului offshore” și asigurarea unei transparențe maxime a societăților comerciale de pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult, prin această inițiativă se vrea scoaterea din anonimat a beneficiarilor efectivi ai firmelor offshore.
Astfel, proiectul de lege pentru modificarea legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali propune implementarea unor prevederi prin care lista beneficiarilor efectivi ai tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicții netransparente să fie publică.
Lilian Carp, deputat PAS a declarat de la tribuna Parlamentului că în Republica Moldova sunt multiple exemple în care așa zișii investitori locali au participat la anumite furturi după care banii i-au investit în țară fără să fie trași la răspundere. „Este straniu că atunci când se fură, ulterior bani se regăsesc în investiții în Moldova”.
”În ultimii zeci de ani, au fost eliminate o serie a barierelor și excepțiilor cu privire la tratamentul național a fluxurilor de capital. Acest fapt a creat oportunități economice pentru economie însă au creat și o serie de riscuri care ar avea impact negativ asupra securității naționale. Printre aceste riscuri se enumeră, practici neloiale de concurență, condiționarea proiectelor de infrastructură, monopolizarea sectoarelor de interes național precum cel energetic etc. Subiectul evaluării investițiilor străine directe a devenit tot mai actual datorită îngrijorărilor cu privire la originea investițiilor dat fiind faptul că uneori în spatele unor proiecte de investiții se aflau bani proveniți din surse ilegale, sau beneficiarul final era altul decât cel declarat. Totodată, riscul de a limita accesul publicului la diferite produse sau servicii, dar și a spionajului și sabotajului industrial au făcut necesară revizuirea principiilor politicilor de investiții ale țării beneficiare referitoare la securitatea națională”, se spune în nota de argumentare a legii.
Potrivit datelor prezentate de autorii proiectului, în perioada anilor 2017 – 2021, în Republica Moldova au intrat 12 640 917 039,56 de lei din jurisdicții cu risc sporit, iar înapoi către jurisdicții cu risc sporit au fost transferați 198 569 492,43 de lei.