Investitorii obscuri, verificați la sânge. Carp: Este straniu, când se fură, ulterior bani se regăsesc în Moldova

28 Oct. 2021, 13:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Oct. 2021, 13:01 // Actual //  bani.md

Investitorii cu banii din offshore vor verificați de autorități, dacă vor vrea să facă investiții în domeniile cheie ale statului, potrivit proiectului de lege privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului nu pot realiza investiții în domeniile de importanță pentru securitatea statului persoanele fizice și juridice, care a fost votat în lectură finală de către deputați.

Inițiativa legislativă urmărește anularea „secretului offshore” și asigurarea unei transparențe maxime a societăților comerciale de pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult, prin această inițiativă se vrea scoaterea din anonimat a beneficiarilor efectivi ai firmelor offshore.

Astfel, proiectul de lege pentru modificarea legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali propune implementarea unor prevederi prin care lista beneficiarilor efectivi ai tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicții netransparente să fie publică.

Lilian Carp, deputat PAS a declarat de la tribuna Parlamentului că în Republica Moldova sunt multiple exemple în care așa zișii investitori locali au participat la anumite furturi după care banii i-au investit în țară fără să fie trași la răspundere. „Este straniu că atunci când se fură, ulterior bani se regăsesc în investiții în Moldova”.

”În ultimii zeci de ani, au fost eliminate o serie a barierelor și excepțiilor cu privire la tratamentul național a fluxurilor de capital. Acest fapt a creat oportunități economice pentru economie însă au creat și o serie de riscuri care ar avea impact negativ asupra securității naționale. Printre aceste riscuri se enumeră, practici neloiale de concurență, condiționarea proiectelor de infrastructură, monopolizarea sectoarelor de interes național precum cel energetic etc. Subiectul evaluării investițiilor străine directe a devenit tot mai actual datorită îngrijorărilor cu privire la originea investițiilor dat fiind faptul că uneori în spatele unor proiecte de investiții se aflau bani proveniți din surse ilegale, sau beneficiarul final era altul decât cel declarat. Totodată, riscul de a limita accesul publicului la diferite produse sau servicii, dar și a spionajului și sabotajului industrial au făcut necesară revizuirea principiilor politicilor de investiții ale țării beneficiare referitoare la securitatea națională”, se spune în nota de argumentare a legii.

Potrivit datelor prezentate de autorii proiectului, în perioada anilor 2017 – 2021, în Republica Moldova au intrat 12 640 917 039,56 de lei din jurisdicții cu risc sporit, iar înapoi către jurisdicții cu risc sporit au fost transferați 198 569 492,43 de lei.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:16 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ion Sterian, directorul general al companiei monopoliste cu capital majoritar de stat Transgaz, are în cabinetul său cinci secretare, nouă consilieri și un specialist în PR, potrivit schemei de personal consultate de G4Media. În plus, șeful Transgaz are la dispoziție șapte șoferi, potrivit organigramei, scrie g4media.ro.

În numai doi ani, cheltuielile cu personalul ale Transgaz au crescut cu aproape 150 de milioane de lei, de la 533.574.824 lei în 2022 la 683.571.928 în 2024, potrivit unui document obținut de G4Media.

Cheltuielile totale cu personalul la SNTGN TRANSGAZ S.A. în ultimii 3 ani (inclusiv salarii, sporuri, bonusuri, traininguri sau formare profesională, decontări și alte beneficii) (mii lei)

  • 2022  – 533.574,824
  • 2023 – 612.889,827 (+79.315,003)
  • 2024 –  683.571,928 (+70.682,101)

Directorul general al companiei cu capital majoritar de stat Transgaz, Ion Sterian, a câștigat în 2023 venituri nete de peste 1,9 milioane de lei, potrivit datelor oficiale ale companiei. Sterian este unul dintre cei mai bine plătiți manageri de companii de stat și are în declarația de avere patru imobile – dintre care un apartament de aproape 100 metri pătrați în Emiratele Arabe Unite.

Veniturile lui Sterian sunt compuse din:

– Remunerația fixă netă în valoare de 414.185 lei
– zile concediu de odihnă, sumă netă: 59.623 lei.
– remunerația variabilă: 1.440.520 lei net

Sterian este unul dintre cei mai bine plătiți șefi de instituții sau companii cu capital majoritar de stat.

Transgaz, la care guvernul – prin Secretariatul General – este acționar cu 58,5%, deține monopolul transportului de gaze, al construcției și întreținerii sistemului intern de transport al gazelor naturale. Compania are o marjă limitată de decizie economică, dat fiind că tarifele pentru transportul gazelor sunt stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit legislației în vigoare.

Ion Sterian este sprijinit atât de PSD, cât și de PNL. El a rămas în funcție indiferent de partidul care a controlat Secretariatul general al gguvernului, acționarul majoritar al companiei Transgaz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO