Învingătorii concursului „Săptămâna eficienței energetice în școala mea”. Cei mai ingenioși elevi au fost premiați

16 Nov. 2021, 15:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Nov. 2021, 15:17 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău, a organizat marți, 16 noiembrie curent, evenimentul de premiere a câștigătorilor concursului de creație „Săptămâna eficienței energetice în școala mea”, ce s-a desfășurat în contextul Săptămânii europene a energiei durabile (EUSEW).

La ceremonia de înmânare a premiilor au participat primarul capitalei, Ion Ceban, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ participante la concurs, profesori și elevi.

„Eficiența energetică, în contextul ultimelor evenimente, este un subiect tot mai actual. Iar copiii sunt o sursă puternică de influență socială. Profesorii de școală primară, gimnaziu și liceu pot aborda într-un mod interactiv și în dependență de vârsta elevilor, subiectul eficienței energetice. Toate rezultatele din cadrul concursului demonstrează faptul că elevii noștri sunt creativi și dornici să ne ajute să devenim o societate mai ecologică și mai responsabilă față de consumul asumat de energie. Mulțumesc Agenției de Eficiență Energetică și partenerilor pentru inițitivă și suport, iar tuturor participanților pentru implicare”, a menționat primarul Ion Ceban.

Partenerii concursului au oferit instituțiilor premiate tablete pentru utilizare în clase.

În rezultat, opt instituții de învățământ au obținut premii, împărțite în două categorii de vârstă: colective (clase, școli) de copii cu vârsta cuprinsă între 6-10 ani (categoria I) și 11-16 ani (categoria II). Câștigătorii din prima categorie sunt IP Gimnaziul Petrunea, s. Petrunea, raionul Glodeni; Instituția de educație timpurie nr. 43 „Zâmbetul”, orașul Bălți; Școala primară nr. 90, mun. Chișinău. Iar din a doua categorie de vârstă: Gimnaziul ,,Ion T. Costin”, s. Ghidighici; Liceul Teoretic „Gheorghe Ghimpu”, s. Colonița, mun. Chișinau; IPLT ,,Grătiești”; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, mun. Ungheni; Liceul Teoretic „Mihail Bârcă”, s. Mileștii Mici, raionul Ialoveni.

Scopul concursului a fost de a promova eficiența energetică și energia regenerabilă în rândul elevilor și, de asemenea, de a oferi acestora posibilitatea de a contribui la conștientizarea beneficiilor pentru bunăstarea familială și a planetei.

Potrivit informațiilor, la concurs s-au înscris elevi din peste 100 de instituții de învățământ din întreaga țară. Concursul s-a desfășurat în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie. Participanții au fost încurajați să realizeze activități interactive pe tema eficienței energetice și a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi campanii de informare, mesaje video, dezbateri, lecții deschise, eseuri, picturi, jocuri intelectuale, flash-mob-uri, etc. și să le posteze pe rețelele de socializare. Toate lucrările trimise de către elevi vor fi plasate pe pagina de Facebook a AEE.

Partenerii și sponsorii concursului au Moldcell Foundation, GSM Shop, Primăria municipiului Chișinău, Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile, dar și partenerii media care s-au implicat în promovarea mesajelor campaniei – Agora.md, Realitatea.md, Bani.md, Diez.md, TVR Moldova și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova (AJMTEM).

 „Mulțumim partenerilor pentru acordarea premiilor, pentru implicare și încredere. Suntem încântați de interesul mare al elevilor și profesorilor pentru tematica eficienței energetice și activismul acestora. Cunoștințele elevilor de astăzi, mâine vor ajuta Republica Moldova să implementeze măsuri de eficiență energetică la scară largă. În contextul scumpirii resurselor energetice fosile din ultimele zile, eficiența energetică este una dintre soluțiile cele mai la îndemână pentru reducerea costurilor”, a declarat Alexandru Ciudin, directorul AEE.

Săptămâna UE a Energiei Durabile se desfășoară deja de 15 ani și este cel mai important eveniment anual dedicat surselor regenerabile de energie și eficienței energetice din Europa, organizat de Comisia Europeană.

Realitatea Live

01 Iul. 2022, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iul. 2022, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Cei care spun că Republica Moldova nu trebuie să se împrumute de pe extern este greșit. Or, lipsa banilor externi ar însemna reducerea cheltuielilor sociale, lipsa compensaților și stoparea investițiilor cu un impact negativ pentru câțiva ani, a răspuns ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi socialiștilor, care s-au arătat revoltați că Republica Moldova se împrumută de la finanțatorii externi.

„De ce ne împrumutăm de pe extern. Odată cu invazia Rusiei în Ucraina sistemul bancar a suferit un șoc puternic. Acest lucru a creat riscuri semnificative, în primul rând, pentru refinanțarea datoriei interne, care are o pondere de 42% din datoria de stat. Această structură în care datoria internă are 42% în care termenul de răscumpărare de un an este o moștenire a guvernelor precedente și un risc pentru stabilitatea datoriei publice”, a spus ministrul.

Potrivit lui Budianschi, datoria internă trebuie să refinanță de câteva ori și pune un risc pe buget. „Încercăm să o refinanțăm, deoarece ea a fost acumulată anterior. De aceea am apelat pe restructurarea din creditele externe. Banii sunt pe o perioadă mai mare și poți gestiona riscurile de finanțare”.

„În prezent nivelul datoriei este de 37% din PIB și nu are riscuri de stabilitate, iar costurile sociale sunt mult mai mici decât eventuale recesiuni cu urmări dramatice pentru populație și companii”, a punctat ministrul Finanțelor.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău