Ioniță deconspiră schema: Autoritățile au știut exact și din timp despre reducerea consumului de gaze naturale

19 Feb. 2024, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Feb. 2024, 12:10 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile erau în deplină cunoștință de cauză despre reducerea bruscă a consumului de gaze naturale în Moldova în sezonul de încălzire 2022/23, constată economistul Veaceslav Ionițî.

Datele indică o scădere dramatică a consumului de gaze naturale, de la o medie de 870 de milioane de metri cubi în ultimii 7 ani, la doar 427 de milioane de metri cubi în sezonul menționat. Această reducere semnificativă nu a fost o surpriză, susține economistul, deoarece autoritățile erau conștiente de aceasta și au luat decizii în consecință.

„Prin achizițiile de păcură pentru sectorul energetic, autoritățile au influențat direct consumul de gaze naturale. Deciziile de reorientare spre surse alternative de energie din sectorul energetic au fost extinse și către alte sectoare ale economiei, ceea ce a condus la o scădere generalizată a consumului de gaze naturale”, afirmă Ioniță.

În ceea ce privește populația, scăderea consumului a fost determinată de mai mulți factori, printre care temperaturile ridicate, trecerea la surse alternative de energie, precum și tarifele ridicate la gazele naturale.

Analiza indică faptul că sectorul energetic a avut cea mai mare contribuție la reducerea consumului de gaze naturale, cu aproximativ 43%. Mai mult de jumătate din achizițiile de gaze naturale au avut loc în perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023, când deja era evident că consumul de gaze naturale al populației scăzuse semnificativ.

Aceste constatări conduc la concluzia că autoritățile erau pe deplin conștiente de scăderea puternică a consumului de gaze naturale și că au luat măsuri în consecință. Investigarea ulterioară va aduce mai multă claritate asupra modului în care s-au luat deciziile în această privință și va evalua impactul acestora asupra economiei și societății în ansamblu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău