Legea Maiei Sandu ar putea reduce tariful la gaz

21 Sept. 2021, 13:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Sept. 2021, 13:26 // Actual //  bani.md

Tariful la gaz s-ar putea reduce, dacă vor fi excluse cheltuielile nejustificate de 150 mil. de lei anual aplicate din 2009 de către Moldovagaz drept amortizare a activelor în rezultatul reevaluării patrimoniului Moldovagaz, se arată în inițiativa legislativă de modificare a legii gazelor a președintelui, Maia Sandu, care a fost înaintată Parlamentului.

Prezenta lege exclude cheltuielile de amortizare formate în rezultatul reevaluării activelor.

Astfel, potrivit notei informative, în prezent consumatorii achită de două ori amortizarea activelor. Prima dată în rezultatul reevaluării a activelor, iar a doua oară sub pretextul investițiilor. Or, în acest fel din anul 2009 au fost acumulate cheltuieli nejustificate de 150 mil. de lei/anual. Iar acest lucru a dus la majorarea tarifelor la gaz, dar și pentru întreprinderile care transportă gaz în regim tranzit pe teritoriul Republicii Moldova.

Includerea în tarif a cheltuielilor privind amortizarea activelor este un instrument de recuperare a investițiilor efectuate în dezvoltarea rețelelor. Astfel, întreprinderile fac investiții din cont propriu, după care le recuperează prin includerea în tarif a amortizării activelor respective pe durata lor de exploatare. Deoarece Moldovagaz și subdiviziunile sale au majorat cheltuielile privind amortizarea activelor prin reevaluarea patrimoniului fără a efectua careva investiții cheltuielile nu pot fi acceptate în scopuri tarifare și achitate de consumatori.

De exemplu, în UE se ia în calcul valoarea istorică a activelor la determinarea amortizării în scopuri tarifare.

Anterior Moldovagaz s-a arătat categorică privind excluderea cheltuielile de amortizare formate în rezultatul reevaluării activelor. Compania spunea că acest lucru va afecta planul de investiții.

Săptămâna trecută, directorul Moldovagaz declara că tariful la gaz pentru consumatorii finali ar putea crește cu 35% urmare a creșterii prețului la gaz pe piețele internaționale.

Realitatea Live

22 Mai 2025, 12:51
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 12:51 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Organizația țărilor exportatoare de petrol și aliații săi (OPEC+) discută posibilitatea unei a treia majorări consecutive a producției de petrol, în luna iulie, în pofida faptului că pe piața globală există deja un excedent semnificativ de ofertă. Potrivit unor surse citate de Bloomberg, membrii alianței analizează o creștere de 411.000 de barili pe zi – de trei ori mai mult decât fusese propus inițial pentru perioada respectivă.

Decizia oficială urmează să fie luată în cadrul reuniunii OPEC+ din 1 iunie, dar tendința deja conturată în lunile mai și iunie – când a fost aprobată o majorare similară – sugerează o abandonare a strategiei tradiționale de limitare a producției pentru a susține prețurile. În prezent, OPEC+ produce aproximativ 41 de milioane de barili pe zi, iar suplimentările aprobate corespund cu circa 1% din volumul actual.

Pe fondul acestor creșteri, prețul țițeiului Brent a scăzut joi cu 1%, ajungând la 64,3 dolari pe baril, semnalând o presiune în creștere asupra exporturilor rusești, deja vizate de restricții suplimentare din partea Occidentului.

Motivațiile invocate în cercuri restrânse de negociatori variază: de la pedepsirea statelor care depășesc cotele (precum Kazahstan și Irak), până la dorința Arabiei Saudite de a-și recâștiga cota de piață și de a răspunde favorabil apelurilor fostului președinte american Donald Trump privind scăderea prețului petrolului.

Conform Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), oferta globală de petrol va crește în medie cu 1,6 milioane de barili pe zi în 2025, ajungând la 104,6 milioane barili/zi, în timp ce cererea globală va încetini, cu o creștere estimată la doar 650.000 barili/zi pentru restul anului. Astfel, se prefigurează un excedent zilnic de circa 700.000 barili, fără a lua în calcul suplimentările potențiale ale OPEC+.

Potrivit analistului rus Mihail Krutihin, ne aflăm într-o nouă eră în care OPEC+ renunță treptat la sistemul de auto-restricționare, mizând nu pe prețuri ridicate, ci pe volum: „Arabia Saudită și partenerii săi par pregătiți să extragă cât mai mult petrol posibil, indiferent de preț”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO