Lovitură grea pentru omul lui Putin. Procurorii cer arestarea lui Dodon. Decizia este la mâna judecătorilor

26 Mai 2022, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Mai 2022, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Azi la ora 10.00 la Judecătoria Ciocana va fi examinat demersul procurorilor în privința mandatului de arest al ex-președintelui Igor Dodon. Cererea de arest în privința cumnatului său Petru Merineanu va fi examinată la ora 11 la aceiași judecătorie de la Ciocana.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, și-ar putea petrece următoarele 30 de zile la închisoare. Procurorii cere arestarea preventivă a politicianului apropiat de Kremlin și a cumnatului său. Cei doi au fost reținuți marți, 24 mai, pentru o perioadă de 72 de ore, în urma perchezițiilor făcute de procurorii moldoveni. Igor Dodon este acuzat de trădare şi corupţie.

Anchetatorii au făcut percheziții la vila lui Igor Dodon, dar și la alte proprietăți deținute de fostul președinte direct sau prin interpuși.

Printre imobilele percheziționate se numără și trei vile amplasate pe malul râului Nistru și care figurează pe numele lui Petru Merineanu, cumnatului lui Dodon, însă beneficiarul real al acestora ar fi chiar fostul președinte. Mai mult, valoarea totală a acestora declarată în acte ar fi de 1,7 milioane de lei, în timp ce valoarea reală depășește suma de 14 milioane de lei.

Merineanu ar fi încercat să distrugă aceste aceste ale imobilelor, fiind prins de anchetatori în timp ce încerca să înghită un document.

Ancheta împotriva lui Igor Dodon intervine pe fondul invaziei rusești din Ucraina, fapt care i-a făcut pe mulți să speculeze în legătură cu motivele reale ale demersului întreprins de procurori. În Republica Moldova există un nivel ridicat de tensiune pe fondul luptelor interne dintre politicienii prooccidentali, care își doresc un parcurs european, și cei proruși care văd viitorul Republicii Moldova alături de Federația Rusă, într-o construcție de tipul Uniunii Sovietice.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 17:53 // Actual //  Lupu Eduard

Turcia intenţionează să se bazeze pe poziţia sa geografică şi pe acordul de uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE) pentru a atrage investitorii chinezi care vor să aibă acces fără taxe vamale la pieţele europene, aşa cum tocmai a făcut-o recent cu producătorul auto BYD, informează cotidianul Hurriyet Daily News.

Luni, gigantul chinez a semnat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Turcia, pentru a face investiţii în această ţară, o decizie care va extinde prezenţa companiei chineze în Europa.

Producătorul auto chinez ar urma să construiască o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D), valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de dolari. Producţia ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă directe.

Noua uzină va da BYD un acces mai uşor pe piaţa din UE, cu care Turcia are un acord de uniune vamală. Acest fapt este cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană a majorat tarifele vamale pentru importurile de automobile electrice chineze. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus săptămâna trecută tarifele vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

Turcia, aflată la răscrucea dintre Europe, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, este în negocieri şi cu alte firme din China, a anunţat săptămâna aceasta ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir.

„Vrem să transformăm Turcia într-un centru de producţie pentru viitoarea generaţie de vehicule”, a declarat Kacir pentru postul privat de televiziune Haberturk.

Ministrul a scos în evidenţă avantajele ţării, inclusiv calitatea de membru al uniunii vamale a UE şi acordurile comerciale cu 28 de ţări. „Producătorii chinezi vor acces rapid la pieţele internaţionale. Investiţiile în Turcia le ajută să-şi îndeplinească acest obiectiv”, a explicat oficialul de la Ankara.

Începând din anii ’70, Turcia a devenit unul dintre centrele de vârf ale industriei auto globale, marii producători auto, inclusiv Fiat şi Renault, deschizându-şi fabrici în această ţară, urmaţi de alţii ca Ford, Toyota şi Hyundai.

Uzina BYD din Turcia va permite producătorului chinez de vehicule electrice (EV) să eludeze tarifele vamale suplimentare introduse de UE şi să intre pe pieţele din Europa.

Conform noilor reglementări privind subvenţiile, BYD va fi scutit de noile tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule electrice impuse de Turcia, în încercarea de a încuraja investiţiile şi a proteja cota de piaţă a producătorilor interni. Companiile auto care investesc în ţară sunt exceptate de la aceste tarife.

Cel puţin alţi cinci producători auto din China iau în considerare deschiderea unor fabrici în Turcia, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

De asemenea, compania turcă TOGG şi firma chineză Farasis au un parteneriat pentru a produce baterii EV în Turcia.

Ministrul Industriei anunţase că oficialii turci au avut, anul trecut, numeroase întâlniri cu şefi de firme importante din China.

În iunie, ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, a vizitat China, şi a încheiat un nou acord bilateral deal, şi a numit ţările „motoarele bogăţiei Asiei”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat dorinţa sa de a se alătura Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (din care fac parte China, Rusia şi Iranul), unde Turcia este doar un partener.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău