Lupta împotriva operatorilor de jocuri de noroc online ilegali prin simpla blocare a site-urilor este ineficientă

15 Nov. 2022, 14:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Nov. 2022, 14:30 // Actual //  bani.md

Lupta împotriva operatorilor de jocuri de noroc online ilegali prin simpla blocare a site-urilor acestora este ineficientă. Și asta pentru că, zilnic, apar sute de pagini oglindă ale acestora.  Prin urmare, 20 de țări din UE, precum și Marea Britanie dispun de mecanisme de blocare a tranzacțiilor în conturile unor astfel de operatori.

De exemplu, în Italia, instituțiile de plată pot primi amenzi de la 300 000 de euro la 1,3 milioane de euro pentru tranzacții în conturile operatorilor de jocuri de noroc ilegale. O serie de țări au prevăzut, de asemenea, un mecanism de retragere a licențelor operatorilor de plăți pentru acțiuni de acest gen.

În Republica Moldova nu există un astfel de mecanism și nici nu se prevede introducerea acestuia. De exemplu, Ministerul Finanțelor precizează că Agenția Servicii Publice identifică site-urile ilegale de jocuri de noroc și solicită autorităților competente să le blocheze, la fel ca și tranzacțiile de plată pe acestea. La rândul său, Agenția Servicii Publice afirmă că în fiecare caz de acest gen contactează Banca Națională. Banca Națională a Moldovei afirmă, însă, că potrivit legii, NU este obligată să blocheze astfel de operațiuni de plată. Iar furnizorii de servicii de plată, prin lege, NU verifică legalitatea operațiunilor de plată.

Mai mult, în 2023 va intra în vigoare o normă legislativă, care de fapt legalizează tranzacțiile în conturile operatorilor nelicențiați. Astfel, prestarea serviciilor de plată în favoarea persoanelor care activează pe teritoriul Republicii Moldova fără autorizația corespunzătoare a autorităților competente sau interzise prin lege nu va constitui o infracțiune.

„Legal Business Monitor” atrage atenția asupra faptului că astfel de acțiuni sunt contrare practicilor din țările UE. Acest lucru ar putea favoriza și mai mult activitățile nepedepsite ale operatorilor de jocuri de noroc ilegale, dintre care mulți sunt companii offshore rusești. Astfel, există riscul reducerii veniturilor bugetare provenite din activitatea companiei de stat Loteria Națională a Moldovei. Există condiții favorabile pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului, care au fost menționate în raportul Serviciului de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului la începutul anului 2022. În plus, se remarcă și riscurile la adresa securității statului, deoarece activitatea necontrolată și neîngrădită a operatorilor offshore oferă acces la datele personale ale jucătorilor moldoveni.

Descarcă analiza completă 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 13:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Nov. 2024, 13:36 // Actual //  bani.md

Candidatul Partidului Național Liberal (PNL) pentru diaspora la funcția de senator în Parlamentul României, Adrian Dupu, a declarat că una dintre prioritățile sale în viitorul legislativ va fi modificarea legii privind redobândirea cetățeniei.

„Împreună cu colegii mei, lucrăm deja la noul proiect și căutăm soluțiile pentru ca termenul de soluționare a dosarelor să nu mai depășească un an”, a afirmat Dupu, într-un anunț pe pagina sa de Facebook.

El a menționat că a avut deja mai multe întâlniri cu noua conducere a Autorității Naționale pentru Cetățenie și a solicitat o analiză a principalilor factori care duc în prezent la timpul mare de așteptare.

„Este inacceptabil ca după ce oamenii așteaptă ani de zile să redevină cetățeni români, să mai aștepte câteva luni pentru transcrierea actelor. Acest lucru este valabil și pentru românii din afara granițelor cu documente emise de statele de adopție”, a subliniat candidatul PNL.

Pentru a remedia această situație, Dupu a anunțat că va propune înființarea unor centre de stare civilă dedicate transcrierii actelor de stare civilă doar pentru românii din afara granițelor și celor care au redobândit cetățenia.

„Mă voi asigura ca niciun român din afara granițelor nu va mai aștepta luni și ani pentru a obține documentele care i se cuvin”, a adăugat Dupu.

Reamintim, alegerile prezidențiale din România vor avea loc în perioada 22-24 noiembrie, iar alegerile parlamentare sunt programate pentru 30 noiembrie – 1 decembrie. În Republica Moldova, vor fi deschise 59 de secții de vot: 17 la nord, 34 la centru și 8 la sud.

CMF: 11240002

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău