Miliardar de pe piața criptomonedelor: „Bitcoin nu are niciun viitor ca rețea de plăți”

16 Mai 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mai 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Fondatorul bursei de criptomonede FTX a spus că Bitcoin nu are viitor ca rețea de plăți și a criticat moneda digitală pentru ineficiența sa și costurile mari de mediu, potrivit Financial Times.

O alternativă la sistem se numește rețeaua „proof of stake”, unde participanții pot cumpăra jetoane care le permit să se alăture rețelei. Cu cât dețin mai multe jetoane, cu atât pot extrage mai multe.

Fondatorul și directorul executiv al FTX, Sam Bankman-Fried, a declarat pentru Financial Times că rețelele „proof of stake” ar trebui să evolueze ca o rețea de plăți, deoarece sunt mai ieftine și consumă mai puțină energie.
Blockchain Ethereum, care găzduiește al doilea cel mai mare eter de criptomonede, a lucrat pentru a trece la această rețea.

Bankman-Fried a mai spus că nu crede că Bitcoin trebuie să funcționeze ca criptomonedă și că ar putea avea încă un viitor ca „un activ, o marfă și un depozit de valoare” precum aurul, potrivit sursei citate.
Bitcoin a atins cel mai scăzut nivel din decembrie 2020 săptămâna trecută, după prăbușirea TerraUSD, o așa-numită monedă stabilă.

FTX, pe care Bankman-Fried l-a fondat în 2019, a fost evaluat la 32 de miliarde de dolari într-o rundă de finanțare din februarie, iar Bankman-Fried însuși are o valoare de 21 de miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău