10 LEI// Mihai Druță: Nu oricine poate deveni somelier. Cum se dezvoltă turismul vitivinicol în Republica Moldova

20 Mai 2022, 17:40
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
20 Mai 2022, 17:40 // Interviu //  MD Bani

Somelierul Mihai Druță se consideră un norocos întrucât, imediat după absolvirea facultății, a avut posibilitatea să activeze în domeniul pe care l-a studiat. Astfel a descoperit lumea vinului. În 2019 a fost menționat ca fiind un degustător etalon în cadrul unui concurs mondial. Despre specificul activității de somelier, Școala de Sommelier, Asociația de Sommelier din Republica Moldova, băutura pe bază de miere „Mied”, remunerare precum și despre Mihai Druță în postura de antreprenor am vorbit în cadrul unui interviu 10 LEI realizat de Bani.md în colaborare cu RLIVE TV.

În spațiul public Mihai Druță este cunoscut ca fiind somelier și mai puțini în cunosc ca antreprenor deși a fondat Școala de Somelier din Republica Moldova, Asociația de Somelier din Republica Moldova, de asemenea, produce băutura pe bază de miere „Mied” prin care promovează vinurile din țara noastră și cultura consumului de vin. Băutura de bucură de succes pe piața externă și mai puțin în Republica Moldova, pe care o consideră mai „conservatoristă”. Cu toate acestea, își dorește ca toți moldovenii să guste cel puțin o dată un pahar de băutură care are la bază mierea.

„Analizând activitatea mea ca antreprenor observ că nu prea îmi reușește din cauza că un somelier nu tot timpul este un antreprenor de succes. Un somelier lucrează foarte mult cu oamenii, el trebuie să iubească oamenii. Un antreprenor, de asemenea, lucrează cu oamenii, dar are o altfel de gândire.”

Potrivit lui Mihai Druță, odată cu dezvoltarea sectorului vitivinicol în țara noastră, somelierii au început să fie mai solicitați și mai apreciați, remunerarea fiind pe măsură.

„Dacă e să vorbim despre bani, cu siguranță, remunerarea corespunde realităților pieței noastre. Cu siguranță orice angajat dorește să primească mai mult, iar fiecare ofertant să plătească mai puțin. Un somelier bun, care are practică și experiență în domeniu, ar putea câștiga bine, inclusiv pe anumite proiecte.” a explicat somelierul.

Cu siguranță, remunerările din Republica Moldova nu pot fi comparate cu cele de peste hotare, unde veniturile unui somelier pot fi „înmulțite și cu 10”. Acesta este și unul dintre motivele pentru care somelierii de la noi pleacă peste hotare pentru a munci.

Dacă îți dorești să lansezi o afacere în domeniul vinurilor trebuie să investești mai întâi în cunoștințe pentru a evita anumite greșeli care pot fi „fatale” pentru un business, consideră Mihai Druță.

Școala de Sommelier din Republica Moldova

Mihai Druță este și fondatorul Școlii de Sommelier din țara noastră, unde cei dornici de a descoperi lumea vinului au posibilitatea să învețe și de ce nu să profeseze în acest domeniu. Potrivit antreprenorului, cei care absolvă cursurile au posibilitatea să se angajeze la vinăriile din țara noastră. Pe durata cursurilor, participanții participă la degustări, încercând diverse vinuri pentru a dezvolta abilități de „degustator” și vizitează vinăriile.

„Nu oricine poate deveni somelier.”

  • În primul rând trebuie să fie dezvoltate papilele gustative;
  • Caracterul „Dacă ești o persoană foarte închisă poți fi un degustător foarte bun, dar nu vei fi somelier pentru că necesită interacțiune cu oamenii”;
  • Un somelier este un degustător de emoții.

Turismul vitivinicol din Republica Moldova

Conform spuselor lui Mihai Druță turismul vitivinicol din Republica Moldova se dezvoltă tot mai mult în ultima perioadă în special în perioada pandemiei, când tot mai mulți moldoveni au ales să descopere vinăriile din țara noastră.

De asemenea, avem tot mulți producători mici de vinuri, iar în țara noastră se dezvoltă așa numita „cultură a vinului”. În același timp, calitatea vinurilor de la noi pot fi comparate cu cele mai bune vinuri din lume, medaliile obținute la concursurile internaționale demonstrând repetat acest fapt.

În contextul războiului din țara vecină, somelierul Mihai Druță consideră că domeniul vitivinicol a fost cel mai mult afectat, întrucât există multe domenii conexe.

 

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 19:12
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 19:12 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Traficul suspendat pe la Văleni a provocat pierderi de 480 de milioane de lei în trei ani.

Suspendarea traficului feroviar pe tronsonul Cahul–Giurgiulești, din cauza surpării căii ferate în zona Văleni, a generat pierderi pentru Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” – peste 480 de milioane de lei în ultimii trei ani. Segmentul de cale ferată, afectat grav în 2022 de alunecările  de teren cauzate de ploile de la acea vreme, a blocat circulația trenurilor spre portul Giurgiulești.

După mai bine de doi ani de stagnare, autoritățile anunță în sfârșit un progres: documentația de proiectare pentru reabilitarea sectorului feroviar din satul Văleni, raionul Cahul, a fost finalizată. Potrivit CFM, este vorba despre un segment de aproximativ 360 de metri, unde vor fi efectuate ample lucrări de stabilizare a terenului, consolidare a malurilor râului Prut și instalare a unei construcții de susținere pe zona deformată.

Lucrările urmează să fie executate în baza unui proiect elaborat de compania „Intexnauca”, care a propus soluții inginerești moderne pentru prevenirea alunecărilor de teren și eroziunii. În paralel, CFM lansează licitația pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare propriu-zisă.

Reconstrucția acestui tronson este esențială pentru redeschiderea unei rute logistice strategice – linia directă spre portul Giurgiulești, fără a tranzita teritoriul statului vecin. Finanțarea lucrărilor va fi asigurată din cele 85 de milioane de lei alocate de Guvern pentru reabilitarea căii ferate în zonele Văleni și Fălciu.

Pierderile suferite de CFM – circa 10 milioane de lei pe lună din lipsa circulației pe acest segment – subliniază urgența și importanța redeschiderii rutei cât mai curând posibil.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO