Miliardarul rus care a încercat să-l fure pe Vladimir Putin a fost condamnat la 20 de ani de închisoare

29 Iun. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Iun. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Dmitri Mihalcenko, un miliardar rus acuzat de deturnare de fonduri în timpul construirii unei reședințte oficiale pentru președintele Vladimir Putin, a fost condamnat marți la 20 de ani de închisoare, relatează TASS.

Tribunalul militar care l-a judecat pe acesta a decis ca omul de afaceri să execute pedeapsa într-o colonie penală cu regim strict și a dispus de asemenea amendarea sa cu un milion de ruble.

O altă persoană pusă sub acuzare în proces, un fost director al unei companii de stat din cadrul Serviciului de Protecție al Rusiei (FSO), a fost condamnat de instanță la 15 ani într-o colonie cu regim strict, cu o amendă de 900 de mii de ruble.

Fostul șef al Serviciului de Inginerie și Suport Tehnic din cadrul FSO, general-locotenentul în rezervă Igor Vasiliev și șeful unuia dintre departamentele aceluiași serviciu, colonelul Dmitri Ulitin, au fost condamnați de instanță la șase, respectiv cinci ani într-o colonie cu regim general și la plata unei amenzi în valoare de 500 de mii de ruble.
Aceștia și-au pierdut de asemenea gradele militare.

Cum a pus la cale miliardarul rus deturnarea de fonduri

Instanța l-a condamnat marți pe Dmitri Mihalcenko la pedeapsa maximă de 20 de ani, cerută mai devreme în cursul lunii iunie de procurorii ruși.

Rechizitoriul întocmit de aceștia afirmă că FSO a semnat un contract în valoare de 5,7 miliarde de ruble cu una dintre firmele lui Mihalcenko pentru construirea unei reședințe pentru Putin în Novo-Ogaryovo, o moșie la vest de Moscova aflată în proprietatea președinției Rusiei.

Contractul acordat în 2014 prevedea construirea unei case de recepție, a unui hotel cu sală de sport, un birou al comandantului SFO însărcinat cu protejarea lui Putin, un garaj, un hangar pentru depozitarea echipamentelor, un punct de control și o cameră de cazane.

Procurorii ruși afirmă că, după ce au primit un avans de 2,6 miliarde de ruble, inculpații au amânat lucrările în mod repetat și cu ajutorul mai multor firme pe care le-au subcontractat, au încasat și utilizat fondurile „la propria lor discreție.”

Militari ruși, implicați în schema de fraudă

Doi dintre directorii companiilor implicate în schemă au fost deja condamnați la închisoare în 2020 într-un proces separat, primind 5, respectiv 6 ani de detenție într-o colonie penală cu regim strict. Alți doi oameni de afaceri au fost condamnați ulterior la 4 și 3 ani de detenție.

Fostul șef adjunct al departamentului de construcții, inginerie și asistență tehnică din cadrul FSO, locotenent-colonelul Alexei Golohvostov, a fost la rândul său condamnat pentru luare de mită în valoare de 20,7 milioane de ruble.

Procurorii ruși afirmă că, în schimbul banilor, acesta a ignorat furturi și greșeli în timpul construcției reședinței. El a fost condamnat în data de 27 mai a acestui an la 11 ani într-o colonie cu regim strict.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 14:24 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 23 aprilie, a intrat în vigoare Convenția dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnată la Chișinău la 15 iunie 2022. Prevederile acestei Convenții se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, anunță Ministerul de Externe.

Implementarea Convenției marchează un pas semnificativ în dezvoltarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Franța. Eliminarea dublei impuneri pentru persoanele fizice și juridice va consolida legăturile economice dintre cele două țări și va spori atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii francezi. Cadru legal și fiscal propice va fi un factor important pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.

Convenția are drept scop, de asemenea, consolidarea sistemelor financiare și fiscale din cele două țări. Prin coordonarea acțiunilor și schimbul eficient de informații în domeniul fiscal, se va contribui la avansarea dialogului economic moldo-francez și la realizarea proiectelor investiționale de interes comun. Această cooperare va consolida în continuare relațiile bilaterale și va crea oportunități noi pentru ambele țări în ceea ce privește dezvoltarea economică și comercială.

Prin intrarea în vigoare a acestei Convenții, se întăresc bazele unei colaborări mai strânse între Republica Moldova și Franța în domeniul fiscal și economic, consolidând încrederea reciprocă și promovând un mediu de afaceri favorabil și transparent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău