Milioane de euro vin de la UE, la anul, pentru justiție, mass-media și dezvoltarea comunităților locale

17 Dec. 2021, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Dec. 2021, 15:39 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Europeană va susține trei proiecte noi de sprijin pentru Republica Moldova, în valoare de 36 milioane de euro, care vor contribui la dezvoltarea comunităților locale, mass-media și la asigurarea accesului la justiție.   Proiectele au fost anunțate astăzi, în cadrul unui eveniment festiv, organizat de platforma „Echipa Europa”,  obiectivul căreia este acordarea sprijinului țărilor partenere ale UE în lupta cu pandemia. La eveniment a participat prim-ministrul Natalia Gavrilița, alături de ambasadorul UE în Republica Moldova,  Janis Mazeiks, ambasadori ai statelor membre ale UE,  reprezentanții BERD și BEI, parteneri-cheie ai inițiativelor  „Echipei  Europa”.

În cadrul discursului său, premierul Gavrilița a mulțumit „Echipa Europa” pentru sprijinul  continuu oferit Republicii Moldova în depășirea impactului pandemiei și pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor: „Echipa Europa înseamnă unitate, solidaritate și sprijin concret pentru țara noastră din partea Uniunii Europene și a statelor-membre, dar și a instituțiilor financiare. Am fost prima țară europeană care a beneficiat de Facilitatea COVAX și de Mecanismul UE de protecție Civilă, obținând peste un milion de doze de vaccinuri. Totodată, statele-membre precum România, Austria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria, Ungaria și Germania au furnizat echipamente de protecție, aparate și echipamente medicale în valoare de peste 20 de milioane de euro. Aceste donații  au salvat multe vieți”, a spus Natalia Gavrilița.

Șefa Executivului a vorbit despre importanța asistenței UE pentru economia națională,  făcând referire la Planul de redresare economică al UE pentru Republica Moldova, în valoare de până la 600 de milioane euro. Comisia Europeană a debursat deja 50 milioane de euro în calitate de asistență macro-financiară de urgență, destinate pentru a sprijini eforturile de combatere a pandemiei COVID-19 în Republica Moldova.  Alte 36,4 milioane de euro o reprezintă asistența nerambursabilă pentru consolidarea rezilienței sistemului de sănătate, susținerea procesului de redresare economică, reforma poliției, precum și contracararea pandemiei COVID-19.

Premierul a apreciat și suportul UE acordat Republicii Moldova în depășirea crizei gazelor. „Săptămâna curentă am semnat, la Bruxelles, un acord de finanțare pentru 60 de milioane euro, bani nerambursabili, care vor contribui direct la susținerea consumatorilor din categoriile vulnerabile, astfel ca aceștia să poată face față creșterii prețurilor la energie. Mijloacele vor fi utilizate și pentru adoptarea unor măsuri suplimentare de sprijin economic și social,  precum și pentru consolidarea securității energetice și îmbunătățirea eficienței energetice”, a menționat premierul.

Cele trei proiecte lansate de „Echipa Europa” au un buget total de 36 milioane de euro, bani alocați de către UE și statele membre, ca Slovacia, Germania, Polonia, Austria, Lituania, Franța.

Realitatea Live

28 Ian. 2023, 20:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Ian. 2023, 20:09 // Actual //  Lupu Eduard

Taylor Sheridan, creatorul seriei de succes Yellowstone şi a prequel-ului său, 1883 şi 1923, a dovedit că sfatul pe fiecare scriitor primeşte: ‘Scrie despre ceea ce cunoşti’, este bine de urmat, după cum scrie Daily Mail, într-un articol despre parcursul său atipic.
El a scris despre viaţa emoţionantă a unui cowboy – una cu care el este foarte familiar. Este o viaţă pe care a trăit-o în fiecare zi, nu doar ca un copil, ci şi acum – în ciuda faptului că este unul dintre cele mai mari nume din Hollywood, scrie businessmagazin.ro.

El, soţia sa de 10 ani, Nicole, şi fiul lor, Gus, trăiesc în Texas, unde deţine mai multe ferme, unde îşi creşte caii şi vitele.
Conexiunea lui Sheridan cu acest mod de viaţă fără îndoială oferă o inspiraţie nesfârşită pentru spectacolul său despre Duttons, o familie de fermieri care administrează cea mai mare fermă din SUA. Actorul-scenarist dovedeşte că poţi transforma viaţa de zi cu zi pe care o duci în recunoaştere critică, în armate de fani şi în venituri de sute de milioane de dolari.

Yellowstone a fost ignorat la premiile Golden Globe din momentul lansării sale din 2018, dar drama western modernă a fost finalmente nominalizată pentru o statuetă în ultimul an, iar Kevin Costner a şi câştigat premiul pentru „Cel mai bun actor într-o serie de dramă” pentru rolul său ca John Dutton, patriarhul familiei.Serialul a fost inclus în lista celor mai urmărite pe platformele de streaming. În acelaşi timp, în clasamentul transmisiunilor TV, Yellowstone a luat primul loc, învingând America’s Got Talent, iar 1923 a ajuns pe locul şapte.

Toate aceste realizări nu ar fi fost posibile fără parcursul atipic al scenaristului seriilor.

Sheridan s-a născut în Cranfills Gap, un orăşel situat la sud-vest de Dallas, cu o populaţie de sub 300 de locuitori, unde familia sa avea o fermă. După divorţul părinţilor săi, mama sa a vândut ferma şi s-a mutat în Wyoming, potrivit revistei Fort Worth Magazine. Şi-a petrecut verile şi weekend-urile călărind caii. În anii ‘90, Sheridan a studiat teatrul la Texas State University, deşi se spune că şi-a dorit să devină şeriful oraşului său natal, dar a renunţat şi s-a mutat în Austin.
Acolo tundea peluze şi vopsea case pentru bani, când a fost descoperit de o agenţie de talent din Chicago, în timp ce căuta un loc de muncă într-un mall. Aceştia i-au cumparat un bilet de avion, dar el l-a vândut şi a folosit banii pentru a conduce camionul său până în Chicago, deoarece nu-i plăcea să zboare, potrivit Austin American-Statesman.

Cariera lui ca actor l-a dus la New York şi apoi la Los Angeles, unde a continuat să aibă dificultăţi financiare. În acea perioadă, nu câştiga mulţi bani, aşa că a locuit într-un camion şi a închiriat un cort pe o rezervaţie unde locuiau prietenii lui, la nord de LA. „Am fost foarte sărac, dar am ales să nu renunţ şi să nu mă întorc acasă”, a spus Sheridan. Este o schimbare radicală faţă de acum, când generează mai mult de 1 miliard de dolari în show-uri TV, potrivit Australian Financial Review.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău