Miller nu i-a spus nimic lui Parlicov despre sistarea livrărilor de gaz. Vadim Ceban: Deciziile nu se iau la Gazprom

10 Ian. 2025, 11:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Ian. 2025, 11:18 // Actual //  bani.md

La întrevedere ex-ministrului Energiei Victor Parlicov cu șeful Gazprom Alexei Miller, care a avut loc pe 25 noiembrie 2024, omul de afaceri rus nu a informat funcționarul moldovean despre eventuale sistări ale livrărilor de gaz. Declarația a fost făcută de șeful Moldovagaz Vadim Ceban, în studioul RLIVE TV, oficialul considerând că decizia a fost una politică.

Ceban susține că responsabilii de la Moldovagaz, totuși, nu au fost luați prin surprindere și erau conștienți că ar putea exista sistări, dar au sperat că nu se va întâmpla. În același timp, potrivit oficialului, reprezentanții companiei moldovenești estimau că argumentele vor fi altele decât expirarea acordului de tranzit a gazului rusesc prin Ucraina.

 

„Deciziile cred sunt luate nu cred că la Gazprom. Situația este trecută de competențele Moldovagaz și Gazprom, în opinia mea. Argumentele invocate de Gazprom sunt comerciale, pretinsa datorie sau solicitarea datoriei. Dar astăzi, dacă Gazprom nu poate recupera, nimeni nu interzice să vină să execute aceste decizii prin instanță”, a menționat Vadim Ceban la emisiunea „Rezoomat” cu Ileana Pîrgaru.

 

Șeful Moldovagaz a mai punctat că specialiștii din întreprinderea pe care o conduce cooperează cu funcționari din cadrul concernului rus, la nivel operațional și comercial.

Precizăm că, Rusia insistă cu vehemență că Republica Moldova, Ucraina și Occidentul poartă vină pentru criza energetică din Transnistria. Pe de altă parte, Maia Sandu a declarat, în timpul unei vizite în zona de securitate că gazul spre regiune putea fi livrat ocolind Ucraina, prin conducta Turkstream.

Președinta Moldovei a discutat cu omologul ucrainean, Vladimir Zelenski, precizând că transnistrenii pot procura cărbune din țara vecină, în schimbul curentului electric. Pentru implementarea unor soluții, însă, conform șefei statului, este nevoie de acordul Moscovei și Tiraspolului.

Premierului Dorin Recean este de părere că deciziile autorităților autoproclamate nu au autonomie într-o deplasare la Varnița că autoritățile constituționale au propus administrației separatiste să intermedieze achiziția de gaz din surse alternative, dar au primit refuz. Concomitent, liderul separatist Vadim Krasnoselski susține că propuneri privind sprijinul nu au parvenit.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a scăpat cu vorba și a menționat că Transnistria a trăit până pe 1 ianuarie 2025 din contul gazului rusesc, iar purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a numit „neonazism” lăsarea regiunii fără resurse energetice.

Cât oficialii de la Moscova, Chișinău și Tiraspol se acuză reciproc, începând cu 1 ianuarie oamenii din stânga Nistrului nu au căldură și gaz, iar lumina se deconectează pentru 8 ore pe zi. Centrala de la Cuciurgan a trecut pe cărbune și nu mai vinde lumină pe malul drept al râului, iar autoritățile constituționale cumpără curent electric de pe bursă, fapt care a generat majorarea tarifelor la energie electrică și termică.

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 10:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 10:17 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul britanic a anunțat un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând 135 de petroliere din așa-numita „flotă fantomă” și două companii implicate în comerțul cu petrol și transporturi maritime, cu scopul de a bloca sursele de finanțare ale războiului dus de Vladimir Putin.

Printre entitățile vizate se numără Litasco Middle East, divizia de trading a gigantului rus Lukoil, cu sediul în Dubai. Această companie, care s-a mutat în Emiratele Arabe Unite după izbucnirea războiului din Ucraina, este specializată în comerțul cu țiței în Asia. Începând cu 21 iulie, activele sale sunt înghețate, iar furnizarea de servicii fiduciare către firmă este interzisă. Anterior, Uniunea Europeană a încercat să includă Litasco în pachetul de sancțiuni nr. 17, însă Ungaria s-a opus.

De asemenea, a fost sancționată și compania Intershipping Services, tot cu sediul în Dubai, acuzată că transportă petrol rusesc cu nave care arborează pavilioane din Gabon și Insulele Comore. Potrivit autorităților britanice, această companie este responsabilă de transportul unor mărfuri în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari anual.

În lista actualizată a sancțiunilor adoptate de Londra figurează și 135 de petroliere care transportă petrol rusesc – nave precum Agni, Akademik Gubkin, Blacksea Eagle sau Amber 6. Multe dintre aceste nave au fost deja supuse unor măsuri restrictive din partea SUA și UE.

Guvernul britanic afirmă că aceste sancțiuni sunt menite să „paralizeze activitatea flotei fantomă a Rusiei” și să afecteze veniturile petroliere care finanțează agresiunea militară împotriva Ucrainei. Estimările arată că, din ianuarie 2024, „flota fantomă” a transportat bunuri în valoare totală de 24 miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA