Miller nu i-a spus nimic lui Parlicov despre sistarea livrărilor de gaz. Vadim Ceban: Deciziile nu se iau la Gazprom

10 Ian. 2025, 11:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Ian. 2025, 11:18 // Actual //  bani.md

La întrevedere ex-ministrului Energiei Victor Parlicov cu șeful Gazprom Alexei Miller, care a avut loc pe 25 noiembrie 2024, omul de afaceri rus nu a informat funcționarul moldovean despre eventuale sistări ale livrărilor de gaz. Declarația a fost făcută de șeful Moldovagaz Vadim Ceban, în studioul RLIVE TV, oficialul considerând că decizia a fost una politică.

Ceban susține că responsabilii de la Moldovagaz, totuși, nu au fost luați prin surprindere și erau conștienți că ar putea exista sistări, dar au sperat că nu se va întâmpla. În același timp, potrivit oficialului, reprezentanții companiei moldovenești estimau că argumentele vor fi altele decât expirarea acordului de tranzit a gazului rusesc prin Ucraina.

 

„Deciziile cred sunt luate nu cred că la Gazprom. Situația este trecută de competențele Moldovagaz și Gazprom, în opinia mea. Argumentele invocate de Gazprom sunt comerciale, pretinsa datorie sau solicitarea datoriei. Dar astăzi, dacă Gazprom nu poate recupera, nimeni nu interzice să vină să execute aceste decizii prin instanță”, a menționat Vadim Ceban la emisiunea „Rezoomat” cu Ileana Pîrgaru.

 

Șeful Moldovagaz a mai punctat că specialiștii din întreprinderea pe care o conduce cooperează cu funcționari din cadrul concernului rus, la nivel operațional și comercial.

Precizăm că, Rusia insistă cu vehemență că Republica Moldova, Ucraina și Occidentul poartă vină pentru criza energetică din Transnistria. Pe de altă parte, Maia Sandu a declarat, în timpul unei vizite în zona de securitate că gazul spre regiune putea fi livrat ocolind Ucraina, prin conducta Turkstream.

Președinta Moldovei a discutat cu omologul ucrainean, Vladimir Zelenski, precizând că transnistrenii pot procura cărbune din țara vecină, în schimbul curentului electric. Pentru implementarea unor soluții, însă, conform șefei statului, este nevoie de acordul Moscovei și Tiraspolului.

Premierului Dorin Recean este de părere că deciziile autorităților autoproclamate nu au autonomie într-o deplasare la Varnița că autoritățile constituționale au propus administrației separatiste să intermedieze achiziția de gaz din surse alternative, dar au primit refuz. Concomitent, liderul separatist Vadim Krasnoselski susține că propuneri privind sprijinul nu au parvenit.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a scăpat cu vorba și a menționat că Transnistria a trăit până pe 1 ianuarie 2025 din contul gazului rusesc, iar purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a numit „neonazism” lăsarea regiunii fără resurse energetice.

Cât oficialii de la Moscova, Chișinău și Tiraspol se acuză reciproc, începând cu 1 ianuarie oamenii din stânga Nistrului nu au căldură și gaz, iar lumina se deconectează pentru 8 ore pe zi. Centrala de la Cuciurgan a trecut pe cărbune și nu mai vinde lumină pe malul drept al râului, iar autoritățile constituționale cumpără curent electric de pe bursă, fapt care a generat majorarea tarifelor la energie electrică și termică.

Realitatea Live

10 Ian. 2025, 11:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Ian. 2025, 11:13 // Actual //  Ursu Victor

Inflația în Republica Moldova a înregistrat o creștere de 7% în anul 2024, comparativ cu decembrie 2023, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică (BNS). Creșterile de preț au fost semnificative la produsele alimentare, care s-au majorat cu 7,2%, la bunurile nealimentare cu 4,5%, iar serviciile prestate populației au înregistrat o creștere de 10,5%.

În luna decembrie 2024, comparativ cu luna noiembrie a aceluiași an, prețurile medii de consum au crescut cu 1,0%. Majorările au fost determinate de creșterea prețurilor la produsele alimentare (+0,6%), bunurile nealimentare (+0,2%) și serviciile prestate populației (+2,9%).

Cele mai mari creșteri au fost observate la ouă (+4,4%), legume (+2,6%), ulei vegetal (+2,5%), și la lapte și produse lactate (+0,5%). În schimb, fructele au avut o scădere de preț de 0,4%.

Printre bunurile nealimentare, prețurile medicamentelor au crescut cu 0,5%, iar combustibilii și carburanții cu 0,4%, incluzând o creștere semnificativă la gazul lichefiat (+1,2%) și motorină (+0,7%).

De asemenea, în luna decembrie, tarifele pentru serviciile de furnizare a gazelor naturale au înregistrat o creștere de 27,6%, iar serviciile medicale au avut o majorare semnificativă de 22,98%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală