Mitul celor 300000 de soldaţi se spulberă încet: Pariul lui Putin pe mobilizare s-ar putea să nu schimbe nimic pe front

26 Sept. 2022, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2022, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

Vladimir Putin a chemat recent la arme 300.000 de rezervişti printr-un decret prezindeţial de mobilizare parţială. Trupele ar urma să întărească rândurile armatei ruse şi să contribuie la prelungirea războiului, însă nu vor putea influenţa rezultatul acestuia, scrie Bloomberg.

Aducerea rezerviştilor pe front i-ar oferi lui Putin mai mult timp pentru a porni o strategie mai complexă de război contra Occidentului – care include agravarea crizei energetice şi ameninţarea cu un atac nuclear – pentru a face Vestul să renunţe la sprijinul militar şi financiar oferit Kievului.

Tot ce gravitează în jurul deciziei liderului rus privind mobilizarea parţială ridică serioase semne de întrebare, inclusiv capacitatea de a mobiliza şi înarma corespunzător un număr atât de mare de oameni. Alte necunoscute sunt reprezentate de viteza, calitatea şi obiectivele unui program de antrenament în masa care urmează să înceapă.

Potrivit specialiştilor în apărare, programul de recrutare se concentrează mai mult pe refacerea capacităţii de luptă şi schimbarea strategică a trupelor deja epuizate, decât pe aducerea unor forţe proaspete pe front.

Rusia a pierdut în conflict aproape 80.000 de oameni, rămând fără efective militare pentru rotaţia cu alte trupe, iar o mare parte dintre soldaţi se află pentru a opta luna consecutiv pe front.

„Nu sunt sigur că această mişcare echiavlează cu o escaldare, însă cu siguranţă prelungeşte timpul de care va avea nevoie Ucraina pentru a câştiga”, a declarat Igor Levchenko, şeful departamentului de transformări strategice de la New Geopolitics.

Unul dintre puţinele succese strategice pe care Rusia le-a bifat în război a fost încetinirea furnizării de armament din partea SUA. Kremlinul a continuat în acest sens să ameninţe cu esecaladarea, motiv pentru care livrarea unor echipamente precum celebrele lansatoare de rachete Javelin sau lansatoarele de rachete HIMARS, a fost încetinită de teama unui răspuns din partea Rusiei.

În prezent Ucraina este înarmată cu rachete ATACMS, proiectile cu rază lungă, dar şi avioane şi tancuri Abrams, cu care trupele ucrainene ar putea recâştiga controlul a mai multor teritorii ocupate de ruşi.

Momentan nu există nicio schimbare de poziţie în rândul aliaţilor Ucrainei şi nicio transformare privind sprijinul lor pentru Kiev.

Strategii militari din Rusia se confruntă cu o problemă majoră de când alarma mobilizări a început să sune. Generalii ruşi trebuie să se hotărască dacă vor trimite pe front nişte oameni cu  pregătire militară minimă sau dacă vor alege să piardă timp şi să pregătească trupe superioare.

Realitatea Live

28 Nov. 2022, 18:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Nov. 2022, 18:03 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa din Hawaii, erupe pentru prima dată în ultimii 40 de ani. În prezent, localnicii nu sunt ameninţaţi de erupţie.

„Fluxurile de lavă sunt în zona de vârf şi nu ameninţă comunităţile aflate la poale”, au declarat oficialii.

Totuşi, Serviciul Geologic al SUA (USGS) a avertizat că situaţia s-ar putea schimba rapid.

O avertizare privind căderile de cenuşă este în vigoare pentru Insula Mare din Hawaii şi apele din jur, iar locuitorilor li s-a cerut să rămână vigilenţi.

Nivelul de alertă al vulcanului a fost ridicat la cea mai înaltă treaptă, de la „recomandare” la „avertizare”.

Mauna Loa a erupt ultima dată în martie şi aprilie 1984, trimiţând fluxuri de lavă la 8 kilometri distanţă de oraşul Hilo.

Erupţia a început duminică seara la Moku’āweoweo, într-o cavitate aflată în apropierea vârfului vulcanului. Anterior, au existat mai multe semne, inclusiv o duzină de cutremure cu magnitudinea de peste 2,5 grade.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău