Moldova – Eldorado afacerilor din curent. Un gigant energetic a încasat un profit de 41,7 mil. de lei, în 2021

02 Iun. 2022, 13:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2022, 13:08 // Actual //  Lupu Eduard

Premier Energy unul dintre cei mai mari distribuitori de energie din Republica Moldova a contabilizat un profit de 41,7 mil. de lei cu 32,3% mai mult în anul 2021 față de anul precedent, arată raportul financiar al companiei.

Veniturile din vânzări au constituit 4,2 miliarde de lei, în creștere cu 1,7 % față de 2020, această creștere se datorează majorării vânzărilor de energie cu 184 GWh,  2021 – 2.728 GWh față de 2020 – 2.544 GWh, impactul acesteia fiind afectat de descreșterea tarifului mediu de vânzare a energiei, care în 2021 a constituit 1.46 lei / KWh față de 1.72 în 2020.

Numărul locurilor de consum deservite la finele anului 2021 a fost de 931.284 față de 920.180, înregistrate în aceeași perioadă a anului 2020. Pe parcursul anului de gestiune au fost conectate 10.692 puncte noi de consum, contracte închise 4.356 puncte de consum, iar 444 de puncte de consum au încheiat contracte de furnizare a energiei cu alți furnizori pe piața liberă.

În luna august 2021 patru consumatori mari cu 10 puncte de consum (SA Macon, Glass Container Company SA , SA Fabrica de sticlă, ZEL Balti) au revenit la ÎCS „Premier Energy” SRL, în calitatea sa de furnizor de ultimă opțiune, iar spre sfârșitul anului 2021 au revenit și alți 118 consumatori, care anterior trecuseră la un alt furnizor de pe piața libera.

În 2021 Premier Energy a procurat energie electrică în volum de 2.728,4 mil. kWh, dintre care 20,6 % prin contractul de achiziție încheiat cu furnizorul central și 1,9 % prin contracte negociate direct cu centralele din Surse Regenerabile de energiei electrica (inclusiv contorizare neta).

Altele 77,4 % au fost achiziționate de la MGRES, dintre care, 15,8 % prin contractul cu Energocom iar 61,6 % fiind achiziționate direct la MGRES.

Valoarea activelor companiei este 612 mil. de lei.

Premier Energy a  intrat pe piața Republicii Moldova după ce a achiziționat businessul de la GasNaturalFenosa în anul 2019

Premier Energy este controlat prin intermediul grupului Emma Capital de către milionarul ceh Jiri Smejc.

Acesta a preluat în august 2019, prin intermediul Joseco Holding din Cipru, controlul companiilor grupului Gas Natural Fenosa, care din 2020 se numesc Premier Energy şi asigură cu energie electrică circa 70% din populaţia Republicii Moldova.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Dec. 2022, 10:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Dec. 2022, 10:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Primul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Moldova NORTEK a fost inaugurat la Bălți. Acesta are o suprafață de peste 6 mii de metri pătrați și a fost creat în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo”. Centrul are drept scop avansarea inovațiilor, cercetarea și transformarea digitală a regiunii de nord a țării, dar și creșterea potențialului de inovare a Republici Moldova în diverse domenii ale științei.

Cei mai entuziasmați de deschiderea acestui centru sunt elevii și studenții care vin aici.

„Cel mai greu proces este de gândire a roboticii și a construcției, dar peste tot unde ai construit trebuie de programat și asta e cel mai captivant”.

„Eu am privit la televizor și am descoperit și în școală tot avem așa fel. Și am zis de ce să nu încerc. Este interesant, poate fi captivant. La unii copii le place și poate deveni o profesie”.

„Interacțiunea dintre mediul academic, studenți, elevi și industrie va facilita transferul de tehnologie din laboratoarele de cercetare științifică către sectorul real industrial.  Acolo unde ideile inovative se vor dezvolta și transforma în producție. Suntem convinși că Centrul de Inovații și Transfer Tehnologic NORTEK va deveni un adevărat generator de progres, care va aduce prosperitate societății noastre”,a declarat Natalia Gașițoi, rector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

NORTEK oferă acces la tehnologii performante în robotică, inteligență artificială, manufactură digitală, securitate cibernetică. Acestea urmează a fi aplicate în agricultură, industrie, servicii creative și alte sectoare ale economiei regionale.

„Cu inaugurarea unor asemenea centre sunt sigură că vom avea tot mai mulți antreprenori care își vor găsi rostul, vor crește și vor crea locuri de muncă acasă. Un asemenea spațiu modern, care are și săli de studii, și laboratoare, și incubatoare de afaceri este o șansă pentru ca toată regiunea de nord și toată țara să devină mai competitivă și să valorifice talentul și spiritul antreprenorial al tinerilor”, a punctat prim-ministra, Natalia Gavrilița.

 Centrul va susține tinerele talente în tehnologie și inginerie, va accelera start-up-urile și va dezvolta antreprenoriatul. Toate cu scopul de a spori competitivitatea economică a regiunii nord.

„ Guvernul SUA este interesat să susțină în continuare comunitatea din Bălți cu USAID tehnologia viitorului pentru a crea un HUB industrial. Sunt convins că împreună putem face din NORTEK un centru al tehnologiei și digitalizării din nordul Moldovei”, a declarat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Deschiderea NORTEK va da startul unui nou capitol în dezvoltarea acestei regiuni. NORTEK va lua expertiza inginerească din sectorul industrial și cel de producere din mai multe raioane și o va completa cu inovație, creativitate, sustenabilitate și tehnologii de ultima generație”, a menționat Karin Borovic, șefa Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei, Charge d’Affaires.

NORTEK este rezultatul unui parteneriat de succes dintre sectorul public, academic, privat și partenerii de dezvoltare, cu o valoare totală de investiții în infrastructură de 71,5 milioane lei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău