Moldova, locul 50 în lume, în topul statelor cu cea mai mare adopție a criptomonedelor

07 Feb. 2022, 05:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2022, 05:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova se află pe locul 50 în lume în topul statelor cu cea mai mare adopție a criptomonedelor, potrivit unui raport realizat de Chainalysis, care arată care sunt țările cele mai mari utilizatoare de criptomonede din lume.

Raportul analizează valorea tranzacțiilor în funcție de puterea de cumpărare și pune un accent deosebit pe utilizarea non-profesională și peer-to-peer (P2P)pentru a evalua care țări au făcut cu adevărat progrese în adoptarea utilizării criptomonedelor în rândul unei părți mari a populației.

În regiune, Republica Moldova cu locul 50 este în spatele unor țări precum Ucraina care ocupă poziția 4 și Bulgaria (poziția 29) și înaintea Cehiei pe locul 60, Serbia pe 62, Greciei (locul 91) și a Ungariei (locul 102).

Pe primul loc în clasamentul global s-a situat Vietnam, urmată de India, Pakistan, Ucraina, Kenya, Nigeria, Venezuela, SUA, Togo, iar Argentina încheie top 10.

Pe ultimul loc în lume, respectiv pe locul 157, se află Insulele Cayman, iar înaintea acestui stat se găsesc: Bermuda, Brunei Darussalam și Insulele Virgine.

Potrivit raportului, unul dintre motivele pentru care criptomonedele sunt populare în Vietnam – și în alte țări în curs de dezvoltare – este faptul că sunt folosite ca instrument de investiții în locul altor opțiuni. Încercarea de a păstra valoarea economiilor proprii atunci când monedele locale se clatină este un alt stimulent pentru a investi în cripto, ceea ce pune Venezuela, Argentina și Turcia pe harta celor care adoptă cripto.

Persoanele fizice din țările în curs de dezvoltare folosesc, de asemenea, cripto în plățile peer-to-peer. În acest segment, țările africane precum Nigeria și Kenya ocupă un loc fruntaș. Țările africane au fost în prima linie în adoptarea unor metode inovatoare de plată P2P, de exemplu plățile mobile, în procesul de a depăși opțiuni precum transferurile bancare și acele opțiuni de plată digitală legate de acestea.

În rândul țărilor dezvoltate, utilizarea criptomonedelor a fost cea mai răspândită în țările anglofone – în primul rând în Statele Unite, dar și în Regatul Unit, Canada, Africa de Sud și Australia. Economiile emergente India, China și Brazilia sunt, de asemenea, mari utilizatori. În cazul utilizării intensive din Rusia și Ucraina, Chainalysis le leagă de neîncrederea generalizată în instituții și, posibil, de fuga de capital și de evitarea taxelor.

Autorii studiului notează că pe parcursul anului trecut adopția criptomonedelor s-a accelerat în toată lumea, însă motivele diferă în funcție de așezarea geografică.

”Cercetările noastre sugerează că motivele pentru această adoptare sporită diferă în întreaga lume: pe piețele emergente, mulți se îndreaptă către criptomonede pentru a-și păstra economiile în fața devalorizării monedei, și să efectueze tranzacții comerciale; în America de Nord, Europa de Vest și Asia de Est, în schimb, adoptarea din ultimul an a fost determinată în mare parte de investițiile instituționale”.

Cea mai mare cădere față de ediția raportului din 2020 a fost înregistrată în SUA și China.

Anul trecut, China s-a clasat pe locul patru, în timp ce SUA a ocupat locul pe locul șase. Anul acesta, SUA ocupă locul opt, în timp ce China ocupă locul 13. Cel mai mare motiv pentru care ambele țări au scăzut este faptul că clasamentul lor în ceea ce privește volumul comerțului P2P pentru utilizatorii de internet populație a scăzut dramatic – China a coborât de pe locul 53 în această componentă pe locul 155,
în timp ce SUA a scăzut de pe locul 16 pe locul 109.

Europa Centrală, de Nord și de Vest (CNWE) este regiunea cu cea mai mare economie de criptomonede din lume, primind criptomonede în valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari în ultimul an, care reprezintă 25% din activitatea globală. După ce anul trecut s-a clasat pe locul al doilea, noua poziție a CNWE pe primul loc este rezultatul unei creșteri extraordinare începând cu iulie 2020, combinată cu un declin relativ al activității în Asia de Est. Astfel că, este o sursă esențială de lichidități pentru investitorilor în criptomonede din întreaga lume. Cel mai mare partener comercial al CNWE este America de Nord, urmată de Asia de Est, Asia Centrală și de Sud și Europa de Est.

Europa de Est are a cincea cea mai mare economie de criptomonede dintre regiunile analizate, primind criptomonede în valoare de aproximativ 422 miliarde de dolari între iulie 2020 și iunie 2021. Acest lucru reprezintă o creștere de 929% față de anul trecut total de 41 de miliarde de dolari în valoare de criptomonede, care, deși mare, este aproximativ în linie cu creșterile din alte regiuni. În general, Europa de Est a reprezentat 11,8% din întreaga activitate de tranzacționare a criptomonedelor în perioada de timp studiată.

Ucraina și Rusia sunt statele din regiune care s-au clasat cel mai bine în clasamentul global Crypto Adoption Index 2021, pe locurile patru și, respectiv, 18. Cu toate acestea, ambele țări au scăzut în clasament față de anul trecut, când Ucraina a fost clasată pe primul loc la nivel global, iar Rusia pe locul al doilea. În ambele cazuri, motivul a fost o scădere a volumului de tranzacții pe platforma P2P, unul dintre cei trei indicatori componenți ai analizei.

 

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău