Nemulțumiți că nu și-au primit salariile din noiembrie, feroviarii din Ocnița au blocat circulația trenurilor marfare

22 Feb. 2021, 12:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Realitatea.md
22 Feb. 2021, 12:25 // Bani și Afaceri //  Realitatea.md

Angajații nodului feroviar Ocnița au blocat în această dimineață circulația tuturor trenurilor marfare care intră în țară. Feroviarii au recurs la această decizie după ce, cetățenii nu și-au primit salariile din luna noiembrie 2020

Inițial, feroviarii au blocat o trecere de nivel cu calea ferată din apropierea Gării Ocnița, după care s-au retras într-un scuar de pe teritoriul gării unde și-au continuat acțiunea.

Aceștia s-au înarmat cu pancarte pe care scria: „3,5 luni lucrăm pe entuziasm”„Solicităm plata imediată a datoriilor pentru salarii” și „Cerem atragerea la răspundere a celor care nu achită salariile”.

Președintele comitetului sindical al Gării feroviare Ocnița, Dmitrii Fisiuc a menționat în timpul protestului că l-a contactat pe directorul întreprinderii de stat „Calea Ferată a Moldovei” și l-a rugat să vină la Ocnița ca să le explice oamenilor când își vor primi salariile. „El a explicat că se ocupă de ceea ca toți angajații să-și primească salariile. A spus că azi nu a putut veni, dar va veni în decursul săptămânii. Și a promis că până la finele săptămânii va achita salariile”, a spus Fisiuc.

Ulterior, protestatarii au spus că, de fapt, Onceanu le-a promis achitarea salariului doar pentru luna noiembrie.

Pe lângă lipsa salariilor, protestatarii s-au plâns și pe faptul că nu primesc nici mănuși, nici roabe necesare pentru activitatea lor.

După câteva ore, protestatarii au mers pe la casele lor, menționând că vor relua acțiunea în zilele următoare.

Este de menționat că angajații Gării din Ocnița au ieșit la protest și la începutul lunii ianuarie curent.

Foto: facebook.com/kainareanu

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău