Noua eră a stabilității: Parlamentul revoluționează activitatea Băncii Naționale a Moldovei

14 Iun. 2024, 09:30
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2024, 09:30 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Națională a Moldovei va fi mai independentă.

arlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură un proiect de lege menit să consolideze cadrul de activitate al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), aliniindu-l la standardele internaționale aplicabile băncilor centrale. Proiectul aduce modificări semnificative în mai multe acte normative, având ca scop principal întărirea independenței funcționale a BNM și ajustarea procedurilor administrative desfășurate de aceasta.

Modificările legislative propuse vizează în special consolidarea independenței funcționale a BNM și includ reglementări specifice care țin cont de statutul și obiectivele Băncii Naționale. Acestea privesc rolul BNM ca autoritate de rezoluție, responsabilă de licențierea și supravegherea băncilor, a prestatorilor de servicii de plată și a emitenților de monedă electronică. De asemenea, sunt abordate specificul sectoarelor reglementate și supravegheate de BNM.

Proiectul de lege precizează și competențele BNM în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, uniformizând în legislație aspectele ce țin de atribuțiile de supraveghere și control ale BNM. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea unei supravegheri eficiente și a unui control riguros în acest domeniu sensibil.

Documentul prevede, de asemenea, consolidarea reglementărilor privind evidența contabilă și raportarea financiară, precum și clarificarea mandatului și competențelor BNM în domeniul macroprudențial. O noutate importantă este reglementarea dreptului BNM de a comercializa monede comemorative și jubiliare direct publicului larg, o măsură ce ar putea atrage interesul colecționarilor și al publicului general.

Pentru a preveni potențialele conflicte de interese, proiectul interzice membrilor organelor de conducere ale BNM și personalului BNM de a deține cote de participare în capitalul social al entităților supravegheate. Aceasta este o măsură esențială pentru asigurarea integrității procesului de reglementare, supraveghere și control al entităților.

O altă prevedere importantă se referă la indemnizațiile acordate membrilor organelor de conducere ale BNM care și-au încetat mandatul și angajaților BNM care au avut atribuții de supraveghere și care și-au încetat raporturile de muncă. Aceștia vor beneficia de o indemnizație lunară de 50% din salariul de funcție deținut, costurile fiind suportate de Banca Națională. Aceste indemnizații sunt menite să asigure conformarea la restricțiile de neangajare în alte entități din sectorul financiar.

Proiectul de lege a fost elaborat de Banca Națională a Moldovei, în conformitate cu recomandările Fondului Monetar Internațional și angajamentele asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul urmează a fi supus examinării și în lectura a doua de către Parlament.

Aceste modificări sunt așteptate să aducă beneficii semnificative în ceea ce privește stabilitatea și transparența sectorului financiar din Moldova, consolidând în același timp încrederea publicului și a investitorilor în sistemul bancar național.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău