O refugiată din Ucraina s-a angajat în Republica Moldova. Lucrează la două centre de dans și la teatru

28 Iun. 2022, 12:53
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iun. 2022, 12:53 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Margarita Ivocikina are de 27 de ani și este coregrafă renumită la Odesa. S-a născut la Yalta, Crimeea, însă a ajuns să lucreze în orașul de la hotarul Moldovei și avea propriul studiou de dans.

Tânăra a călătorit mult prin Ucraina și obișnuia să organizeze lecții de dans pentru diferite colective din țara vecină. Toate activitățile ei au luat sfârșit la ivirea zorilor, pe 24 februarie 2022.

„Când a început războiul, m-am trezit la 5 dimineața din cauza exploziilor. Prima s-a produs undeva departe. Nu s-a auzit atât de tare. Apoi a fost a doua explozie și oamenii au început să își scrie unul altuia că a început războiul”, povestește Margarita.

Întotdeauna este greu să pleci undeva neplanificat. Tuturor oamenilor le-a fost și mai greu să se mobilizeze să plece, deoarece le era frică de deflagrații și focuri de armă.

„Eram panicată, nu știam ce să fac… Mai ales că eu închiriam un apartament într-o bază militară… Nu știam unde să fug, nu puteam să-mi adun lucrurile, nu puteam să-mi găsesc pașaportul, nu mă puteam îmbrăca. Nu era multă informații despre trenuri, unele puteau să vină altele puteau să fie anulate… Noi nu știam unde să mergem, în ce țară, unde să fugim, o să ajungem sau nu, unde o să fim în siguranță”, mărturisește tânăra.

Margaritei ia fost greu să părăsească Odesa, deoarece voia să rămână alături de poporul ucrainean. Într-un final, după ce frica devenise tot mai mare, ea a decis să plece în Polonia. A parcurs un drum de 16 ore în care a călătorit și a dormit în picioare, din motiv că nu mai erau locuri disponibile.

„Am ajuns în Polonia, unde am fost întâmpinată de o prietenă și m-a primit la ea… Din păcate, în Polonia ucrainenii care nu vorbeau limba poloneză nu se puteau angaja… Nici măcar să presteze servicii de cleaning”, își amintește Margarita.

În scurt timp, ea a decis să vină în Republica Moldova, pentru a ajunge la noi, femeia a fost nevoită să traverseze șase țări. În drumul său a întâlnit oameni din Harkov, din Mariupol. Aceștia i-au devenit apropiați, chiar dacă se cunoșteau de câteva ore. Acum, refugiata locuiește la MoldExpo, acolo fiind asigurată cu hrană și lucruri necesare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

La Chișinău, Margarita a reușit să se angajeze la două centre de dans, iar în paralel lucrează la teatrul „Luceafărul”.

„Sunt recunoscătoare oamenilor care mă ajută, pentru că fără acest ajutor nu m-aș fi descurcat. Nu aș fi reușit să mă angajez, nu aș fi avut unde locui. Vreau să transmit un mare mulțumesc celor care ajută, care nu-i lasă pe oameni de unii singuri și care văd situația așa cum este ea de fapt. Eu îmi doresc ca oamenii să înțeleagă, că în Ucraina este război, în Ucraina mor oameni, mor copii…”, a transmis Margarita.

Materialul face parte din campania de conținut lansată Ministerul Afacerilor Interne. Inițiativa își propune să sporească solidaritatea cu refugiații din Ucraina.

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 18:00 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Ultimele magazine ale Domino’s Pizza din Italia au fost închise după ce firma care își opera punctele de vânzare din țară a depus faliment, scrie BBC.

Deținătorul de franciză ePizza SpA a fost lovit de pandemie, potrivit Bloomberg. Vestea ieșirii din țară a gigantului fast-food a fost sărbătorită de unii utilizatori ai rețelelor de socializare.

EPizza SpA a depus pentru prima dată faliment la începutul lunii aprilie, după ce a fost afectată de restricțiile legate de coronavirus.

Compania a mai spus că se confruntă cu o concurență tot mai mare, deoarece restaurantele tradiționale au început să livreze pizza.

Ca parte a procesului de faliment, firma a primit protecție față de creditorii săi timp de 90 de zile. Cu toate acestea, această protecție a luat sfârșit luna trecută.

Începând cu 2020, compania gestiona direct 23 de puncte de vânzare în Italia și alte șase magazine au fost administrate prin sub-francizare, potrivit documentelor de faliment.

În comparație, Marea Britanie și Irlanda au peste 1.200 de magazine, ceea ce o face cea mai mare piață Domino’s din Europa.

Cel mai mare lanț de pizza din lume are peste 18.300 de magazine în peste 90 de piețe internaționale la nivel global, majoritatea fiind administrate ca francizați.

Când a intrat în Italia în urmă cu șapte ani, Domino’s și-a propus să iasă în evidență față de producătorii tradiționali de pizza din țară, cu un serviciu cuprinzător de livrare la domiciliu și un meniu distinctiv, care include topping-uri în stil american precum ananasul.

Cu toate acestea, s-a confruntat cu o concurență din ce în ce mai acerbă în timpul pandemiei, deoarece restaurantele locale s-au înscris la platforme de livrare de alimente precum Deliveroo și Just Eat.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău