O refugiată din Ucraina s-a angajat în Republica Moldova. Lucrează la două centre de dans și la teatru

28 Iun. 2022, 12:53
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
28 Iun. 2022, 12:53 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Margarita Ivocikina are de 27 de ani și este coregrafă renumită la Odesa. S-a născut la Yalta, Crimeea, însă a ajuns să lucreze în orașul de la hotarul Moldovei și avea propriul studiou de dans.

Tânăra a călătorit mult prin Ucraina și obișnuia să organizeze lecții de dans pentru diferite colective din țara vecină. Toate activitățile ei au luat sfârșit la ivirea zorilor, pe 24 februarie 2022.

„Când a început războiul, m-am trezit la 5 dimineața din cauza exploziilor. Prima s-a produs undeva departe. Nu s-a auzit atât de tare. Apoi a fost a doua explozie și oamenii au început să își scrie unul altuia că a început războiul”, povestește Margarita.

Întotdeauna este greu să pleci undeva neplanificat. Tuturor oamenilor le-a fost și mai greu să se mobilizeze să plece, deoarece le era frică de deflagrații și focuri de armă.

„Eram panicată, nu știam ce să fac… Mai ales că eu închiriam un apartament într-o bază militară… Nu știam unde să fug, nu puteam să-mi adun lucrurile, nu puteam să-mi găsesc pașaportul, nu mă puteam îmbrăca. Nu era multă informații despre trenuri, unele puteau să vină altele puteau să fie anulate… Noi nu știam unde să mergem, în ce țară, unde să fugim, o să ajungem sau nu, unde o să fim în siguranță”, mărturisește tânăra.

Margaritei ia fost greu să părăsească Odesa, deoarece voia să rămână alături de poporul ucrainean. Într-un final, după ce frica devenise tot mai mare, ea a decis să plece în Polonia. A parcurs un drum de 16 ore în care a călătorit și a dormit în picioare, din motiv că nu mai erau locuri disponibile.

„Am ajuns în Polonia, unde am fost întâmpinată de o prietenă și m-a primit la ea… Din păcate, în Polonia ucrainenii care nu vorbeau limba poloneză nu se puteau angaja… Nici măcar să presteze servicii de cleaning”, își amintește Margarita.

În scurt timp, ea a decis să vină în Republica Moldova, pentru a ajunge la noi, femeia a fost nevoită să traverseze șase țări. În drumul său a întâlnit oameni din Harkov, din Mariupol. Aceștia i-au devenit apropiați, chiar dacă se cunoșteau de câteva ore. Acum, refugiata locuiește la MoldExpo, acolo fiind asigurată cu hrană și lucruri necesare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

La Chișinău, Margarita a reușit să se angajeze la două centre de dans, iar în paralel lucrează la teatrul „Luceafărul”.

„Sunt recunoscătoare oamenilor care mă ajută, pentru că fără acest ajutor nu m-aș fi descurcat. Nu aș fi reușit să mă angajez, nu aș fi avut unde locui. Vreau să transmit un mare mulțumesc celor care ajută, care nu-i lasă pe oameni de unii singuri și care văd situația așa cum este ea de fapt. Eu îmi doresc ca oamenii să înțeleagă, că în Ucraina este război, în Ucraina mor oameni, mor copii…”, a transmis Margarita.

Materialul face parte din campania de conținut lansată Ministerul Afacerilor Interne. Inițiativa își propune să sporească solidaritatea cu refugiații din Ucraina.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău