Oligarhii ruși scrâşnesc din dinţi: UE le-a îngheţat până acum active de 13,8 miliarde de euro

12 Iul. 2022, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iul. 2022, 15:33 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Europeană a îngheţat până acum active în valoare de 13,8 miliarde de euro deţinute de oligarhi ruşi, alte persoane şi entităţi sancţionate pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

Comisarul european al justiţiei, Didier Reynders, a declarat că marea majoritate a acestei sume provine doar din 5 dintre cele 27 de state membre ale UE, notează Reuters.

„Pentru moment, avem fonduri îngheţate provenind de la oligarhi şi alte entităţi în valoare de 13,8 miliarde de euro, este destul de mare”, a declarat Didier Reynders.

„Dar o foarte mare parte, peste 12 miliarde, provine din 5 state membre, aşa că trebuie să continuăm să îi convingem şi pe ceilalţi să facă acelaşi lucru”, a declarat el reporterilor la sosirea la o reuniune a miniştrilor justiţiei în capitala cehă Praga.

El a spus că se aşteaptă la un acord politic final după vară cu privire la un nou instrument juridic care să transforme încălcarea sau încercarea de a ocoli sancţiunile într-o infracţiune penală peste tot în UE, ceea ce nu este cazul în prezent.

Această politică, menită să limiteze eludarea restricţiilor prin transferul de active către membrii familiei care nu au fost sancţionaţi, ar putea intra în vigoare în toamnă.

„Dacă va fi cazul, banii se vor întoarce la un fond pentru poporul ucrainean, pentru a da înapoi banii poporului ucrainean după confiscarea activelor”, a spus el.

Reynders şi miniştrii au discutat, de asemenea, despre cooperarea cu Eurojust în ceea ce priveşte acumularea de dovezi privind presupusele crime de război din Ucraina, care a fost atacată de Rusia de pe uscat, de pe mare şi din aer în februarie anul trecut.

El a declarat că Eurojust va stoca toate dovezile şi ar trebui să coopereze îndeaproape cu ţările membre ale blocului, dintre care 14 au propriile anchete naţionale în curs de desfăşurare privind războiul.

„Cel mai important este să avem o coordonare foarte bună, să nu dublăm diferitele situaţii şi să strângem toate probele în acelaşi loc”, a declarat Reynders.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău