Orașele din Germania unde plouă cu bani. Atacurile au crescut cu 40% în ultimii patru ani

16 Apr. 2023, 12:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2023, 12:47 // Actual //  Lupu Eduard

În oraşul german Ratingen, exploziile unor bancomate sunt un subiect fierbinte. Două au fost aruncate în aer luna trecută, în aceeaşi dimineaţă, devreme, la sucursalele Santander şi Deutsche Bank, aflate una în faţa celeilalte, aproape de piaţa principală a suburbiei Duesseldorf, transmite Reuters.

În urmă cu un an, locuitorii apartamentelor de deasupra băncii Santander au cerut în justiţie, fără succes, ca bancomatele să fie îndepărtate, din cauza temerilor că ar putea fi atacate, un gest care, retrospectiv, ar putea fi considerat profetic în alte ţări.

Dar în Germania hoţii aruncă în aer bancomate mai mult de unul pe zi. Atacurile au crescut cu peste 40% din 2019, potrivit Ministerului de Interne, iar anchetatorii spun că doi factori conduc la această creştere.

Cea mai mare economie a Europei are 53.000 de bancomate, un număr disproporţionat de mare care reflectă preferinţa germanilor pentru numerar, mai degrabă decât pentru carduri bancare.

Ţara se mândreşte, de asemenea, cu o reţea extinsă de autostrăzi, sau Autobahns, pe o mare parte din care nu se aplică nicio limită de viteză.

Ratingen se află la doar 70 de km de graniţa cu Olanda, iar anchetatorii spun că bandele din Ţările de Jos sunt principalele vinovate pentru atacuri, care sparg geamuri, provoacă prăbuşirea faţadelor clădirilor şi deschiderea cartuşelor de bani.

Poliţia din landul Renania de Nord-Westfalia, unde se află Ratingen, şi care a suportat greul acestor atacuri, a înregistrat 47 de incidente până acum în 2023, în creştere faţă de numărul de anul trecut.

HOŢI OLANDEZI

Între timp, frecvenţa atacatorilor la bancomate este în scădere în Ţările de Jos, parţial din cauza măsurilor de securitate, cum ar fi lipiciul care face ca blocurile de numerar din bancomate să fie inutilizabile, a spus poliţia olandeză.

Aşadar, atacatorii olandezi de bancomate trec graniţa şi, estimează poliţia germană, au efectuat între 70% şi 80% din atacurile din Germania, din 2018.

Poliţia olandeză suspectează că aproximativ 500 de bărbaţi sunt responsabili, lucrând în grupuri în continuă evoluţie, pe măsură ce noii recruţi îi înlocuiesc pe cei care sunt prinşi.

Procurorii de la Frankfurt au acuzat săptămâna aceasta şase cetăţeni olandezi că au provocat explozii, furturi şi daune materiale.

Poliţia din Ratingen investighează şi o posibilă conexiune olandeză în cadrul atacului dublu de luna trecută, după ce a identificat un vehicul mic care s-a deplasat cu viteză de la faţa locului la o autostradă din apropiere.

Joi, la aproape o lună de la atacuri, faţada sucursalei Santander a rămas protejată cu scânduri.

Semnul Deutsche Bank era încă deteriorat, iar un panou cere clienţilor să înţeleagă că ATM-urile sunt nefuncţionale, în timp ce se află în reparaţii.

În Germania, aproximativ 60% din achiziţiile zilnice sunt plătite în numerar, potrivit unui studiu al Bundesbank care a constatat că germanii au retras, în medie, peste 6.600 de euro de persoană anual, în principal de la bancomate.

Germania lucrează, de asemenea, cu oficiali din Belgia şi Franţa şi de la Europol pentru a combate valul de criminalitate împotriva ATM-urilor.

Autorităţile partenere nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Menţionând că atacurile de la bancomate pun vieţi în pericol, ministrul german de Interne Nancy Faeser a cerut săptămâna aceasta băncilor să intensifice măsurile de siguranţă pentru acestea.

Atât Santander, cât şi Deutsche au spus că au prioritizat siguranţa şi că îmbunătăţesc în mod continuu securitatea ATM-urilor, dar băncile din Germania sunt reticente în a adopta măsuri generale, susţinând în schimb o abordare de la caz la caz, în funcţie de riscul individual de securitate.

Un purtător de cuvânt al Deutsche Kreditwirtschaft, un grup de lobby-umbrelă pentru instituţiile financiare ale naţiunii, a declarat: ”Locaţii diferite vin cu riscuri diferite. În prezent, nu există o soluţie unică pentru toate”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Iubitorii de peisaje idilice beneficiază de un nou top al plajelor cu cele mai albastre ape din lume, realizat de o companie pentru închirierea de case de vacanță, transmite Rador. Autorii clasamentului au dorit să se bazeze pe criterii științifice, iar pentru aceasta au întocmit mai întâi o listă lungă cu cele mai populare și mai frumoase plaje din lume, după care a urmat analiza culorii apelor.

În acest scop, au preluat imagini brute, neprelucrate ale plajelor de pe Google Maps și apoi, folosind instrumentul digital pipetă pentru potrivirea culorii, au determinat nuanța exactă a apei pe care mai apoi au comparat-o cu nuanța declarată oficial ca fiind cel mai intens albastru (YInMn Blue).

În urma acestei analize, pe primul loc, s-a situat plaja Pasqyra (Mirror Beach) din apropiere de stațiunea Saranda din Albania. Urmează apoi două plaje grecești: Bouka de lângă orașul Messini din Peloponez și Kassiopi din Corfu.

Pe locul al patrulea se află Plage de la Vernette din Franța, urmată de plaja Kaputas din Turcia.

Top zece este completat de alte trei plaje grecești: Voulisma, situată pe locul șase, Foki, situată pe locul șapte și Ombros Gialos pe locul nouă, precum și de o plajă din Portugalia, Praia do Carvalho (locul opt) și una din Spania, Los Lances Beach, situată pe locul zece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău