Patentarii, înfuriați pe ministerul lui Alaiba: Vom ieși la proteste

31 Ian. 2023, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Ian. 2023, 13:05 // Actual //  Lupu Eduard

Reprezentanții deținătorilor de patentă se arată nemulțumiți de obligativitatea deținerii aparatelor de casă din luna iulie a acestui an. Ei și-au expus revendicările la o nouă rundă de discuții cu Ministerul Economiei.

După runda de discuții, Eleonora Țurcan Herghelegiu reprezentantul deținătorilor de patentă din Căușeni, a declarat că Ministerul Economiei nu le ascultă revendicările și că discuțiile sunt fără rost. „Intenționăm să ieșim la proteste pentru a ne cere dreptul la activitatea în bază de patentă, deoarece autoritățile nu ne aud”.

„Noi de jumătate de an trimitem scrisori către Ministerul Economiei ca într-un final să ne alegem doar cu prelungirea patentei și cu multe surprize și probleme. Ne-am adresat la Președinție și Cancelarie care ne-au redirecționat către Ministerul Economiei care drept răspuns ne-a spus despre extragerea calcarului care demult nu se mai regăsește în legea cu privire la patentă”, a punctat Eleonora Țurcan Herghelegiu.

La rândul său, Olga Ceapchi, consilier raional de la Ștefan-Vodă susține că: „această categorie de cetățeni a devenit ca o rușine  statului Republica Moldova. Prelungirea patentei cu doar 6 luni este o potlogărie cu adevărat. Am mizat ca să fim chemați înainte de a fi aprobată legea cu patentele. Se schimbă guvernările dar oamenii rămân cu problemele lor”.

Ministrul economiei, Dumitru Alaiba a spus în cadrul întâlnirii că autoritățile oferă posibilitatea de a crea întreprindere individuală, iar statul oferă prin intermediul ODA un suport de 10 mii de lei pentru achiziția aparatelor de casă.

„Aceasta le oferă posibilitatea comercianților să nu țină borderouri, contabilitate, hârțoage, rapoarte. Aceștia urmează să beneficieze de aparat de casă de generație nouă care este conectat direct la FISC. „O dată în trei luni veți primi o recipisă, se calculează 1% din vânzări – mergeți la poștă sau la bancă pentru a achita. Acest procent probabil este mai puțin decât plătiți pentru patentă. Dacă este să vorbim despre bani, dar în același timp haideți să acceptăm că este o parte din normalitate să ai un mic echipament. Apropo, nu trebuie să plătiți pentru el, pentru că vine subvenționat. Din nou este un efort pe care îl facem pentru acești cinci mii de oameni”, a spus ministrul.

Patentele urmează să expire 1 iulie 2023. Patenta de întreprinzător este în prezent utilizată în activitățile de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și din autovehicule. De asemenea, este vorba și despre comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone, cu condiția respectării cerințelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea și comercializarea lor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2024, 17:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
13 Iun. 2024, 17:40 // Slider //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a acordat Uzinei Metalurgice Moldovenești (OAO „MMZ”) cel mai înalt premiu al concursului „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” – „Zeița Calității”. Acest concurs se desfășoară pentru a 10-a oară. Scopul său este de a evidenția companiile care au implementat cu succes managementul calității și promovează abordări moderne ale calității.

Pentru a participa la categoria „Producția de bunuri industriale”, MMZ a prezentat un produs nou pentru Republica Moldova – armatura filetată pentru producerea suporturilor de mină, care este deja produs de câțiva ani la OAO „MMZ”. În plus, la concurs a participat întregul sortiment de produse laminate fabricate de OAO „MMZ”.

Evaluarea a inclus nu doar produsul prezentat, ci și organizarea producției și managementul calității al companiei participante la concurs.

Organizatorii afirmă că concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” este unul dintre cele mai eficiente instrumente de promovare a mărcilor comerciale pe piețele interne și externe. Scopul concursului este popularizarea practicilor de succes în domeniul afacerilor, familiarizarea consumatorilor cu cele mai bune branduri de pe piața internă, precum și evidențierea celor mai competitive companii de pe piața țării.

Camera de Comerț și Industrie este o asociație nonguvernamentală creată pentru a sprijini mediul de afaceri din regiune. Ea numără peste 1100 de membri și își desfășoară activitatea în domeniile comerțului, industriei, agriculturii, transporturilor, construcțiilor, tehnologiei informației, serviciilor etc.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău