„Pedofilul Jenicika”: Prigojin, de la proxenetism și afaceri cu hot dog, până la afaceri de miliarde cu armata rusă

19 Ian. 2023, 04:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Ian. 2023, 04:35 // Actual //  Lupu Eduard

Evgheni Prigojin a fost prieten apropiat al lui Vladimir Putin încă de când acesta din urmă era asistent al primarului din Sankt Petersburg. El se află azi printre cei care conduc Federația Rusă și datorită legăturilor strânse cu lumea interlopă, scrie site-ul Molfar OSINT, care face profilul detaliat al omului ce conduce Grupului Wagner.

Prigojin s-a născut în 1961 la Sankt Petersburg sau Murmansk – analiștii nu au reușit să afle locul exact (în „Wikipedia” ediția rusă și ucraineană locul de naștere al omului de afaceri este indicat ca Leningrad – Sankt Petersburg actual).

La doi ani de la absolvirea școlii, în 1979, el a fost condamnat pentru furt, însă a fost eliberat condiționat. Doi ani mai târziu, în 1981, Prigojin a fost condamnat la 13 ani de închisoare într-un penitenciar de înaltă securitate pentru o serie de acuzații, inclusiv tâlhărie și implicarea minorilor în prostituție. Împreună cu un complice, a bătut și a jefuit o femeie pe stradă, căreia i-a furat cerceii de aur și pantofii. Înainte de asta, viitorul om de afaceri reușise deja să jefuiască mai multe apartamente.

Jurnalistul rus Dmitr Zapolski scrie în cartea sa „Putinburg” că în închisoare Prigojin a fost supranumit „pedofilul Jenicika”, deoarece înainte de închisoare s-a angajat în proxenetism cu minori.

Zapolski susține că mult mai târziu, când Prigojin devenise deja proprietar al unor restaurante, a ordonat unui gardian să violeze o chelneriță într-una dintre unitățile sale și a urmărit personal violul. După aceea, fetei i s-au dat o mie de dolari ca să tacă.

În ciuda faptului că Prigojin trebuia să-și ispășească pedeapsa până în 1994, a fost grațiat în 1988, iar în 1990, fostul infractor a deschis imediat mai multe puncte de vânzare hot dog în Sankt Petersburg. Acest lucru i-a permis să câștige primul capital, și a luat decizia de a construi o afacere în domeniul alimentației publice.

Prigojin și Putin

Prigojin l-a cunoscut pe Vladimir Putin în 1991 datirită jocurilor de noroc. La acea vreme, după cum scriu analiștii, amândoi erau doar „adjuncți ai unor oameni de afaceri cu adevărat mari”. Viitorul președinte era adjunctul primarului de atunci al Sankt-Petersburgului, Anatoli Sobceak, și responsabil cu cazinourile și hotelurile din oraș. În acel moment, Prigojin devenise deja partenerul marilor oameni de afaceri care dețineau direct unități de jocuri de noroc. Astfel, Putin și Prigojin au început să coopereze pe probleme de afaceri.

În 1996, fostul criminal și-a deschis primul restaurant gourmet în Sankt Petersburg. Prigojin a fost sponsorizat de un celebru hoț din Moscova poreclit „Bunicul Hassan”.
Din 2012, când Putin a devenit președintele Rusiei pentru a treia oară, Prigojin – la acea vreme deja un mare om de afaceri nu numai în domeniul alimentației publice, ci și al construcțiilor – a câștigat licitații de stat. Compania sa „Concord” a început să aprovizioneze armata rusă cu alimente.

Din 2014 până în 2015, „Concord” a primit licitații de stat în valoare de 10,3 miliarde de ruble (peste 231 de milioane de dolari) pentru curățarea cazărmilor. În total, în 2015, companiile lui Prigojin au câștigat licitații de la Ministerul Apărării pentru servicii de catering, curățenie și construcții pentru o sumă totală de 68,6 miliarde de ruble (peste 1,5 miliarde de dolari).

Analiștii subliniază că este imposibil să se calculeze numărul exact de active care aparțin astăzi lui Prigojin și rudelor sale. Totuși, conform informațiilor disponibile astăzi, se poate afirma că familia omului de afaceri deține 15 mașini cu o valoare totală de peste 300.000 de dolari, o casă la țară pe malul Mării Negre, o casă privată, un complex rezidențial de elită format din 45 de vile, iahturi și avioane.

„El este unul dintre stâlpii regimului lui Vladimir Putin”, rezumă Molfar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 13:36 // Actual //  Lupu Eduard

Mai reducem din bâta mai multor inspectori care nu au lucrat o zi în privat. Mulți din ei nici nu știu cum să faci o facere că să supraviețuiești într-o economie care este destul de incertă, dar umblă cu bâta de la un antreprenor la altul, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în cadrul ședinței Parlamentului, care a prezentat un proiect de lege pentru reducerea controalelor de stat la companiile din Republica Moldova.

„Trebuie să facem din controale un instrument de susținere, pentru că toți greșim. Controalele de stat nu trebuie să fie un instrument de distrugere și de corupție. Acest pachet va economisi încă 70 milioane de lei care vor rămâne în conturile antreprenorilor, dar și 74 mii de ore de muncă pe an”, a explicat ministrul Economiei.

Întrebat de deputatul BCS, Petru Burduja câți inspectori verifică businessul, Alaiba a spus că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Potrivit legii votate în prima lectură, agenți economici de a contesta direct în instanță actele sau rezultatele controlului în temeiul cărora se impun măsuri restrictive sau sancțiuni care au ca efect sistarea în tot sau în parte a activității de întreprinzător sau imposibilitatea practicării acesteia de către persoana supusă controlului.

Totodată, au fost revizuite temeiurile pentru control inopinat și includerea temeiului de control în raport cu „planul de criză” aprobat și publicat de Guvern, precum și un temei suplimentar de control inopinat pentru cazurile în care agenții economici s-au eschivat în mod intenționat de la un control planificat și vădit au împiedicat activitatea organului de control, pentru a nu admite ca agenții economici de rea credință să compromită procesul de control planificat, anunțat din timp.

În noua lege se vorbește și despre limitarea posibilității de a face vizite și cercetări la fața locului în cazul cercetării contravenției, dacă preliminar deja au fost colectate probe în procedura de control.

Ministrul Economiei a precizat că întregul pachet de legi, orientate spre business, votate până în prezent au economisit oamenilor de afaceri 1 miliard de lei, echivalentul a 0,5% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău