Peste jumătate de miliard de dolari pentru a garanta continuarea zborurilor prin spațiul aerian ucrainean

14 Feb. 2022, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Feb. 2022, 09:17 // Actual //  MD Bani

Guvernul Ucrainei a alocat duminică, 13 februarie curent, 16,6 miliarde de grivne, echivalentul a 592 milioane de dolari, pentru a garanta continuarea zborurilor prin spațiul aerian ucrainean. Anunțul a fost făcut duminică, 13 februarie curent, de premierul Denis Șmigal, scrie Realitatea.md.

„Au fost alocate pentru a asigura siguranța zborurilor în Ucraina pentru companiile de asigurări și de leasing. Această decizie va stabiliza situația pe piața transportului aerian și va garanta întoarcerea în Ucraina a cetățenilor noștri aflați în prezent în străinătate”, a scris Denis Șmigal pe rețelele sociale.

Anunțul vine după ce Guvernul ucrainean a promis duminică că își va menține spațiul aerian deschis.

„Cel mai important lucru este că pentru Ucraina nu are niciun rost să-şi închidă spaţiul aerian. Nu are niciun sens. Şi, în opinia mea, este ceva ce aduce cu un fel de blocadă parţială”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al şefului de personal al preşedintelui Vladimir Zelenski.

Serviciul public ucrainean de trafic aerian a sfătuit însă companiile aeriene să evite să zboare deasupra apelor deschise ale Mării Negre, începând de luni și până sâmbătă, adică între 14 și 20 februarie curent, din cauza exerciţiilor navale ruseşti care au loc acolo. Peste 30 de nave ruseşti au început exerciţii de antrenament în apropierea peninsulei Crimeea, ca parte a unor exerciţii navale mai ample.

Compania aeriană olandeză KLM – parte a Air France – a anunţat că nu va mai zbura spre Ucraina. Este primul mare transportator care ia o astfel de decizie. La rândul său, compania germană Lufthansa ia în considerare suspendarea zborurilor, deși un oficial ucrainean de rang înalt a subliniat că Ucraina nu vede rostul închiderii spaţiului său aerian ca răspuns la acumularea de trupe de către Moscova.

Duminică, avionul unei companii low-cost ucrainene care zbura de la Madeira la Kiev a aterizat la Chișinău, după ce proprietarul său a refuzat survolarea spațiului aerian al Ucrainei.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău