Planul secret al Kremlinului: Fuziunea coloșilor petrolieri, propusă de ruda lui Putin

13 Nov. 2024, 13:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
13 Nov. 2024, 13:23 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministrul rus al Energiei, Serghei Civilev, înrudit cu președintele Vladimir Putin prin soția sa, a propus fuziunea a trei dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia: „Rosneft”, „Lukoil” și „Gazprom Neft”. Propunerea viza naționalizarea „Lukoil” și consolidarea controlului guvernamental asupra celor două companii rămase prin crearea unui supergigant economic similar cu gigantul saudit „Saudi Aramco”.

Această inițiativă a fost avansată de Civilev în cadrul primei sale întâlniri cu Putin ca ministru al Energiei, în octombrie 2023. Potrivit unor surse citate de Financial Times, Putin nu a susținut deocamdată propunerea, fiind rezervat față de posibilele implicații ale acestei fuziuni. Totuși, ideea a fost bine primită în cercurile de la Kremlin, care consideră că o astfel de fuziune ar putea ajuta Rusia să facă față sancțiunilor internaționale și ar aduce mai multă eficiență în gestionarea resurselor energetice.

În ciuda acestui fapt, analiștii din domeniul petrolier sunt sceptici, afirmând că o companie gigant ar putea fi o țintă mai ușoară pentru sancțiunile economice. „Rosneft” și „Gazprom Neft” sunt deja companii profitabile și bine conectate la rețelele financiare internaționale, iar „Lukoil” ar fi greu de absorbit din cauza structurii sale complexe și a numeroșilor acționari privați.

De asemenea, aceleași surse menționează că viitorul CEO al noului conglomerat ar putea fi Aleksandr Djukov, actualul director general al „Gazprom Neft”, dar liderii actuali ai companiilor sunt reticenți față de o astfel de fuziune. Propunerea vine în contextul tensiunilor geopolitice și economice, fiind, de asemenea, o mișcare strategică ce vizează atât adaptarea la sancțiunile externe, cât și pregătirea pentru o posibilă îmbunătățire a relațiilor economice cu Occidentul după conflictul din Ucraina.

Pe fundalul acestei propuneri, familia Civilev a beneficiat de un sprijin considerabil din partea statului rus, inclusiv prin intermediul companiei sale de cărbune „Kolmar”, care a primit ajutoare substanțiale de la guvernul rus. Această fuziune propusă ar putea reprezenta o parte dintr-o strategie mai largă de consolidare a puterii economice în mâinile elitelor apropiate de Kremlin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală